Visual Browsing
Athens 102.5 Voice
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Βόρεια Μακεδονία και όλοι ευχαριστημένοι

Γιατί βολεύει τους πάντες
© EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Δεν ξέρω αν η συμφωνία με την Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας είναι καλή, κακή ή έτσι κι έτσι. Έχω ήδη μπερδευτεί από τον αγώνα να μην υπάρχει o όρος Μακεδονία στο όνομα μιας χώρας την οποία αποκαλούμε επισήμως με ένα όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Σα να μην έφτανε το μπέρδεμά μου, είμαι από τους ανθρώπους που όταν βλέπουν πολλές σημαίες να ανεμίζουν και ακούν πολλές φορές τη λέξη «πατρίδα» βάζουν ενστικτωδώς το χέρι στην τσέπη που είναι το πορτοφόλι, μπας και δυσκολέψουν κάπως αυτούς που το λιγουρεύονται. Καταλαβαίνω όμως ότι η συμφωνία αυτή είναι μια συμφωνία που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βολεύει τους πάντες και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τους αφήνει όλους ευχαριστημένους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να πει ότι έδωσε λύση σε ένα ζήτημα που παρέμενε άλυτο για δεκαετίες. Καλή ή κακή, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μπορεί η Αυγιανή ή το δελτίο της Κυβερνητικής Τηλεόρασης να γράψουν και να φωνάξουν «ΛΥΣΗ!». Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ότι θα αποσπαστεί η προσοχή από τα ναυάγια στην οικονομία, την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, τις συγκοινωνίες και γενικά από ό,τι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Αλέκση, των υπουργών και των βουλευτών του. Η κυβέρνηση φωνάζει «ΚΟΙΤΑΞΤΕ! ΕΝΑΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» και καμία σημασία δεν έχει αν τον βλέπεις ή όχι. Αρκεί που κοίταξες. Αρκεί που τράβηξες το βλέμμα από την καταστροφή και της έδωσες την ευκαιρία να ξαναβάλει το χέρι στο πορτοφόλι σου.   

 

Σχετικα
Γκάλοπ: Συμφωνείτε με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία;
Γκάλοπ: Συμφωνείτε με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία;

Η Νέα η Δημοκρατία

Τα «εθνικοπατριωτικά» θέματα ήταν πάντα παιχνίδι εντός έδρας για τη Νέα τη Δημοκρατία κι αυτό δεν αλλάζει, όσοι Μητσοτάκηδες κι αν περάσουν. Ο πατέρας προσπάθησε να το αλλάξει, αλλά ο γιος δεν είναι κάνα κορόιδο. Ξέρει ότι αν οι πελάτες θέλουν πατριωτικές κορώνες, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να μην τους χαλάσει το χατήρι και να τις αφήσει να ακουστούν. Δεν είναι μόνο το ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς για πατρίδες και ψυχές παρά να παρουσιάζεις πρόγραμμα με έσοδα-έξοδα και άλλα βαρετά, είναι και το ότι, για κάποιον μυστήριο λόγο, οι άνθρωποι προτιμούν να ακούνε για πατρίδες και ψυχές παρά για προγράμματα με έσοδα-έξοδα.

 

Σχετικα
Σκοπιαφοβία. Το εθνικό μας ψυχολογικό πρόβλημα
Σκοπιαφοβία. Το εθνικό μας ψυχολογικό πρόβλημα

Η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Για αυτούς δεν αλλάζει τίποτα αλλά, και να άλλαζε, δεν θα άλλαζε για μας. Χωρίς καμία ευθύνη ή προοπτική διακυβέρνησης μπορούν να υποστηρίξουν ό,τι ικανοποιεί την πελατεία τους. Πιο τυχερός από όλους ο Σταύρος ο Θεοδωράκης, που δεν έχει πια πελατεία και μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει.

Οι δημοσιογράφοι

Για τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους η συμφωνία δεν έχει και τόση σημασία υπό την έννοια ότι η δουλειά τους είναι απλώς να περιγράφουν τις πτήσεις των γαϊδάρων που έχουν γεμίσει τον ελληνικό ουρανό και να ενημερώνουν το κοινό τους για τη γεύση που έχουν συγκεκριμένα μέρη της ανατομίας του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Για τους αντιπολιτευόμενους, όμως, είναι μάνα εξ ουρανού. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πολιτικούς, για τους δημοσιογράφους είναι πολύ πιο εύκολο να φωνάζουν για πατρίδες και ψυχές παρά να βρίσκουν επιχειρήματα και στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για το κοινό τους. Τα εθνικοπατριωτικά παραμύθια ακούγονται πιο ευχάριστα από την πεζή πραγματικότητα.    

Ο Πρόεδρος ΠιΠης*

Ο Πάκης ο Παυλόπουλος στηρίζει ό,τι κάνει ο Αλέκσης. Δεν είναι αγνώμων και δεν ξεχνά ότι τον μάζεψε από τον σκουπιδοτενεκέ της Ρηγίλλης και τον έκανε διακόσμηση της Ηρώδου του Αττικού. Ξέρει ότι χρωστάει στον Αλέκση και δεν ξεχνάει ότι ο Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε για Πρόεδρο. Θα ήταν χαρούμενος και θα στήριζε ακόμα κι αν η Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας ονομάζονταν Βόρεια Ελλάδα.  

Οι υπόλοιποι Έλληνες

Όσοι βρίσκουν καλή τη συμφωνία χαίρονται κι όσοι τη βρίσκουν κακή θα βγουν στις πλατείες να διαμαρτυρηθούν για το όνομα, την ψυχή και άλλα αφηρημένα, κι έτσι θα τους δοθεί η ευκαιρία να ξεχάσουν τα πραγματικά τους προβλήματα.

Οι μόνοι δυσαρεστημένοι θα είναι αυτοί που πρέπει να δουλέψουν μπας και μπορέσουν να εξοφλήσουν τον νταβατζή που ονομάζεται κυβέρνηση, που θέλουν να θεραπευτούν αλλά δεν μπορούν να βρουν φάρμακα, που βλέπουν το παιδί τους να προσπαθεί να μάθει σε χώρους που περισσότερο μοιάζουν με ντεκόρ του Trainspotting, που θέλουν να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χωρίς να κινδυνεύει η ακεραιότητα του κεφαλιού τους και που ξέρουν ότι, όπως και να ονομαστεί η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νυν Συριζαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας θα συνεχίσει την παρέλαση προς την καταστροφή. Ας πρόσεχαν.  

*Από τα αρχικά του. Πάκης Παυλόπουλος. ΠιΠης.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5