Πολιτικη & Οικονομια

Να επιληφθεί η Βουλή για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ

Από 20 έως… 70 καθημερινά οι βαρέως ασθενείς στη λίστα αναμονής

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1869994_1.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με τις κλειστές, αλλά πλήρως εξοπλισμένες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας είναι και διαχρονικό και δυσεπίλυτο. Δυσεπίλυτο για κάποιον ακατανόητο λόγο, αλλά δυσεπίλυτο.

Όλες οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, συνεπώς και η σημερινή, θέτουν ως προτεραιότητα τη θέση σε λειτουργία του συνόλου τω ν κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα σχετικά στοιχεία, 575 κλίνες ΜΕΘ είναι σήμερα σε πλήρη λειτουργία σε όλη της χώρα, ενώ 125 είναι οι κλειστές, αλλά πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

Ουδείς είναι σε θέση να κατανοήσει για ποιους λόγους είναι τόσο δύσκολο να προσληφθεί το απαραίτητο για την πλήρη λειτουργία 125 κλινών ΜΕΘ ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα θέμα σε πρώτη προτεραιότητα.

Έχει καταστεί σαφές και γνωστό ότι 20 – 50 βαρέως πάσχοντες συνάνθρωποί μας, ηλικιωμένοι κυρίως, αλλά ακόμη και 70 για ορισμένες ημέρες, βρίσκονται καθημερινά και καθ’ όλο το έτος στη λίστα αναμονής για μία κενή κλίνη ΜΕΘ!

Είναι προφανές ότι, εάν είχαμε καταφέρει να θέσουμε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ της χώρας μας, σε συνδυασμό με τα κριτήρια για την εισαγωγή και τον χρόνο παραμονής των βαρέως πασχόντων σε ΜΕΘ, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για να διατηρούμε την απαράδεκτη λίστα αναμονής.

Μία πρόταση η οποία θα μπορούσε να τελεσφορήσει με λαμπρά αποτελέσματα ή, τουλάχιστον, μία πρόταση την οποία θα άξιζε να δοκιμάσει κανείς είναι τις διαδικασίες για τη προκήρυξη, την πρόσληψη και την  τοποθέτηση του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι υπόλοιπες 125 κλειστές, αλλά πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, αυτή τη διαδικασία να την αναλάμβανε μία διακομματική επιτροπή της Βουλής, με πρωτοβουλία, ασφαλώς, της ίδιας της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Να προκριθεί, δηλαδή, μία συναινετική, διακομματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε και τα οποιαδήποτε προβλήματα να λύνονται αμέσως και «σκιές» να μην υπάρχουν και το παιχνίδι με τον «μουτζούρη» να μην βρίσκει έδαφος για να αναπτύσσεται.

Μία διακομματική επιτροπή της Βουλής, λοιπόν, η οποία, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και με «σφιχτό» σχετικό χρονοδιάγραμμα, να φέρει εις πέρας τη διαδικασία η οποία θα σώσει πραγματικά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Γιατί δεν αξίζει να το δοκιμάσουμε;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ