1821 Digital Gallery
Μίκης Θεοδωράκης: από τους «αγανακτισμένους» στο συλλαλητήριο

Μίκης Θεοδωράκης: από τους «αγανακτισμένους» στο συλλαλητήριο

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διεθνείς συνωμοσίες, κινδυνεύει από την δημαγωγία

Όποιος παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή με τις ομιλίες, τα άρθρα και τις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από το πεδίο της κριτικής. Εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ούτε λόγω ιστορίας ούτε λόγω ηλικίας.

Αντί να δούμε αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος μπορούμε, με την απόσταση του χρόνου, να ρίξουμε μια ματιά σε όσα έλεγε την άνοιξη του 2011 προς τα πλήθη των «αγανακτισμένων».  Ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώσης Πελεγρίνης οργάνωσε στις 31 Μαϊού συγκέντρωση στα Προπύλαια με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφού κατήγγειλε το μνημόνιο, ισχυρίστηκε ότι:

«Η σημερινή Κυβέρνηση που έχει φτάσει στο 20%, στην ουσία κυβερνά παράνομα και όχι μόνο γιατί στηρίζεται στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί η ηγεσία της μας οδήγησε με τη δική της βούληση στο χάος προκαλώντας την εκτίναξη των spreads στις 900 μονάδες και στη συνέχεια βάζοντάς μας εκβιαστικά κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, της Τρόικα και του Μνημονίου δηλώνοντας συνάμα προκλητικά πως παραδίδει αυτοβούλως στους ξένους ένα τμήμα της Εθνικής μας Ακεραιότητας!»

Σχετικα
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση

Και ο ομιλητής συνέχισε:

«Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τις πολιτικές δυνάμεις του Συστήματος.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι για όσες δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες στο Σύστημα δεν υπάρχει λύση. Γιατί πολλοί μας λένε να γίνουμε κόμμα και να πάρουμε μέρος στις εκλογές. Τι να κάνουμε λοιπόν; Να πάρουμε 15-20%, θα βγάλουμε 10-15 βουλευτές να πάνε στα ορεινά, τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεχίζουν την ίδια πολιτική του ξεπουλήματος της χώρας, θα ανεβαίνουμε στο βήμα όπως κάνει τώρα και η αριστερά. Την ώρα που θα ανεβαίνουνε, θα αδειάζει η αίθουσα και άλλους να βλέπει, άλλους ν' ακούει και έτσι θα λένε αυτοί α κυβερνάμε, ξεπουλάμε αλλά είμαστε δημοκράτες. Έχουμε και αντιπολίτευση. Όχι φίλοι μου, δε θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Θα μας βρουν απέναντι. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ θα κάνουμε, πρέπει να το καταλάβετε».

Σχετικα
Τασούλας: Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της Κ.Ο.
Τασούλας: Δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της Κ.Ο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει διατελέσει βουλευτής σχεδόν όλων των παραδοσιακών κομμάτων και υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν επίσης μεταξύ των πρώην βουλευτών που διεκδίκησαν την καταβολή αναδρομικών από το κράτος.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αφού έχει απολαύσει τα καλά των θέσεων που κατείχε, κάλεσε ευθέως τους πολίτες να καταλύσουν το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αρνούμενος τις εκλογές και ζητώντας επανάσταση. Ορισμένοι «αγανακτισμένοι», συνεπαρμένοι από τις προτροπές του Μίκη Θεοδωράκη προσπάθησαν στη συνέχεια να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε τους ακροατές του να στραφούν εναντίον του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης γιατί, όπως υποστήριζε, ήταν πρόθυμες η Ρωσία και η Κίνα να μας δανείσουν με πολύ ευνοϊκούς ορούς. Στην διακήρυξη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», που ανακοίνωσαν μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Κασιμάτη, αναφέρουν:

«Πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη σε κακή οικονομική κατάσταση και στα πρόθυρα πτωχεύσεως, δέχθηκε προ καιρού προτάσεις

1.Από την Κίνα η οποία λέγοντας ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μας προτείνει Να μας ξεπληρώσει όλο το δημόσιο χρέος, χωρίς αντάλλαγμα (τι είναι το χρέος της Ελλάδας για τις οικονομικές δυνατότητες της Κίνας;) Να μας δανείσει όποιο ποσό είναι αναγκαίο για την λειτουργία της χώρας, με 1% (έναντι 6,7% των Γερμανών) Να μας στείλει όσους τουρίστες θέλουμε ή έστω όσους έχουμε την υποδομή να φιλοξενήσουμε. Η απάντηση της Κυβέρνησης: Ο Χ Ι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια!

2.Από την Ρωσία για οιαδήποτε βοήθεια, οικονομική και μη με προϋπόθεση να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του περίφημου αγωγού και να της δοθεί η δυνατότητα επισκευής πολεμικών της πλοίων στην Σύρο (όπως ήταν και παλαιότερα με τα «εμπορικά» της πλοία). Η απάντηση της Κυβέρνησης: Ο Χ Ι, δεν συμφωνούμε!»

Η εναλλακτική λύση που πρότειναν για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική ασφυξία ήταν ένα μείγμα από φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να σταθούμε σε όλες αυτές τις δοξασίες, άλλωστε έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Αρκεί μόνο να δούμε το μέγεθος της αφέλειας, με την οποία αντιμετώπιζαν τον σύγχρονο κόσμο εκείνοι που εμφανίζονταν σαν να κατέχουν τη λύση του ελληνικού προβλήματος.

Η κινεζική κυβέρνηση, που κρατάει τους πολίτες της χώρας στη φτώχεια για να επενδύει στις διεθνείς χρηματαγορές, εμφανίστηκε σαν ο πρόθυμος και αγνός χρηματοδότης της Ελλάδας. Τίποτε δεν εμπόδιζε την Κίνα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, τα οποία έδιναν τότε απόδοση πάνω από 30%. Δεν το έκανε γιατί τα θεωρούσε επικίνδυνα, καθώς ο δικός της οίκος αξιολόγησης τα είχε υποβαθμίσει εγκαίρως.

Όμως έπρεπε να υπάρχει κάποιος έτοιμος να σώσει την Ελλάδα από τα νύχια των κακών που συνωμοτούσαν εναντίον της.  Τότε υποτίθεται συνωμοτούσαν για να μας εξοντώσουν οικονομικά και τώρα υποτίθεται ότι συνωμοτούν για να διαμελίσουν την Ελλάδα μέσω της ΠΓΔΜ.

Μόνο που η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από διεθνείς συνωμοσίες. Κινδυνεύει από την δημαγωγία εκείνων που δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον διεθνή περίγυρο και τροφοδοτούν το πλήθος με παραμύθια.

Μίκης Θεοδωράκης: Ομιλία στα Προπύλαια (31/5/2011)

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5