1821 Digital Gallery

Τόσκας: Υπέβαλα την παραίτησή μου για τις πυρκαγιές και ο Τσίπρας δεν την έκανε δεκτή (video)

Εμπρησμός και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες φταίνε για την πυρκαγιά, δηλώνει ο υπουργός - Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: Εισηγηθήκαμε την εκκένωση περιοχών - Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Είμαι υπερήφανος για το πώς δράσαμε

Ενδείξεις για εμπρησμό κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όπως επίσης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, ο υπουργός κατέδειξε και τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες για τις πυρκαγιές της Δευτέρας σε Κινέτα και σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά. Την ίδια ώρα, είπε πως «δεν μπορώ να βρω πολλά λάθη επιχειρησιακά και σε ό,τι αφορά και στον εαυτό μου» υποστηρίζοντας ταυτόχρονα κι ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 80 ότι έτσι αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Επίσης, αποκάλυψε πως μετά τα τραγικά συμβάντα ο ίδιος έθεσε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του, αλλά δεν έγινε δεκτή, διότι κατά τον κ. Τσίπρα «τώρα είναι η ώρα της πάλης».

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας εξαρχής νύξη για εμπρησμό: «Παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας. Συνεδρίασε υπό τον πρβθυπουργό διηπουργική. Είχε δοθεί εντολή από Τσίπρα προκειμένου να επικοινωνήσει με ξένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το δορυφορικό στίγμα των πυρκαγιών. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα ίχνη των δορυφόρων. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και έχει δοθεί σχετικός φάκελος στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Εντολές Τσίπρα: Να μην μείνει τίποτα αναπάντητο

Σχετικα
Η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο αυξάνει τον κίνδυνο για megafires
Η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο αυξάνει τον κίνδυνο για megafires

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει. Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Το εύρημα στο Νταού Πεντέλης που κατά τους συνεντευξιαζόμενους αποτελεί ένδειξη εμπρησμού

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης με τη δημοσίευση φωτογραφιών από δορυφόρους επιχείρησε να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς για εμπρησμό: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαίνονται οι αερχικές. Στην Κινέρα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονταικ θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Σχετικα
Πάνω από 1.800 δασικές πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Πάνω από 1.800 δασικές πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Εν συνεχεία, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχθηκαν πως το σύνολο των εναέριων μέσων βρισκόταν στην Κινέτα, ενώ άφησαν και οι δύο υπονοούμενα για εμπρησμό. 

Σε σχετική ερώτηση κι έπειτα από 80 και πλέον ανθρώπινες απώλειες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό (σ.σ. επιχειρησιακά), γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Ο κ. Τερζούδης ανέφερε ότι «το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου συμμετείχε στην πυρκαγιά» και ότι «ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της ήταν κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα». Σημείωσε δε, ότι τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές επικρατούσαν στην Αττική θυελλώδεις άνεμοι που οι ριπές τους έφταναν  τα 100-120χλμ την ώρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας έκανε λόγο για «ακραίες καιρικές γεωμορφολογικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς ο μεγάλος αριθμός παραθεριστών επέτειναν τον βαθμό δυσκολίας και το έργο της αστυνομίας».

Αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Π.Υ.: Είμαστε υπερήφανοι

Και οι δύο δήλωσαν υπερήφανοι για το πώς έδρασαν οι άντρες τους και για τους χειρισμούς τους.

Εμπρησμός κι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες τα αίτια της τραγωδίας

Ο Νίκος Τόσκας που πήρε τον λόγο αμέσως μετά εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων» και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά στις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

«Δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Για συνειδησιακούς λόγους έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε έπειτα από σχετική ερώτηση ότι δυσκολεύεται να βρει επιχειρησιακά λάθη, αλλά υπέβαλε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα για συνειδησιακούς λόγους, αλλά ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «είναι η ώρα της μάχης». «Προσπαθώ να βρω τα λάθη που έγιναν και ποιες είναι οι ευθύνες που έγιναν, δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά. Οι απώλειες είναι μεγάλες μας έχουν συγκλονίσει όλους και δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση με τόσες δυσκολίες και τόσες απώλειες. [...] Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την ώρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη τύπου για τις φωτιές (μέρος Α')

«Ήταν αδύνατο να εκκενωθεί η περιοχή»

Στη συνέχεια, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι «είχαμε εισηγηθεί εκκένωση της περιοχής», αλλά διευκρίνισε ότι «ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να εκκενωθεί η περιοχή».

Το ίδιο υποστήριξε αρκετές φορές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επανέλαβε εκνευρισμένος αρκετές φορές: «Ήταν αδύνατο να γίνει εκκένωση στο Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα. [...] Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο που δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά. Πείστηκα από την Πυροσβεστική ότι δεν ήταν δυνατό».

Συνέντευξη τύπου για τις φωτιές (μέρος Β')

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις καταγγελίες για εγκλωβισμό τυ κόσμου εξαιτίας της απόφασης των Αρχών να κλείσει τη λεωφόρο Μαραθώνος απάντησε: «Μόνο για δέκα λεπτά κλείσαμε τον δρόμο, όταν η φωτιά έφτασε στη Μαραθώνος». Μάλιστα, δήλωσε περήφανος καθώς όπως είπε, αν αποφάσιζε κάτι κάτι διαφορετικό, «ίσως βρισκόμασταν σήμερα μπροστά σε θέαμα 1.000 αυτοκινήτων με καμένους ανθρώπους». Και πρόσθεσε: «Η πυρκαγιά έφτασε στο Λύρειο Ίδρυμα. Στις 18:13 ο επικεφαλής έδωσε εντολή να κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος μόνο στην είσοδο. Στις 18:25 είναι το πρώτο πέρασμα της φωτιάς στο Μάτι. Έπρεπε να αδειάσουμε ένα δρόμο σε δύο κατευθύνσεις σε 10 λεπτά». «Αν δεν είχε αδειάσει ο δρόμος από την αστυνομία θα ζητούνταν σήμερα ευθύνες από την αστυνομία για αυτούς τους ανθρώπους στα αυτοκίνητα» συμπλήρωσε.

Επιμένουν οι δημοσιογράφοι για το αν φταίει μόνο... ο καιρός

«Η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες»  απαντά ο κ. Τζανακόπουλος και συνεχίζει: «Με βάση την ενημέρωση, ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό. Εγώ δε μπορώ να σας απαγορεύσω να έχετε τη γνώμη σας και να κρίνετε. Αν δεν μπορείτε να πειστείτε, προφανώς θα συνεχίσετε. Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον μετεωρολόγο. Οι άνεμοι που καταγράφηκαν ήταν οι υψηλότερης έντασης άνεμοι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν αυτό δεν σας αρκεί, από την μεριά μου δεν υπάρχει άλλη απάντηση».

Γιατί έπρεπε να κολυμπήσουν γέροι άνθρωποι 5 ώρες;

«Γιατί έπρεπε να κολυμπήσουν γέροι άνθρωποι 5 ώρες;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι και παίρνουν την εξής απάντηση από τον Νίκο Τόσκα: «Σε ό, τι αφορά στον συντονισμό και την μεταφορά των πληγέντων... Συγγνώμη, έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά 2 ανθρώπων με μια βάρκα; Μιλάμε για χιλιάδες. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι σε μια τέτοια καταστροφή να μεταφερθεί τόσος κόσμος; Οι αυτοματισμοί είναι ωραίο στο μυαλό μας. Αλλά σε τέτοιες καταστροφές, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι».

Νωρίτερα, σε ερώτηση για κράτηση δύο αλλοδαπών που επιχείρησαν να βάλουν φωτιές, οι ερωτηθέντες διέψευσαν την πληροφορία.

Τι γίνεται με τους αγνοουμένους

Για τους αγνοούμενους, ο κ. Τόσκας δήλωσε: «Χθες, διαγράψαμε 40 άτομα γιατί βρέθηκαν στα σπίτια τους» κι έφερε ως παράδειγμα πως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι και τελικά είχαν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους. «Πιστεύουμε πως έχουν ερευνηθεί όλα τα σπίτια για την ανεύρεση νεκρών αν και πάντα μπορεί να βρεθεί κάποιος. Υπάρχουν σπίτια που είναι κλειδωμένα και συνεχίζουμε σε καθημερινή βάση» επεσήμανε.

Τζανακόπουλος: «Είμαστε συντετριμμένοι και ταυτόχρονα υπερήφανοι»

Τέλος, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η φράση με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε τη συνέντευξη: «Είμαστε συντετριμμένοι και ταυτόχρονα υπερήφανοι».

«Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι όσοι έχουν δώσει τη μάχη είμαστε συντετριμμένοι για τις απώλειες αλλά και περήφανοι για τους ανθρώπους μας που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη. Που ματώνουν και σώνουν ζωές. Αυτό μας δίνει κουράγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5