Πολιτικη & Οικονομια

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Επί τάπητος τέταρτη αξιολόγηση, μεταμνημονιακή περίοδος και χρέος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 16.00 το απόγευμα αρχίζει η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με κεντρικό θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων το νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Επιπλέον, όμως, χαρακτήρισε μονόδρομο την «ενισχυμένη εποπτεία» μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Με τους κλυδωνισμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες να είναι έντονη μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες για το «Βόρεια Μακεδονία», το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στη βελγική πρωτεύουσα, ελπίζοντας σε θετικές εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι απαισιόδοξα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εμφανίζεται αντίθετος σε μεγάλες παραχωρήσεις, επιμένοντας στη σύνδεση οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης προς την Ελλάδα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (π.χ. αποκρατικοποιήσεις, ΕΝΦΙΑ, κόκκινα δάνεια) στη μετα-μνημονιακή περίοδο που ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου.

Προσφυγικό όπως... Σκοπιανό

Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται στον απόηχο των πληροφοριών ότι τέθηκε από τους θεσμούς ζήτημα οικονομικών ανταλλαγμάτων για το χρέος στην επίλυση του Σκοπιανού.

Παράλληλα, εντείνεται η φημολογία ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εξασφαλίσει ορισμένα «καλά νέα» για το χρέος με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στο προσφυγικό. Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit κάνει λόγο σε δημοσίευμά της για διμερείς συμφωνίες που προβλέπουν μεταξύ άλλων επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία.

Αυστηρή επιτήρηση

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η επιτήρηση των δανειστών μέχρι το 2022 θα είναι ασφυκτική, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Βάσει των όσων προβλέπονται στο δεσμευτικό κείμενο που καλείται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση για τη μετα-μνημονιακή περίοδο, η έκθεση προόδου θα γίνεται ανά τρίμηνο και πρέπει να έχει θετικό πρόσημο, προκειμένου να μπορεί η χώρα να δανείζεται χωρίς προβλήματα από τις αγορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ