Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Πολιτικές κανονιές για τις γαλλικές φρεγάτες: «Πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ

Αιχμηρά σχόλια και αλληλοκατηγορίες με φόντο την ένταση στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητικότητα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τι ήταν να το παραδεχτεί ο Φώτης Κουβέλης για την ενοικίαση με leasing δύο πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία, ακολούθησε «πόλεμος ανακοινώσεων» ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου με ομοβροντίες κατά όλων των εμπλεκομένων.

«Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση-απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε σειρα ερωτημάτων, δίνοντας έμφαση στη στάση που είχε το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ όντας στην αντιπολίτευση, σε ανάλογη πρόταση της ΝΔ.

Πυρά ΝΔ

Σχετικα
ΝΔ για Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης
ΝΔ για Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Αρχικά, η Πειραιώς χαρακτήρισε «θετική» για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία.

Στη συνέχεια, όμως, έθεσε «τέσσερα εύλογα ερωτήματα», ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και να απαντήσει. Ειδικότερα, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί για τους οικονομικούς όρους αυτής της συμφωνίας, για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ 15νθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Στη ΝΔ ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το αν είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη. Τέλος ζητούν να μάθουν τι άλλαξε από το 2013 όταν, όπως επισημαίνουν, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μια ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας τότε ότι «υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες» και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες «ακατάλληλες» για το Αιγαίο.

Σχετικα
ΝΔ για τα μυστικά κονδύλια: Θα πει κάτι ο Τσίπρας ή δεν τον αφήνει ο Καμμένος;
ΝΔ για τα μυστικά κονδύλια: Θα πει κάτι ο Τσίπρας ή δεν τον αφήνει ο Καμμένος;

ΝΔ προς Τσίπρα: Άλλα έλεγες το 2013

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής» υπογραμμίζει η ΝΔ η οποία και παραθέτει την απάντηση Τσίπρα σε αντίστοιχη συμφωνία της ΝΔ, το 2013 στη ΔΕΘ.

«Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες, μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

» Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 τον χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο. Θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία» είχε πει τότε ο τωρινός πρωθυπουργός.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5