Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Τρεις παγίδες για το Μαξίμου από τη «βόμβα» Novartis

Οι εξελίξεις που μάλλον πέρασαν στα «ψιλά»
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρεις εξελίξεις την Τετάρτη, που μάλλον πέρασαν στα «ψιλά» λόγω των αποκαλύψεων του τι κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, καταδεικνύουν τη δυσκολία της κυβέρνησης για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης και τις παγίδες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προαναγγελθεί χτες. Αλλά και μετά τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό δεν «έβγαλε είδηση». Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έδιναν ως εξήγηση το ότι δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την τεκμηρίωση των περισσότερων από τις καταγγελίες.

Η δεύτερη σχετίζεται με μια συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής στον Alpha 989. Είπε συγκεκριμένα: «Η δικογραφία είναι στη Βουλή. Θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και θα πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που μπορούν να πάρουν. Προσωπική μου γνώμη, εγώ νομίζω ότι για τα αδικήματα τα οποία είναι διαρκή και σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες κτλ. το καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα. Υπάρχουν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μπορεί η εισαγγελική αρχή να εξαντλήσει εκεί την έρευνά της σε όλα τα επίπεδα» Αυτή είναι η άποψη του υπουργού που στέκει ανάχωμα στις άλλες δύο εκδοχές που εξετάστηκαν. Η μία, να πάει η υπόθεση στην εξεταστική επιτροπή που ήδη λειτουργεί- με το φόβο να εξελιχθεί η όλη ιστορία σε ένα πεδίο συγκρούσεων, αμφισβητήσεων και διαψεύσεων. Η άλλη, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, με κίνδυνο να φτάσει σε αδιέξοδο - όπως έγινε με την υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου- και να οδηγηθεί εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Η τρίτη εξέλιξη είναι η οξεία αντίδραση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο που σε καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν θα ευσταθούσε. Μόνο νοσηρά μυαλά θα μπορούσαν να την εμπνευστούν» δήλωσε στον Ant1. Το Μαξίμου προσμετρά το ότι η υπόθεση στρέφεται και κατά θεσμικών εκπροσώπων με άμεση εμπλοκή στο ελληνικό πρόβλημα (Αβραμόπουλος-Κομισιόν-ΕΕ, Στουρνάρας-Ντράγκι-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ήδη υπάρχει πληροφόρηση ότι τα κέντρα αυτά έχουν ενημερωθεί από τους θιγόμενους για την υπόθεση και τις κατηγορίες και το κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τους χειρισμούς.

Μένει να φανεί ποιες ισορροπίες τελικά θα διαμορφωθούν εντός της κυβέρνησης για τις επόμενες κινήσεις του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους»-κατά τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ και νυν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο...

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5