Πολιτικη & Οικονομια

Οι Έλληνες αξιολογούν τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία για το χρέος

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 9.800 ατόμων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4486716.jpg
© EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ANDREA BONETTI

Στο μικροσκόπιο μεγάλης δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research τέθηκαν η συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία του Eurogroup, αλλά και το ενδεχόμενο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 9.800 ατόμων και τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».  

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό της γείτονος δεν πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, ενώ εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη. Το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη.  

Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Συμφωνία Eurogroup

Το 46% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ το 32% την αξιολογεί θετικά. Ειδικότερα, το 36% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το 47% την αξιολογεί αρνητικά για τη ρύθμιση του χρέους.

Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Επιπλέον, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται στη διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης και το 82% πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης, το 85% συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος στην κρίση, το 34% πιστεύει ότι τα μνημόνια ήταν απαραίτητα (το 64% διαφωνεί), ενώ το 55% πιστεύει ότι χωρίς εποπτεία μετά το μνημόνιο η χώρα θα διολισθήσει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Τέλος, το 48% τάσσεται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, ενώ το 50% δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 23,3%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή (8,7%) και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής (6,9%), ΚΚΕ (5,7%), Ένωση Κεντρώων (2,6%) και ΑΝΕΛ (2%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ