Πολιτικη & Οικονομια

Δοξιάδης: Στη Δημοκρατία οι θεσμοί είναι η ουσία

Ο Απόστολος Δοξιάδης για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
doxiadis.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δημοκρατία δεν είναι η ουσία των αποφάσεων. Δημοκρατία είναι πάνω από όλα οι θεσμοί της. Γιατί αν πάμε μόνο στην ουσία, χωρίς θεσμούς, τότε θα έχουμε το πρόβλημα ότι κάποια στιγμή δε θα διαλέγουμε ποιος την κρίνει και ποια θα είναι. Με διαλυμένους θεσμούς, θα διαλέγουν άλλοι, πριν από εμάς, χωρίς εμάς, για εμάς». 

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Απόστολος Δοξιάδης σχολιάζοντας τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διαπραγμάτευση και τελικά τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς. 

Ειδικότερα, αναφέρει: 

ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Όσες και όσοι είστε εναντίον του Τσίπρα γενικά, αλλά λέτε "με το Μακεδονικό καλά έκανε, γιατί η συμφωνία είναι καλή", θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεχόμενος για χάρη της συζήτησης ότι, έστω, η συμφωνία είναι πράγματι καλή.

1. Δεν σας ενοχλεί που δέσμευσε τη χώρα σε ένα μέγιστο εθνικό θέμα χωρίς να συνεννοηθεί καν με τους πολιτικούς αρχηγούς--άντε, εκτός από τον Καμμένο και τον Θεοδωράκη; (Για το ό,τι τη δέσμευσε δεν υπάρχει αμφιβολία. Η άποψη ότι η Βουλή θα μπορεί να αρνηθεί την ονομασία αν την έχει εγκρίνει η ΠΓΔΜ με Βουλή και δημοψήφισμα και έχει αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ, είναι απλώς αφελής.)

2. Δεν σας ενοχλεί που την υπέγραψε χωρίς να τη φέρει στη Βουλή, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένο; Και τούτο μόνο για να μη χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, επειδή ο συνεταίρος του διαφωνεί δημόσια με τη συμφωνία;

3. Δεν σας ενοχλεί που το 1 και το 2 δείχνουν ασέβεια στη δημοκρατία, και έμπρακτη αδιαφορία για τους θεσμούς της;

Αν δεν συμφωνείτε με αυτά που έκανε ο Τσίπρας, αλλά θεωρείτε ότι τα καθαγιάζει το αποτέλεσμα, τότε του δίνετε ακριβώς το μήνυμα που θέλει: ότι μπορεί να κυβερνά αγνοώντας τη λαϊκή βούληση και τους θεσμούς.

Αν πιστεύετε ότι σημασία στην πολιτική δεν έχει η μέθοδος αλλά η ουσία, τότε πρέπει να αναζητήσετε τον ιδανικό για να του αναθέσετε να ηγηθεί μιας πεφωτισμένης δικτατορίας. Αν νομίζετε ότι ο Τσίπρας είναι πεφωτισμένος, έχει καλώς. Αν όχι, κάπου έχετε κάνει ένα μεγάλο λογικό λάθος.

Ξεχάσατε κάτι, φίλες και φίλοι: δημοκρατία δεν είναι η ουσία των αποφάσεων. Δημοκρατία είναι πάνω από όλα οι θεσμοί της. Γιατί αν πάμε μόνο στην ουσία, χωρίς θεσμούς, τότε θα έχουμε το πρόβλημα ότι κάποια στιγμή δε θα διαλέγουμε ποιος την κρίνει και ποια θα είναι. Με διαλυμένους θεσμούς, θα διαλέγουν άλλοι, πριν από εμάς, χωρίς εμάς, για εμάς. Και εσείς θα τους έχετε ενθαρρύνει, με τη μια φορά που συμφωνήσατε μαζί τους στην ουσία.

Καλώς η κακώς, στη δημοκρατία η ουσία είναι οι θεσμοί.

ΥΓ. Υπ᾽ όψη, αυτά τα γράφει κάποιος που πιστεύει ότι πρέπει να λυθεί το Μακεδονικό, και ότι πρέπει να υπάρξει λύση με μεικτή ονομασία, ως μόνη ρεαλιστική. Το έχω γράψει άλλωστε δημόσια, πριν από μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ