Visual Browsing
Τα πραγματικά ασύμμετρα φαινόμενα

Τα πραγματικά ασύμμετρα φαινόμενα

Και στο τέλος, αν γίνει η ζημιά, οι υπαίτιοι αλληλοκαλύπτονται
©Eurokinissi/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 90 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνει. Οι τραυματίες τους 52, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25, κάηκαν 2.500 σπίτια, περισσότερα από 400 αυτοκίνητα καταστράφηκαν, 13.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

«Δεν μπορώ να βρω λάθη», είπε ο Τόσκας. «Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό», δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.«Είμαι υπερήφανος, έγινε εξαιρετική δουλειά», καμάρωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Η Δούρου κρύφτηκε. Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας ψέλλισε κάτι ασυνάρτητα. Ο Ψινάκης μίλησε για σεσουάρ. Και ο Τσίπρας είπε ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Προηγουμένως πάντως είχε προλάβει να αποδώσει τη τραγωδία σε ασύμμετρα φαινόμενα. Και ίσως έχει δίκιο σε αυτό το σημείο.

Διότι είναι πράγματι ασύμμετρο φαινόμενο να έχει πρωθυπουργό αυτή η χώρα ένα άτομο, που έχει παιδιόθεν διακριθεί κυρίως ως καταληψίας και στην (ανεπάγγελτη) ενήλικη ζωή τους κυρίως ως αγκιτάτορας, δημαγωγός και καθ' έξιν ψεύτης. Είναι ασύμμετρο φαινόμενο αυτός ο πρωθυπουργός στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του να ρίχνει τη χώρα στα βράχια, να ευθύνεται για ζημία της εθνικής οικονομίας της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων, να τοποθετεί ως χειριστή της κρίσης τον ανεκδιήγητο Βαρουφάκη, πρόεδρο της Βουλής την εξ ίσου ανεκδιήγητη Κωνσταντοπούλου και σε καίριο οικονομικό υπουργείο τον γραφικό Λαφαζάνη, που σχεδίαζε τα ρεσάλτα στο Νομισματοκοπείο. Και είναι εξ ίσου ασύμμετρο φαινόμενο να οργανώνει κίβδηλα δημοψηφίσματα, ερμηνεύοντας κατόπιν το ΟΧΙ ως ΝΑΙ.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Καμμένος, που, την ώρα της καταστροφής και τού πένθους, κουνάει το δάχτυλό του στους κατεστραμμένους και τους πενθούντες και δηλώνει ότι αυτοί φταίνε για τη καταστροφή και το πένθος τους επειδή έκτισαν αυθαίρετα.

Σχετικα
Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη στον Βοτανικό
Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη στον Βοτανικό

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο  ο Παρασκευόπουλος που έβγαλε από τις φυλακές στυγερούς εγκληματίες και αμέσως κατόπιν αυτοί συνέχισαν τη τέχνη που γνωρίζουν.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο να είναι ο Τόσκας υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν εγκληματίες αλωνίζουν και στήνουν ανεξάρτητο κράτος.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Πολάκης, χυδαίος υβριστής των πάντων, ευρισκόμενος πλησιέστερα στον άνθρωπο του Νεάντερταλ απ' ό,τι στην εικόνα ενός υπουργού ευρωπαϊκής χώρας.

Σχετικα
Τσίπρας: Τιμούμε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο της χειραφέτησης
Τσίπρας: Τιμούμε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο της χειραφέτησης

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Σκουρλέτης, που αφού απομακρύνθηκε άρον άρον από το υπουργείο Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, τοποθετήθηκε από τον Τσίπρα υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός δηλαδή που είχε τον τελικό λόγο για την αποφυγή της πολύνεκρης τραγωδίας.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Γαβρόγλου που διαλύει στην παιδεία ότι δεν είχε προλάβει να καταστρέψει ο Φίλης.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Σπίρτζης που σπεύδει στους καμένους και χαροκαμένους στο Μάτι για να τους βεβαιώσει ότι θα γκρεμίσει και όσα δεν κάηκαν.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο ο Παππάς που μετά τις θηριώδεις γκάφες του, όταν ήταν αρμόδιος για το τηλεοπτικό τοπίο, τώρα ανακαλύπτει τον ρόλο της Ελλάδας στο διάστημα και συμμετέχει σε όλες τις κρίσιμες κυβερνητικές συσκέψεις.

Είναι ασύμμετρο φαινόμενο αυτή η στρατιά των μετακλητών τύπου Καρανίκα, που έχουν κατακλύσει το ελληνικό δημόσιο και, παντελώς άσχετοι με το αντικείμενό τους, επικαλύπτουν και καταδυναστεύουν τους αρμόδιους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους.

Τι βρήκαν λοιπόν όλα αυτά τα ασύμμετρα φαινόμενα να υποστηρίξουν πάνω στα καμένα και τους απανθρακωμένους;

Ότι φταίει ο αέρας, φταίνε τα βράχια, φταίνε οι εμπρηστές, φταίνε τα αυθαίρετα, φταίνε οι προηγούμενοι, φταίνε τα σκοτεινά κέντρα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Μαζί τους και ο Αμβρόσιος που ανακάλυψε ότι φταίει ο τιμωρός Θεός, γιατί ο Τσίπρας είναι άθεος.

Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτά τα ασύμμετρα φαινόμενα, που βρίσκονται πίσω από τη τραγωδία:

Ασύμμετρο φαινόμενο είναι και το 60% που ψήφισε ΟΧΙ ενώ κατά 80% θέλει το ευρώ.

Ασύμμετρο φαινόμενο είναι και η πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015, αφού μόλις στους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του είχε δώσει βροντώδη δείγματα ανικανότητας, ανευθυνότητας και παχυλής άγνοιας.

Ασύμμετρο φαινόμενο είναι η εκλογή της Δούρου ως περιφερειάρχη, όταν δεν ήθελε φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι είναι παντελώς ακατάλληλη, όπως άλλωστε απέδειξε στο Πεδίο του Άρεως, τη Μάνδρα, το Μάτι και όπου αλλού είχε αρμοδιότητα.

Ασύμμετρο φαινόμενο είναι η εκλογή του θλιβερού διασκεδαστή πλουσίων Ψινάκη ως δημάρχου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανός και υπεύθυνος διαχειριστής της κρίσης.

Όλα αυτά τα ασύμμετρα φαινόμενα επιλέγουν ως άμεσους εκτελεστικούς συνεργάτες τους μετακλητούς και άλλα, εκ μονίμων, ασύμμετρα φαινόμενα, βουτώντας βαθειά στις επετηρίδες  μέχρι να φτάσουν στους «δικούς» τους, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του προσχωρήσαντος βαθέως ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που εξέτρεπαν αυτοκίνητα με τους επιβάτες τους στο Μάτι για να καούν ζωντανοί. Δεν είναι περίεργο ότι δεν εκκένωσαν τη περιοχή από κατοίκους και επισκέπτες. Δεν είναι περίεργο ότι επεκράτησε η απόλυτη σύγχυση και το απόλυτο χάος στον τόπο του μαρτυρίου, με τον κάθε αρμόδιο να δηλώνει αναρμόδιος. Το περίεργο θα ήταν να είχαν την ικανότητα να ανταποκριθούν  στοιχειωδώς σε αυτό που ήταν το καθήκον τους άνθρωποι εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν ακόμη και τρέχουσες υποθέσεις - πολλώ μάλλον μία μείζονα κρίση.

Διάβασα κάπου ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ένα ατέλειωτο μπουρδέλο. Διαφωνώ. Στα μπουρδέλα υπάρχει τάξη. Ο καθένας ξέρει τον ρόλο του και τον υπηρετεί σωστά. Και πάντα υπάρχει η τσατσά που τους συντονίζει. Εμένα η κυβέρνηση αυτή μου θυμίζει περισσότερο μια τσογλανοπαρέα. Όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Και στο τέλος, αν γίνει η ζημιά, οι υπαίτιοι αλληλοκαλύπτονται.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5