Πολιτικη & Οικονομια

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Δεν είναι Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στα hotspots»

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20028357.jpg
© EPA/PATRICK SEEGER

Έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα hotspots απευθύνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ και προειδοποιεί ότι όλη κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών οδηγεί σε άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

Μιλώντας στην Ελένη Βαρβιτσιώτη και στην «Καθημερινή» ο Βαυαρός πολιτικός καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση των hotspots στα ελληνικά νησιά.

Ερωτηθείς για το θέμα της μετανάστευσης και το συμπεράσματα της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ ο ευρωβουλευτής είπε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτό που βλέπω σε κάθε συμβούλιο των τελευταίων εβδομάδων. Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη βλέπουν τους ηγέτες να συζητούν στις Βρυξέλλες, στο Σάλτσμπουργκ το ίδιο θέμα και να μην καταλήγουν σε λύσεις. Βλέπουν την ηγεσία της Ευρώπης να αλληλοκατηγορείται και να μην έχει ιδέα πώς να λύσει το πρόβλημα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές για τις επόμενες εκλογές. Μετά τρία χρόνια συζητήσεων, τρία είναι τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθούμε: αυστηρότερος έλεγχος συνόρων, αλληλεγγύη, και τρίτον η μελλοντική πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορεί τώρα το πρόβλημα να είναι στη Συρία αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι στην Αφρική, και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μας. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, και εμείς θα επιμείνουμε».

Ο κ. Βέμπερ χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους μετανάστες, μειώσαμε τον αριθμό των αφίξεων στην Ε.Ε. δραστικά. Στην Ελλάδα το 2015 είχαμε 850.000 αφίξεις, τώρα έχουμε 22.000, το καταφέραμε ως Ευρωπαίοι σε συνεργασία με την Τουρκία. Οπότε πάρτε αυτές τις εκλογές σοβαρά, δεν είναι πια ένα παράπλευρο γεγονός, είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία αλλά και για το ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ε.Ε.».

Παράλληλα, πρότεινε «ότι πρέπει να έχουμε μία υποχρεωτική ποσόστωση και πραγματική αλληλεγγύη, αλλά σαν πρώτο βήμα η «ευέλικτη αλληλεγγύη» μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να συνεχίσουμε τους καβγάδες, οπότε αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα και όλοι να συνεισφέρουν είτε με χρήματα ή με άλλους τρόπους. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να πει «δεν με νοιάζει». Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα ήθελα να κάνω έκκληση στις ελληνικές αρχές και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει πιο σοβαρά υπ’ όψιν την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Μιλάμε για την ανθρωπιστική κατάσταση σε κέντρα στην Ιορδανία ή στην Αφρική, αλλά δεχόμαστε και από ευρωπαϊκό έδαφος κάποια πολύ ανησυχητικά μηνύματα και πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης σε μερικά νησιά. Η έκκλησή μου είναι παρακαλώ «ενεργήστε άμεσα». Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν πολλά χρήματα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, και αυτό είναι σωστό, αλλά πρέπει να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν την ανθρωπιστική κρίση σε ορισμένα νησιά».

Τέλος απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση: «Είναι στην ευθύνη των ελληνικών αρχών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη. Ελπίζω να δράσουν άμεσα, αν όχι, θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε μία δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για τις απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα προσφύγων στον υπόλοιπο κόσμο αν εμείς στην Ευρώπη αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι Ευρώπη αυτό που συμβαίνει σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ