1821 Digital Gallery
Άλλα λέει ο Κοτζιάς και άλλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα (video)

Άλλα λέει ο Κοτζιάς και άλλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα (video)

Αιχμές Καββαδία και Βάκη για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» του ελληνικού ΥΠΕΞ
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Κοτζιά για την τακτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το λουτρό αίματος στη Γάζα αφήνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα, η Αννέτα Καββαδία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονική, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστίνιων διαδηλωτών, κατά την έναρξη της ομιλίας της στο νομοσχέδιο που αφορά στο μεταναστευτικό.

«Συμπεριφορές Πόντιου Πιλάτου και ίσων αποστάσεων, σε μια κυνική προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη της απερίφραστης και κατηγορηματικής καταδίκης της χθεσινής μαζικής δολοφονίας, «χωρίς» – όπως είπε – «ναι μεν αλλά» και ειδικά από μία χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας οι ιστορικοί δεσμοί με την Παλαιστίνη παραμένουν άρρηκτοι».

Α.Καββαδία στο Ν/Σ για το μεταναστευτικό και τη σφαγή στη Γάζα

Σχετικα
Δακτύλιος 2021: Tα όρια και τι ισχύει με τις άδειες εισόδου
Δακτύλιος 2021: Tα όρια και τι ισχύει με τις άδειες εισόδου

Και η Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε: «Δυσβάστακτος ο φόρος αίματος που καταβάλλει η ανθρωπότητα στα σύνθετα γεωπολιτικά παιχνίδια της Μέσης Ανατολής. Στη Γάζα, αυτή τη στιγμή, παιδιά νεκρά κάτω των 16 ετών. Η παγκοσμιοποίηση σάλπισε πανηγυρικά την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των εμπορευμάτων και του κεφαλαίου και έκλεισε δρόμους στους πλάνητες και παρίες, που ξερίζωσε από τις εστίες τους για να τους ρίξει βορά στους διακινητές ή να τους ξεφορτωθεί ως σκάρτο εμπόρευμα. Εκατομμύρια απάτριδων, ανέστιων, άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, άνθρωποι χωρίς ιδιότητες, κάποιοι σχεδόν απολεσθέντα αντικείμενα, χαμένοι σε σκλαβοπάζαρα ή έρμαια δουλεμπόρων».

15/05/18 Ομιλία Φ. Βάκη κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Λίγη ώρα αργότερα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν σημειώνεται:

Σχετικα
Δακτύλιος 2021: Περικοπές αδειών σε βουλευτές και κόμματα
Δακτύλιος 2021: Περικοπές αδειών σε βουλευτές και κόμματα

Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση  του στρατού του ισραηλινού κράτους  κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.

H διεθνής κοινότητα,  είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με  μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία  και θα επιδεινώσει  την σταθερότητα στην περιοχή.

Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την αιματοχυσία από τα πυρά του Ισραήλ κάνει λόγο για «τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών». Προτρέπει το Ισραήλ «να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας», παρόλα αυτά αναφέρει ότι «η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5