1821 Digital Gallery
Τι συμβαίνει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις τους στο Δημόσιο;

Τι συμβαίνει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις τους στο Δημόσιο;

Το άρθρο για την Πέτη Πέρκα που προκάλεσε συζητήσεις και η απάντησή της
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ερωτηματικά προκάλεσε το άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Πάνου Αμυρά σε σχέση με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτης Πέρκα η οποία ήταν και υποψήφια στον νομό Φλώρινας στις προηγούμενες εκλογές.

Στο άρθρο του, με τίτλο «Κομματικά στελέχη σε αμισθί θέσεις με αποφάσεις εκατομμυρίων ευρώ», ο Πάνος Αμυράς αναφέρει πως την προηγούμενη Παρασκευή, «το Μέγαρο Μαξίμου όρισε ως συντονίστρια του Δημοσίου για το έργο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό την κυρία Θεοπίστη Πέρκα, ανώτατο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Και προσθέτει ότι «η κ. Πέρκα μέχρι τον περασμένο Μάρτιο κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όσοι κατέχουν υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις και θέλουν να είναι υποψήφιοι σε εθνικές εκλογές οφείλουν να αποχωρούν τουλάχιστον 18 μήνες από τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.

»Ωστόσο, η συνταγματική απαγόρευση παρακάμπτεται εμμέσως με την τοποθέτηση της κυρίας Πέρκα σε μία νευραλγική θέση του κρατικού τομέα. Προκειμένου να μην υπάρξει κώλυμα εκλογιμότητας, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι η θέση της συντονιστού του έργου για το Ελληνικό θα είναι αμισθί.

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου

»Η δωρεάν προσφορά υπηρεσιών δεν παύει να παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή, καθώς ο νομοθέτης έχει ορίσει την απαγόρευση προκειμένου οι υποψήφιοι βουλευτές να μην μπορούν να επηρεάζουν αποφάσεις του Δημοσίου, ανεξαρτήτως αμοιβής. Εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Πέρκα όλοι οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμένουν σε κρατικές θέσεις αμισθί και θα επηρεάζουν αποφάσεις με το κομματικό και προσωπικό “αζημίωτο”».

Έτσι, με αφορμή την περίπτωση Πέρκα, ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει πως προκύπτουν δύο σοβαρά ζητήματα «σχετικά με τις διαδικασίες στελέχωσης του κρατικού τομέα, τις οποίες ακολουθεί το κυβερνών κόμμα.

»Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι η διαπίστωση ότι σε θέσεις μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον επιλέγονται στελέχη σχεδόν αποκλειστικά από τον κομματικό σωλήνα. Όταν έχουμε εκτός αγοράς εργασίας εκατοντάδες οικονομολόγους και μάνατζερ με πλούσια βιογραφικά, προκαλεί απορία το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν αναζητεί τους καλύτερους αλλά εξακολουθεί να επιλέγει τους φιλικότερους.

Σχετικα
Οι μέσα μας εμφύλιοι και η Φώφη Γεννηματά
Οι μέσα μας εμφύλιοι και η Φώφη Γεννηματά

»Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται από την επιλογή αυτή είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να εκπροσωπείται σε θέσεις που παίζονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως με τη συγκεκριμένη επένδυση στο Ελληνικό, ή να “συντονίζεται” από στελέχη που δεν θα αμείβονται. Όταν κάθε απόφαση ή υπογραφή ανακατευθύνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το Δημόσιο δεν “θωρακίζεται” από τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, ιδίως όταν προσφέρονται από κομματικά στελέχη, αλλά όταν εκπροσωπείται από τους καλύτερους μάνατζερ που θα αμείβονται αξιοπρεπώς ώστε να μην μπαίνουν σε πειρασμούς».

Και καταλήγει: «Για να το ξεκαθαρίσουμε, κρατικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με θηριώδη οικονομικά συμφέροντα δεν είναι φιλανθρωπικοί έρανοι όπως του Ερυθρού Σταυρού που γίνονται αμισθί από εθελοντές.

»Το Δημόσιο μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντά του όταν θα επιλέγει τους καλύτερους και από τους οποίους θα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αλλά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η κομματικοποίηση του κράτους και η κρατικοποίηση του κόμματος έχουν αναχθεί σε βασικό δόγμα διακυβέρνησης. Δόγμα που δεν είναι ούτε δωρεάν, αλλά ούτε… τζάμπα».

Στο άρθρο του Πάνου Αμυρά έρχεται να απαντήσει με επιστολή της η Πέτη Πέρκα, κάνοντας λόγο για «συνταγή τουρλού: λίγο Σύνταγμα, πολύς κομματικός σωλήνας και… μίζα».

Η επιστολή:

Κ. Αμυρά επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που υπηρετεί επί  σειρά ετών τη δημοσιογραφία δεν γνωρίζει ζητήματα που αφορούν στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, σας προκαλώ να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος. Διότι η συνταγματική επιταγή ουδεμία σχέση έχει με μισθολογικές αποζημιώσεις,  παρά μόνο με πολύ συγκεκριμένες θέσεις ήτοι Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, Διευθυνόντων και Προέδρων Οργανισμών εφόσον υπάρχει  χωρική αρμοδιότητα (!)  στην εκλογική τους περιφέρεια.

Εάν λοιπόν αυτά που αναφέρετε ή καλύτερα παραμορφωτικά ερμηνεύετε στο άρθρο σας, προκύπτουν απλά από μη επαρκή γνώση του θέματος, οφείλετε να επανορθώσετε. Επειδή όμως- θέλω δεν θέλω να το πιστέψω- πρόκειται μάλλον για επιτηδευμένη ασχετοσύνη συμπεραίνω ευκόλως ότι το μένος σας για την κυβέρνηση, ιδίως όσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει για τον τόπο, σας ωθεί να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Επ’ αυτού τίποτα περισσότερο.

Και συνεχίζω. Αν μπαίνατε στον κόπο να ρίξετε μια διαγώνια ματιά στο βιογραφικό μου-το οποίο σας διαβεβαιώ είναι επίσης πλούσιο σαν αυτά που επικαλείστε - εκτός των τυπικών μου προσόντων και της εργασιακής μου εμπειρίας επί 30 και πλέον έτη, θα μαθαίνατε ότι διετέλεσα Γ. Γ. Μεταφορών και στη συνέχεια Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας. Από την τελευταία μου θέση και ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο εισηγήθηκε στους αρμόδιους Υπουργούς το π.δ. «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης  του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά»  κατόπιν εννέα (9) πολύωρων συνεδριάσεων του,  συνέβαλλα στην αντιμετώπιση των διοικητικών προβλημάτων που είχαν «μπλοκάρει» την επένδυση επί σειρά ετών και έπαιξα σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών που σχετίζονται με τη επένδυση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά.  Αυτό δεν χρειάζεται να το διαβάσετε αρκεί να ρωτήσετε και θα μάθετε.

Βεβαίως, αυτό που μάλλον δεν θα σας αρέσει είναι ότι είμαι διαχρονικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όπως και να το κάνουμε αυτό είναι επιπλέον στοιχείο του βιογραφικού μου και πάντως όχι το μοναδικό. Εκτός εάν πραγματικά προτείνετε ότι για τη θέση αυτού που συντονίζει μεταξύ των άλλων και συναρμόδια Υπουργεία, θα ήταν προτιμότερο ένα στέλεχος της Ν.Δ. Την επόμενη φορά να μας υποδείξετε και τα μέλη της κυβέρνησης! Όμως ως δημοσιογράφος δεν μιλήσατε ποτέ για κομματικοποίηση του κράτους όταν οι πολιτικοί σας μέντορες χρησιμοποίησαν το κράτος ως λάφυρο έως ότου το κατέστρεψαν… Επομένως, τα περί κομματικού σωλήνα σας τα επιστρέφω αγαπητέ κ. δημοσιογράφε με την κατευθυνόμενη πένα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Προφανώς, δεν «διορίστηκα» στο δημόσιο αφού είμαι ήδη μηχανικός του δημοσίου εδώ και πολλά χρόνια, αποσπασμένη μετά την παραίτησή μου από την  Γ.Γ.Δ.Π.  στον Υπ. Επικρατείας και αμείβομαι με τον μισθό του δημοσίου. Το «αμισθί» αφορά στη θέση της συντονίστριας (αυτό έπρεπε να το είχατε διαβάσει).

Αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να καταλάβετε πως μπορεί κάποιος να δουλεύει έναντι χαμηλού μισθού ή ακόμα να αναλαμβάνει επιπλέον ευθύνες αμισθί γιατί θέλει να συμβάλει στην τεράστια προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της χώρας. Γιατί ως επιστήμονας νιώθει την υποχρέωση να επιστρέψει στην πολιτεία τη γνώση που αυτή του έδωσε, γιατί ως άνθρωπος με όραμα και ιδανικά γίνεται δημιουργικός προς επίτευξη τους.Γιατί χαίρεται με την ίδια την εργασία. Δυστυχώς οι άριστοι φίλοι σας με τα κολλέγια και τις αντιγραφές, τέτοιου είδους εργασία δεν γνώρισαν. Την γνώση δεν την αγάπησαν.Το δημόσιο χρήμα δεν το σεβάστηκαν. Σας έμαθαν ότι οι όποιες υπηρεσίες τους  πληρώνονται αδρά και πολλές φορές μέσω offshore.Σας συμπονώ που δεν μπορείτε να μας καταλάβετε αλλά τι να κάνουμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Αμυρά.

Και τέλος,  σας καλώ να ανακαλέσετε τα υπονοούμενα περί σχέσεων μισθού και χορού εκατομμυρίων ή αν τολμάτε γράψτε το καθαρά για να βρεθείτε μπροστά στις νομικές κυρώσεις.  Επίσης σας καλώ να δημοσιεύσετε την απάντησή μου στην εφημερίδα σας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5