1821 Digital Gallery
Κεφαλίδου σε Σπίρτζη: «Κόβετε» τη δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ στα διόδια της χώρας

Κεφαλίδου σε Σπίρτζη: «Κόβετε» τη δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ στα διόδια της χώρας

Τι αναφέρει σε επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
© EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Αναφορά στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη κατέθεσε η βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου τόνιζοντας ότι σε ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο: «Τροποποίηση της 6686/14.11.2014 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β’ 3086/2014) περί χωροθέτησης και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής», δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ (Νοέμβριος 2017).

«Με απλά λόγια η νέα ΚΥΑ αναιρεί τις απαλλαγές που μόλις πριν λίγους μήνες είχαν τεθεί σε ισχύ», σημειώνει η κ. Κεφαλίδου, ενώ κάνει αναφορά και στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ στην οποία επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά η ανάγκη για μια οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, αλλά και η απόφαση της παραπάνω απόφασης.

Η αναφορά της Χαράς Κεφαλίδου

Προς τον: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη

Σχετικα
«Eπίσημοι», αυτή η μάστιγα...
«Eπίσημοι», αυτή η μάστιγα...

Θέμα: «’Κόβετε’ τη δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ στα διόδια της χώρας - Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ για άμεση απόσυρση της σχετικής ΚΥΑ»

Σας υποβάλλω επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3086/2014), με την οποία ουσιαστικά παύετε την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο: «Τροποποίηση της 6686/14.11.2014 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β’ 3086/2014) περί χωροθέτησης και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής», δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ (Νοέμβριος 2017). Με απλά λόγια η νέα ΚΥΑ αναιρεί τις απαλλαγές που μόλις πριν λίγους μήνες είχαν τεθεί σε ισχύ.

Σχετικα
H πιο τίμια εικόνα της Ελλάδας
H πιο τίμια εικόνα της Ελλάδας

Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τα ιδιωτικά αυτοκίνητά τους, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν, λόγω της παντελούς απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων. Ειδικά, στην περιοχή μου τη Δράμα τα άτομα με αναπηρία γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι υποχρεωμένα να πραγματοποιούν καθημερινές διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, επιβαρύνοντας σημαντικά την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη για μια οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Τέλος, σας ζητά να αποσύρετε άμεσα την παραπάνω απόφασή σας. Όσο για τη συνάντηση που έχουν επανειλημμένα ζητήσει να έχουν μαζί σας, καθώς είστε ο μόνος Υπουργός που δεν τους έχετε δεχτεί…. «ουδέν σχόλιον»! Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου

Η επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Ανοιχτή επιστολή ΕΣΑμεΑ: Αναμένουμε άμεση απόσυρση της νέας ΚΥΑ για τα διόδια!

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη νέα ΚΥΑ σχετικά με τα διόδια της Εγνατίας Οδού, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο «Τροποποίηση της 6686/14-11-2014 2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής», δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία!

Μόλις τον Νοέμβριο του 2017 ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, μετά από πολλές επιστολές και κινητοποιήσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της, με την υπογραφή της τότε ΚΥΑ για τα διόδια της Εγνατίας: στο άρθρο 5 για τις απαλλαγές από την πληρωμή διοδίων αναφερόταν ότι «Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για την μεταφορά των ατόμων αυτών».

Υλοποιήθηκε έτσι εν μέρει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος, αφού ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.

Λίγους μόλις μήνες μετά, η νέα ΚΥΑ έρχεται και αναιρεί αυτές τις απαλλαγές! Ενώ αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από τα διόδια οι άνεργοι, στο άρθρο 1 παρ. 3 σημειώνεται: «3. Κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019»! Παρά τις δικές σας δηλώσεις κατά καιρούς για το δίκαιο του αιτήματός μας, παρά τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε κάθε αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο κατά μήκος της Εγνατίας για την απαλλαγή πληρωμής διοδίων από «τους συμπολίτες μας με αναπηρία», ένα θετικό μέτρο, αντί να ισχύσει σε κάθε αυτοκινητόδρομο, σβήνει με μονοκοντυλιά.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Γέφυρα Άκτιου, Εγνατία Οδός κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.

Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας .

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε να πάρετε άμεσα πίσω την τελευταία υπουργική Απόφαση. Επισημαίνουμε επίσης ότι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση μαζί σας και είστε ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης που δεν μας έχετε δεχτεί. Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εάν δεν κλείσουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μας αναγκάσετε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5