1821 Digital Gallery
«Συγγνώμη» ζητεί ο Φωτήλας από τους αναπήρους

«Συγγνώμη» ζητεί ο Φωτήλας από τους αναπήρους

Έπειτα από αντίδραση της ΕΣΑμεΑ και εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Έχω υπερασπιστεί, υπερασπίζομαι και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ΑμεΑ με σθένος αλλά και ευαισθησία τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εκτός του κοινοβουλίου. Γι’ αυτό, εάν άθελα μου έθιξα ή προσέβαλα οποιοδήποτε άτομο με ειδικές ανάγκες και, ιδίως, τον ίδιο τον φερόμενο ως υποδιοικητή, ζήτω συγγνώμη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης για διαφάνεια και αξιοκρατία».

Με την ως άνω δήλωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Ιάσων Φωτήλας επανορθώνει τις πολύ άσχημες εντυπώσεις, τις οποίες προκάλεσαν χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», σύμφωνα με τις οποίες «ο νέος αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου της Αθήνας  ‘Ευαγγελισμός’ έχει αναπηρία 92% και δεν θα έπρεπε να βγαίνει από το σπίτι του, όχι να διοικεί νοσοκομείο…».

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της A.V. η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ζήτησε από τον Ιάσονα Φωτήλα, μετά από σχετική εντολή του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να επανορθώσει με διορθωτική δήλωση.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα επείγουσα επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία είχε αποστείλει σήμερα το πρωί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), για τις προβληματικές δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ιάσωνα Φωτήλα σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Σχετικα
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Ιάσων Φωτήλας έκρινε τον διορισμό του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» στη βάση της αναπηρίας του!

Η ΕΣΑμεΑ σημειώνει ακόμη ότι, με έντονο τρόπο, ο ίδιος επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει. «Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες- καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία. Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί «ικανότητας» ή «ανικανότητας» ενός ατόμου με αναπηρία. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό «διαμάντι», ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα».

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει στην επιστολή της:

Σχετικα
Τασούλας: Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της Κ.Ο.
Τασούλας: Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της Κ.Ο.

«Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί Και ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα.

Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα «οφέλη» που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά ώστε ο βουλευτής του κόμματός του να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια».

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5