1821 Digital Gallery

Η πιτσαρία του Σαμαρά

Σύμφωνα με το IMF η ρωσία έχει ονομαστικό αεπ 2 τρις δολλάρια, η ελλάδα 250 δις δολλάρια, ο ρώσος πολίτης έχει κατά κεφαλήν αέπ 14,2 χιλιάδες δολλάρια, ενώ ο έλληνας 22 χιλιάδες δολλάρια. Μάλλον για αυτό (14,2 vs 22) δεν ξέρω και κανέναν έλληνα που να μετανάστευσε από τη «χούντα δεν τελείωσε το ’73» της ελλάδας στη ρωσία...

Το δημόσιο χρέος της ρωσίας είναι 50 δις δολλάρια, ενώ της ελλάδας τα ψηφία του δεν χωράνε στο κομπιουτεράκι. Ο φορολογικός συντελεστής στη ρωσία είναι 13%, στην ελλάδα το έχουμε χάσει, δεν υπάρχει, απλά ό,τι «δηλώνεις» πάει σε φόρους άμεσους και έμμεσους.

Πάντως η ελλάδα έχει πάρει «βοήθεια» μέσω δανείων τα τελευταία 3 χρονια περίπου 210 δις δολλάρια (μάλλον περισσότερα) και το επιτοκιο έχει πέσει κάτω από το 2%. Αν οι ψεκασμένοι ονειρεύονταν ότι η ρωσία θα αύξανε το χρέος της από τα 50 δις στα 260 δις για να δανείσουν την ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο του 2%, μπορούν να πάνε να συναντήσουν τα ζάπειο 1, 2, 3 του πρώην πετυχημένου πιτσαδόρου και σύντομα και πρώην πρωθυπουργού μπαρμπα-σαμ.

Όμως, εδώ και 13 χρόνια η ρωσική κυβέρνηση δεν επιτρέπει έλλειμμα στον προϋπολογισμό, και μόνο φέτος προβλέπει έλλειμμα κατά 0,8% του ΑΕΠ. Μάλλον ένα δανειάκι 210 δις που θα είχαν δώσει στην ελλάδα θα δημιουργούσε ένα ελλειμματάκι στον προϋπολογισμό τους των 360 δις, αλλά θα ήταν για την ελλάδα, ρε γαμώτο...

Σχετικα
Ο θάνατος του Μάκη: Είναι το σχολείο ένα άρρωστο χωριό;
Ο θάνατος του Μάκη: Είναι το σχολείο ένα άρρωστο χωριό;

Το ξανθό γένος, όμως, δεν μπορούσε να δανείσει 10 δις στην κύπρο, θα δάνειζε 210 στην ελλάδα; Για τη ρωσία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προσφέρουν στον προϋπολογισμό πάνω από το 50% των εσόδων (σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012), όμως το πετρέλαιο και το αέριο έχουν ημερομηνία λήξης, όταν στεγνώσει η γη που τα βγάζει...

Αντίθετα στη χώρα που αγοράζει το αέριο 30% ακριβότερα από όλους από το φίλιον ξανθό γένος που θα μας σώσει, τα προσδοκώμενα 2 δις από το «ξεπούλημα» των δέπα και δέσφα μάλλον δεν θα έλθουν ποτέ γιατί παρόλο που ο «προδότης» γαπ μάς χρεοκόπησε για να αγοράσουν για ένα ξεροκόμματο οι ξένοι τον πλούτο μας, αυτοί οι κερατάδες ούτε για ένα ξεροκόμματο δεν τα παίρνουν. Αντιθέτα πληρώνουν και από πάνω, όπως οι γάλλοι της εμπορικής και της γενικής και οι πορτογάλλοι της millennium, για να τα ξεφορτωθούν.

To ελληνικό success story θα διδάσκεται σε όλες τις οικονομικές σχολές με θαυμασμό. Για την ελλάδα της αειφόρου ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ήλιου και του αέρα, αποφασίζει η ελλάδα του σαμ, του μπένι, του τσίπρα και λοιπών κωμικών, και ο στόχος είναι τα πετρέλαια και το αέριο που ίσως υπάρχουν στο αιγαίο και ίσως κάποτε τα βγάλουμε, και όταν το γεωτρύπανο θα χτυπάει να βρει καμιά φλέβα μαύρου χρυσού ο χειριστής του, λιωμένος από τον αέρα και τον ήλιο, θα αναρωτιέται αν το κεφάλι μας είναι ακατοίκητο.

Σχετικα
Κορωνοϊός - Μάσκες: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη
Κορωνοϊός - Μάσκες: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Ο θησαυρός δεν είναι κάτω από τα πόδια μας, αλλά έτσι χαμερπείς που είμαστε δεν σηκώνουμε το κεφάλι στον ήλιο και στον αέρα. Υπάρχουν και κάτι νέοι ανόητοι (που δεν επιστρέφουν την έδρα στο κόμμα του μπένυ) σαν τον κρίτωνα αρσένη και την greenpeace, που λένε για τον πραγματικό πλούτο της ελλάδας, αλλά γιατί να τους πιστέψουμε;

Πέρσι τον μάιο ο μεγάλος σαμ, ο άνθρωπος που έφερε όλη τη βλακεία του μνημόνιου-αντιμνημόνιου στα κεφάλια μας, θα γινόταν αυτοδύναμος πρωθυπουργός, ο μπένι ο ιζνογκούντ ο άνθρωπος που έριξε τη δική του κυβέρνηση για να γίνει αρχηγός του κόμματός του, ο μπαρμπας-φώτης της ανευθυνοϋπεύθυνης αριστεράς θα γινόταν αντιπρόεδρος, ο αλέξης θαυμαστής της ναόμι κάμπελ (αλλά και της ναόμι κλάιν) θα γινόταν πρωθυπουργός και ο πρόεδρος ψεΚΑσΜΕΝΟΣ που στήριξε όλη του την κοινοβουλευτική υπόσταση σε παπαριές και αερολογίες που κοστολογούνται 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο από το πρόσφατο δικαστήριο από το οποίο τιμωρήθηκε θα γινόταν πρόεδρος της δημοκρατίας και τα χρυσαύγουλα θα καθάριζαν την ελλάδα από όλους τους υπόλοιπους (εμάς). Και όλοι μαζί κατέβηκαν στις εκλογές.

Η πολάν του σαμαρά είχε πάρει 18%, ο τσίπρας κάτι αντίστοιχο και ο μπένυ 13%. Κοντέψαμε να βγούμε από το ευρώ, να χρεοκοπήσουμε και τυπικά, αλλά το σώσαμε με τις 2ες εκλογές και την κυβέρνηση «σωτηρίας».

Φέτος ξαναθέλουν εκλογές!!!!!! Για να μην πατήσει κανένας τουρίστας, για να μην έλθει καμία επένδυση, για να μην εξάγουμε ούτε τσαρούχι, για να μην πάρουμε τη δόση, για να χρεοκοπήσουμε ηρωικά και πένθιμα. Μετά την απόδειξη της επαναλαμβανόμενης «ευφυΐας» σαμαρά στο θέμα της ερτ, ο μόνος δρόμος είναι η «απελευθέρωσή» του από την πρωθυπουργία και η αντικατάστασή του από κανένα σοβαρό άνθρωπο. Εκείνη η πιτσαρία «που έσκισε» τον περιμένει να την ξανανοίξει. (Άντε και καλή επιτυχία).

Οι υπόλοιποι ας κοιτάξουν να βάλουν όλοι τις ίντριγκες και τις φαγούρες τους σε 2η μοίρα και να βγάλουμε τη χρονιά ζωντανοί. Βέβαια, σε μια βουλή που οι 260 από τους 300 είναι τενεκέδες (και για τους υπόλοιπους 40, πέρα από 8, δεν είμαι σίγουρος) δεν περιμένουμε και τίποτα καλύτερο, αλλά αυτούς έχουμε, αυτοί είμαστε, έτσι θα πορευτούμε.

Το success story αγοράζουν γιατί εμεις είμαστε μάγκες και κάναμε μεταρρυθμίσεις (οι προηγούμενοι εννοούμε, αλλά ας το αποκρύψουμε), το success story το αγοράζουν τζαμπα γιατί το ξεπουλάμε, με το success story θα τρομάξουν μόλις γίνουμε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ κυβέρνηση και θα στήσουν κώλους, και άλλα παραμύθια μάς τελείωσαν. Μας τελείωσαν μαζί με τα δανεικά στο κεντρικό ταμείο. Και τρέχουμε να προλάβουμε τη δόση. Και ο στόχος στουρνάρα για την έξοδο στις αγορές δοκιμαστικά το 2014 θα γίνει το πιο μεγάλο ανεκδοτο.

Και για όσους δεν το κατάλαβαν, ας δουν τη χώρα σαν την ερτ, μια επιχείρηση με 2.650 εργαζόμενους και κόστος 300 δις ευρώ, με 88 κηπουρούς με αρχισυνδικαλιστή καταδικασμένο για πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας για την κόρη του, με παρεμβάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση, με εκατοντάδες υπαλλήλους-βύσματα που απλά βάραγαν κάρτα, με υπαλλήλους-φαντάσματα, με καταπληκτικό αρχείο παρατημένο που πάνω του έχουν γραφτεί αγώνες ποδοσφαίρου, με κωμικούς διευθύνοντες λιάτσο, σίμο, μουρούτη, κεδίκογλου, με εκπομπές-θησαυρούς, αλλά και με εκπομπές-σκουπίδια και τσιφτετέλια, με αξιόλογους δημοσιογράφους αλλά και με τενεκέδες, ο πνευματικός πλούτος και φτώχεια μαζί, η σοβατότητα και η αμεριμνησία χέρι-χέρι, και έναν πιτσαδόρο που λέει ότι αυτός ο αχταρμάς πρέπει να κλείσει σε 8 ώρες γιατί 1 χρόνο τώρα δεν έχει βρει ποιοι είναι οι πραγματικά άχρηστοι, τεμπέληδες, λουφαδόροι, επίορκοι σε 900 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους.

Γιατί δεν μπορεί να σουτάρει τους κοπρίτες που έχει διορίσει στην ερτ, θα κλείσει όλη την ερτ. Και προτείνει ως μεταρρύθμιση να κλείσει προσωρινά και να προκαλέσει οικονομική ζημιά στο κράτος, και να απολύσει όσους καλούς και όσους απομείνουν χωρίς βύσμα, για να ξαναπροσλάβει σε 3 μήνες τη σαλαγκούδη, τον κοττάκη, τον λιάτσο και όσα παιδάκια ακόμη κατάγονται από τη μεσσηνία και ψηφίζουν πολάν.

Και να πιστεύει κιόλας ότι μας κάνει και χάρη που θα πληρώνουμε μέσω δεη μόνο τα δικά του πουλέν. Και όσοι αρνήθηκαν την πρόταση μόσιαλου πρόπερσι να προσπαθούν να καταλάβουν ότι όταν δεν παίρνουμε τη λογική και θαραλλέα λύση που πρέπει, όταν το απαιτεί ο χρόνος, αυτό που θα έλθει στο μέλλον θα είναι παράλογο και καταστροφικό σε σχέση με αυτό που αρνηθήκαμε.

Γιατί ένα χρόνο τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα, ένα χρόνο τώρα η χώρα μεταρρυθμιστικά ζει με το κύμα των δράσεων των 2 προηγούμενων κυβερνήσεων, ένα χρόνο τώρα ο σαμ αποφασίζει μόνος του και ο μπένυς και ο φώτης ακόμη να γίνουν αντιπρόεδροι, γιατί θέλουν να είναι και μέσα και έξω ταυτόχρονα. Οπότε δεν μπορούν να ελέγχουν τίποτα ούτε φύσει ούτε θέσει. Και από κάτω αυτοί που κατηγορούσαν την ερτ για μεροληψία υπερ της κυβέρνησης τώρα λένε για το πόσο δίκαιη ήταν και έδινε βήμα και λόγο σε όλους. Σαμαρολογική vs συριζολογική, και ο τελευταίος από το ψυχιατρείο ας κλείσει την πόρτα.

Καλύτερα ας κοιτάξουν τους ίσκιους τους, δεν το παίζεις θάτσερ ή κλίντον όταν είσαι πρόεδρος της πολάν του 21%, δεν το παίζεις ανδρέας τσε γκεβάρας όταν το μονο που έχεις διοικήσει είναι το 15μελές του σχολείου σου, δεν το παίζεις τρικούπης και βενιζέλος όταν το 5% που σου δίνουν τα γκάλοπ δείχνει ιλιγγιώδες σε σχέση με αυτό που θα δεις στις κάλπες (και κυρίως δεν λες «το πασόκ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις», πόσο γρήγορα ξέχασες το νοέμβριο του 2011;) και δεν το παίζεις μάρλον μπράντο όταν είσαι ο τζανετάκος και πληρώνεις έστω 500 ευρώ για να μπορείς να λες «ανδρίκος παπανδρέου» μετά τις κωλοτούμπες σου στο δικαστήριο.

Ένα χρόνο τώρα υπομένουμε τις συνέπειες των εκλογικών μας αποφάσεων, γκρινιάζουμε, τσακωνόμαστε, ματαιοπονούμε, προσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι που δεν μπορούμε, κάτι που δεν γίνεται να βελτιωθεί, είμαστε στη μέση του ωκεανού με ένα σωσίβιο και ή θα φτάσουμε στην ακτή μόνοι μας και όλοι μαζί ή θα περιμένουμε κανένα ξανθό γένος να μας μαζέψει μαζί με το μαρμαρωμένο βασιλιά.

Γιατί καπετάνιοι δεν υπάρχουν, είναι τόσο άσχετοι και επιζήμιοι που φοβόμαστε να τους αφήσουμε να κάνουν το οτιδήποτε. Είναι σαν να ψάχνουν στα αστέρια αυτό που βλέπουμε στα ραντάρ και στο διαδίκτυο. Οι λύσεις δεν είναι κάτω από τα πόδια μας, δεν είναι στους ουρανούς, είναι δίπλα μας. Και οι λύση είμαστε εμείς, όλοι μας. Και ταυτόχρονα είμαστε και το εμπόδιό της.

Γιατί, όπως υπέγραψαν και 9.714 συμπολίτες μας, δεν συμφωνούν με το να...

«Πρέπει να ανακτήσουμε την πολιτική ως τη συλλογική μας ισχύ, να οραματιστούμε ξανά και να σχεδιάσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή, όμως, η ανατρεπτική δύναμη της Αλλαγής δεν θα έρθει με τις πολιτικές του σήμερα. Η ανάκτηση των δημοκρατικών πολιτικών θα έρθει από ΕΣΑΣ. ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ. Από τον καθένα που συμμετέχει στην παγκόσμια ανταλλαγή ιδεών, είτε σε αυτό το χώρο, έξω από δω, online ή τοπικά, όπου ζει. Από τον καθένα που στέκεται απέναντι στην αδικία και την ανισότητα. Από τον καθένα που στέκεται απέναντι σε όποιον κηρύττει το ρατσισμό αντί της αλληλεγγύης, το δογματισμό αντί της κριτικής σκέψης, τον “ελιτισμό” αντί της Δημοκρατίας».

Δεν έχει σημασία ποιος το είπε και πού. Σημασία έχει ότι φωνές σαν αυτές είναι πολλές και οφείλουν να γίνουν πλειοψηφικές. Ή, ακόμη καλύτερα, να ξεπεραστούν από καλύτερες πιο θαρραλέες και πιο δυνατές... Από τις δικές μας.


γιώργος δ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5