Visual Browsing
Working Class Hero (μέρος 2ο)

Working Class Hero (μέρος 2ο)

Πίσω από τα ψεύτικα μεγάλα λόγια «ή εμείς ή αυτοί» και «θα πληρώσουν οι πλούσιοι» κρύβεται η ανισότητα

Αν γκουκλάρεις «πουργός Εργασίας Αχτσιόγλου» διαπιστώνεις ότι οι περισσότερες αναρτήσεις αναφέρονται στο επιτηδευμένο look της, παρά στο έργο της. Αλλά και τι να αναφέρει ως έργο; Ότι η επίσημη ανεργία ανέβηκε στο 21,2%, στους 1.006.844 πολίτες; Ότι το success story της μείωσης της ανεργίας είναι οι εποχιακοί στον τουρισμό, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο, και οι «4ωρίτες» πλήρους 8ωρης απασχόλησης, και οι 470χιλ. νέοι έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη;  Ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας; 

Μοιραία το μόνο που μένει να αναρωτηθείς είναι πότε η κυβέρνηση θα σηκώσει προπαγανδιστικό διαφημιστικό spot προς τους διορισμένους εναπομείναντες θαυμαστές της, ότι 636.424 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με μέσο μικτό μισθό 389,65 ευρώ γιατί «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Για να σας διορίσουμε!

Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Να μοιράζεις τη «Σχεδία» γιατί είσαι άστεγος, να τρέχεις στα συσσίτια, να έχεις φαρμακευτική περίθαλψη ως ανασφάλιστος, και ενώ τον Δεκέμβριο ακούς την υπουργό να αναγγέλλει «πρόγραμμα για στέγαση και εργασία για τους αστέγους», ένα μήνα μετά η ίδια υπουργός να σου ζητά 26,9% ασφαλιστικές εισφορές!  (20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και εισφορά 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) Και το υπουργείο να σε τρολάρει ανακοινώνοντας ότι το κάνει για το καλό σου για να αποκτήσεις «πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και δικαίωμα στη σύνταξη». Με πόσα 40λεπτα από το 1,5 ευρώ ανά τεύχος θα πάρει σύνταξη κάποιος; Πόσα τεύχη της «Σχεδίας» πρέπει να πουλήσει ένας άστεγος για να επιδοτεί με 1.000 ευρώ τον μήνα το ενοίκιο στο Κολωνάκι της κάθε υπουργού Αντωνοπούλου; Γιατί αντί να πάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές; Μα γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. (Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» έχει προϋπολογίσει κονδύλιο για το «κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης» 700 εκ. σε 700 χιλ. άτομα που έχουν ανάγκη (250 χιλιάδες νοικοκυριά) που βιώνουν συνθήκες φτώχειας).   

​Γιατί; Γιατί καθένας από τους 1,6 εκ. μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και τους 1,3 εκ. αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο. Ακόμα και τα 40λεπτα του άστεγου της «Σχεδίας» είναι χρήσιμα για τις πληρωμές των συντάξεων. Μοιραία δεν περισσεύουν χρήματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σχετικα
Working Class Hero
Working Class Hero

Οπότε ή θα συνεχίσουμε να ζούμε με ψεύτικα μεγάλα λόγια ή κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε από κοινού να μοιραστούμε δικαιότερα μεταξύ μας δικαιώματα και υποχρεώσεις. Γιατί όταν γυρνάς κατάκοπος από τη δουλειά σου και βάζεις το μεροκάματο στο τραπέζι, εκείνο που μετράει για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι και να πιστεύεις στην κοινωνία των πολιτών είναι η δικαιοσύνη και η ισότητα. Και πίσω από τα ψεύτικα μεγάλα λόγια του «ή εμείς ή αυτοί» και «θα τα πληρώσουν οι πλούσιοι» κρύβεται η ανισότητα του διορίζω τους δικούς μου να κάθονται, τα βρίσκω με τον κάθε Σαββίδη και Βαρδινογιάννη όπως και οι προηγούμενοι, σας τσακίζω στους φόρους και γυαλίζω την καρέκλα μου. Όταν η Τax Freedom Day κάθε χρόνο πάει και πιο αργά πλησιάζοντας τον Aύγουστο, και από το 2019 θα αφορά και κάποιους που δεν έχουν φορολογηθεί ξανά, τα δήθεν success stories των κυβερνήσεων θα είναι μια φούσκα από κόπο και μόχθο των εργαζομένων. 

Για κάθε 1,5 ευρώ που βγάζει ένα πωλητής της «Σχεδίας», άλλα 0,46 πάνε ως φόροι και χαρτόσημα στα κρατικά ταμεία. Ένας νεοπροσλαμβανόμενος σπερματεγχύτης ή σφραγιδοκρατορας στο δημόσιο με βασικό μισθό 8.350 ευρώ τον χρόνο καθαρά, δεν πληρώνει φόρο ούτε ένα ευρώ, και (με την «έξοδο από την επιτροπεία» (όπως λέει ο πρωθυπουργός ) το 2019 θα «πληρώνει» 509 ευρώ φόρο. Για να έχει το ίδιο εισόδημα ένας πωλητής της «Σχεδίας» θα πρέπει να πουλήσει 5,6 χιλ. τεύχη και θα έχει πληρώσει επιπλέον κρατήσεις 2 χιλ. ευρώ για φορολογία και 2,2 χιλ. ευρώ για σύνταξη και ασφάλιση, και δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 2,2 χιλ. ευρώ σε φορολογία (συν την προκαταβολή φόρου) και άλλα 2,2 χιλ. για ασφαλιστικές εισφορές, και θα του μείνουν 4 χιλ. (με συμψηφισμό της προκαταβολής φόρου της προηγούμενης χρονιάς) για να την βγάλει. Ένας αναπληρωτής καθηγητής διορισμένος σε ερημονήσι θα πληρώσει το σύνολο της αμοιβής του στα έξοδα διαβίωσης του, και θα κερδίσει μόνο τα ευχαριστώ των μαθητών του. Δεν είμαστε οι ήρωες της εργατικής τάξης. Είμαστε τα κορόιδα της βολεμενης τάξης των διορισμένων αφισοκολλητών των πελατειακών κομμάτων.  Κάτι κάνουμε τραγικά λάθος.   

Τις παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 τα στελέχη του Σύριζα, υποσχόμενοι το τέλος των μνημονίων, έκαναν copy paste μια ατάκα των αδελφών Ταβιάνι ότι «Θα ήθελα να ήταν κιόλας αύριο για να  ξέρω πώς πήγαν τα πράγματα». Το σίγουρο είναι ότι και τώρα που ζουν στο αύριο και έχουν πλήρη γνώση πώς πήγαν τα πράγματα, και ξέρουν ότι όλα όσα υποσχέθηκαν βγήκαν ψέματα, και να γυρνούσαν τον χρόνο πίσω πάλι τα ίδια ψέματα θα μας υπόσχονταν. Γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Όχι μόνο να λένε ψέματα, αλλά να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5