1821 Digital Gallery
Ο αυτοπροσδιορισμός του Κασιδιάρη
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Ο αυτοπροσδιορισμός του Κασιδιάρη

Η υπερηφάνεια άλλωστε, το περίφημο Pride, δεν αφορά μόνο μια τύπου ερωτική συμπεριφορά

Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό πρέπει να είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο Λαουτάρο ο Ρινάλντι που δήλωνε (και ίσως το κάνει ακόμα) ποδοσφαιριστής ή ο Αλέκσης ο Τσίπρας που δηλώνει πολιτικός μηχανικός, αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω πως, αρχικώς τουλάχιστον, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτό που δηλώνουν ότι είναι.

Υπό αυτή την έννοια, νομίζω πως θα ήταν άδικο να αρνηθούμε στον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη να αυτοπροσδιορίζεται φωτογραφιζόμενος κάτω από ένα κόκκινο φωτάκι που κοσμεί τον χώρο της εργασίας του. Αν εκείνος θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως εργαζόμενος σε οίκο ανοχής (η περίπτωση να θέλει να πει ότι είναι φωτογράφος σε σκοτεινό θάλαμο ή ηχολήπτης δεν αποκλείονται, αλλά εγώ γράφω για την άλλη) δεν νομίζω πως πρέπει να του στερήσουμε αυτό το δικαίωμα. Η υπερηφάνεια άλλωστε, το περίφημο Pride, δεν αφορά μόνο μια τύπου ερωτική συμπεριφορά. Αφορά κάθε ερωτική συμπεριφορά η οποία, χωρίς να παραβιάζει τη νομοθεσία, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή. Και όπως φαίνεται, αφορά και τον άνθρωπο ο οποίος, χωρίς να κωλώνει, δηλώνει περήφανα ότι τα χιλιάδες ευρώ που εισπράττει κάθε μήνα και οι διευκολύνσεις που έχει από τη δουλειά του, είναι προϊόν πληρωμένου έρωτα. Δεν διευκρινίζει, δυστυχώς, τη θέση που έχει στην επιχείρηση (οι οίκοι ανοχής δεν έχουν μόνο τους άνδρες ή τις γυναίκες που ικανοποιούν τους πελάτες, έχουν και τις τσατσάδες, έχουν και νταβατζήδες, έχουν και καθαρίστριες) αλλά και μόνο που δηλώνει την υπερηφάνιά του, αρκεί.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω με την πολιτική και όχι την κυριολεκτική τους έννοια, καθώς ο Ηλίας ο Κασιδιάρης είναι πολιτικό ον και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζουμε.

Κοιτώντας τη φωτογραφία του Ηλία του Κασιδιάρη κάτω από το κόκκινο φωτάκι, σκέφτομαι πως είναι ευτυχές κάποιος να βρίσκει επιτέλους την πραγματική του κλίση και να αισθάνεται ευτυχής με αυτήν. Ιδιαίτερα όταν οι μόνοι που θα  μπορούσαν να προσβληθούν με την επιλογή του είναι οι ψηφοφόροι του. Αυτοί οι φουκαράδες που ψήφισαν για να εισπράττει ο Κασιδιάρης μισθό πολλαπλάσιο του δικού τους. Αυτοί οι κακόμοιροι που απαξιωτικά λένε πως η Βουλή είναι ένα μπουρδέλο και ταυτόχρονα θαυμάζουν έναν που εργάζεται στο μπουρδέλο αυτό. Μετά σκέφτομαι πως η αντίληψη των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός κομοδίνου και καταλαβαίνω πως ο Ηλίας ο Κασιδιάρης είναι αδύνατον να προσβάλλει οποιονδήποτε. Ίσως μόνο τους συναδέλφους του, αλλά από όσο θυμάμαι, οι συνάδελφοί του, στην πλειοψηφία τους, δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς.

Σχετικα
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 28.05.2022
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 28.05.2022

Αν θυμάστε, πριν από λίγο καιρό, η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχε «τιμωρήσει» με ένα απλό χάδι το κενό περιεχομένου κεφάλι του βουλευτή του Λεβέντη, Αριστείδη Φωκά, ο οποίος σε συγκέντρωση οπαδών είχε, από μικροφώνου, τραγουδήσει την μεγάλη επιτυχία των φασιστών όλου του κόσμου «να καεί, να καεί, η πουτάνα η Βουλή». Η πλειοψηφία των βουλευτών της επιτροπής (θυμίζω ότι η αναλογία βουλευτών στις επιτροπές είναι αντίστοιχη με την αναλογία της ολομέλειας) είχε αποδεχτεί ότι το να περιγράφει ένας βουλευτής τη Βουλή ως κάποια που προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής και να ζητά τον εμπρησμό της δεν είναι δα και τόσο μεγάλο ατόπημα. Κατά συνέπεια, ακόμα και οι ίδιοι οι συνάδελφοι του Ηλία του Κασιδιάρη (τουλάχιστον η πλειοψηφία τους) δεν μπορεί να προσεβλήθησαν από τη γεμάτη χαρά και υπερηφάνεια φωτογραφία του συναδέλφου τους.

Με λίγα λόγια (κι αφού θυμίσω πως αναφέρομαι στα πράγματα με την πολιτική και όχι την κυριολεκτική τους έννοια) κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δηλώνει προσβεβλημένος από τη φωτογραφία του βουλευτή Κασιδιάρη. Όσοι έχουν εγκέφαλο που μπορεί να κάνει περισσότερα από το να δίνει εντολές στα ζωτικά όργανα δεν μπορούν στ’ αλήθεια να προσβληθούν από τον Κασιδιάρη, οι ψηφοφόροι του δεν μπορούν να προσβληθούν γιατί για να προσβληθείς απαιτείται μια μίνιμουμ δυνατότητα αντίληψης και η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θεωρεί ιδιαίτερα προσβλητικό αυτό που μοιάζει να δηλώνει ο υφιστάμενος του Μιχαλολιάκου.

Συνεπώς, το μόνο που μένει από αυτή τη φωτογραφία που απολαύσαμε το απόγευμα του Σαββάτου, είναι ένας ιδιαίτερα μελαχρινός νεαρός να κοιτά χαμογελαστός την κάμερα δηλώνοντας χαρούμενος και περήφανος για την επαγγελματική του επιλογή. Και μπράβο του. Εμείς, από την πλευρά μας, ας μην του στερήσουμε το δικαίωμα σ’ αυτή τη χαρά. Και μπράβο μας.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5