Πολιτικη & Οικονομια

Συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ με… αέρα κοπανιστό

Πώς ο υπουργός Παιδείας προωθεί ρυθμίσεις με ακοστολόγητες δαπάνες που ξεπερνούν τα 36.000.000 ευρώ

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4402127.jpg
©Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την ώρα που η κοινή γνώμη, συγκλονισμένη, έχει στραμμένη την προσοχή της στην τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με μια πρωτοφανή μεθόδευση, που αποκαλύφθηκε από τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: οι ακοστολόγητες δαπάνες του νομοσχεδίου ξεπερνούν τα 36.000.000 ευρώ την ώρα που κοστολογούνται μόλις 71.400 ευρώ, για τα επιδόματα θέσεων ευθύνης των προϊσταμένων τμημάτων των γραμματειών. Κι αυτό, την ώρα που στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα σχέδιο νόμου που επιχειρεί την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια για το πού θα βρεθούν οι πόροι για τη συγχώνευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ένα ακόμη ψηφοθηρικό νομοσχέδιο του ποδαριού. Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ βουλευτής Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, που παρουσίασε τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού του νομοσχεδίου,  έκανε λόγο για σκάνδαλο, καθώς -όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή- προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία δεν κοστολογείται ούτε αναλύεται στο σύνολό της, ενώ αναλύονται δαπάνες οι οποίες δεν προκαλούνται για την αντιμετώπιση των αναγκών των δύο Πανεπιστημίων.

Τα «μαθηματικά» της κυβέρνησης

Ειδικότερα όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, δεν υπάρχει εκτίμηση κόστους για μια σειρά ρυθμίσεις, όπως:

  • τα λειτουργικά έξοδα των νέων τμημάτων 
  • η σύσταση 56 νέων θέσεων ΔΕΠ
  • η προσωπική μισθολογική διαφορά για τα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ των ΤΕΙ που εντάσσονται στα ΑΕΙ
  • η μισθολογική εξωμοίωση των μέλων ΕΠ και ΕΔΙΠ των ΤΕΙ με τα αντίστοιχα μέλη των ΑΕΙ 
  • η καταβολή επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας στα μέλη ΕΠ και ΕΔΙΠ
  • η διενέργεια κοινών εισιτηρίων εξετάσεων στα τμήματα μουσικών σπουδών Ιονίου και Μακεδονίας
  •  η ίδρυση ΠΕΚ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθώς στο αρθρ. 7 παρ. 6α προβλέπεται κρατική επιχορήγηση) 
  • η ίδρυση ΠΕΚ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (καθώς στο αρθρ. 14 παρ. 6α προβλέπεται κρατική επιχορήγηση) 

Επιπρόσθετα στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες ακοστολόγητες δαπάνες που δεν αφορούν στα δύο πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα σε άλλες εκπαιδευτικές δαπάνες, όπως :

  • τα λειτουργικά έξοδα από τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης
  • τη σύσταση 13 θέσων στην ανωτέρω Γενική Γραμματεία (καθώς δεν θα καλυφθούν όλες από αποσπάσεις και μετατάξεις θα μπορούσε να έχει γίνει μια εκτίμηση δαπάνης)
  • την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των σπουδαστών ΙΕΚ
  • την υλοποίηση του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»
  • τη χιλιομετρική αποζημίωση σε μέλη ΕΕΠ (ειδικότητας Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών) και εκπαιδευτικούς (αρθρ. 27) 
  • τις επιχορηγήσεις σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ για εξετάσεις του έτους 2018 για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Το νομοσχέδιο, σχετικά με την κατάργηση των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και ένταξή τους στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιόνιο αντίστοιχα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις.

Αν και η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια πια, αναμενόταν να κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, όπου ήταν και η ημέρα ψήφισής του, το θέμα κλείνει εσπευσμένα  απόψε, οπότε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Όσο για τον κ. Γαβρόγλου, θα συνεχίζει να εξαγγέλλει ακόμα και προσλήψεις που αυξάνουν το κόστος του εγχειρήματος. Για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα δημιουργηθούν 42 νέες θέσεις εργασίας και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού και των υποδομών του, ενώ στο Ιόνιο πανεπιστήμιο θα δοθούν 18 θέσεις και 500.000 ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών του και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με μια «λεπτομέρεια». Αυτά θα δοθούν σε βάθος… τριετίας. Έτσι για να μεταφέρεται το κόστος και στις επόμενες κυβερνήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ