Visual Browsing
Ο Πρόεδρος της Βουλής κλείνει το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής μέσω... Σκοπίων

Ο Πρόεδρος της Βουλής κλείνει το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής μέσω... Σκοπίων

Σε ένα σύνθετο πολιτικό παιχνίδι εξελίσσεται ο γρίφος της ονομασίας της πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ένα σύνθετο πολιτικό παιχνίδι, σε διεθνές αλλά πλέον και σε εσωτερικό επίπεδο, εξελίσσεται ο γρίφος της ονομασίας της πΓΔΜ. Την ώρα που ο βαθμός επίλυσης του προβλήματος τα τελευταία 24ωρα έχει θεριέψει, για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Βουλής αποκαλύπτονται οι «προβλέψεις» της κυβέρνησης για οριζόντιες ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού, σε μια εμφανή προσπάθεια «εσωτερικοποίησης» του Σκοπιανού.

Χτες, ο κ. Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον Real.fm, δήλωσε ότι «γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος». Ταυτόχρονα όμως εκτίμησε πως «δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική ευστάθεια, ότι θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή σε σχέση με μία σύνθετη ονομασία, εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις για να έρθει αυτή η πρόταση».

Η πρώτη ανάγνωση της τοποθέτησης αυτής φανερώνει την άμεση επιδίωξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την ενσωμάτωση της ΝΔ στο πρόβλημα, την παγίδευσή της και ακόμα τη διάσπαση ή τη δημιουργία νέων φορέων προς τα δεξιά της, ώστε να αποδυναμωθεί στην πορεία προς τις εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται άλλωστε τόσο το Μαξίμου - με τη συνεχή αποστολή non papers που αναδεικνύουν τις αντιφάσεις στελεχών της ΝΔ για το Σκοπιανό - όσο και με τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ιδιαίτερα μετά την ογκώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως δείχνει ότι η αναφορά για οριζόντιες ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού αφορά την κυβέρνηση αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε άμεσο πολιτικό χρόνο, αφορά πριν απ' όλα τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από τόσες μέρες διαβουλεύσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κοινή τελική τοποθέτηση των δύο κομμάτων για το πρόβλημα. Εάν μεν οι συνομιλίες φτάσουν σε αδιέξοδο, τότε πράγματι η κυβερνητική ευστάθεια, κατά τον κ. Βούτση, δεν κινδυνεύει. Εάν όμως το Μαξίμου επιμείνει στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας με τη χρήση του όρου Μακεδονία, όπως επιμένει ο κ. Κατρούγκαλος, τότε τι γίνεται;

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση εμφανίζεται εκ νέου μια ευκαιρία να επαναχαραχτεί η πολιτική γραμμή «συντήρηση - πρόοδος». Άραγε οι προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, να είναι οι ΑΝΕΛ πιο προσεκτικοί στο θέμα της ονομασίας, προοιωνίζονται ενδεχόμενη τροχιά ρήξης; Σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα δεν είναι μόνο ότι θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση - πράγμα καθόλου άσχημο για τον κ. Καμμένο, που θα φύγει «με ψηλά το κεφάλι», τροπαιούχος γιατί αντιστάθηκε στο θέμα της ονομασίας. Εάν φτάσει το θέμα στη Βουλή, τότε ο κ. Βούτσης βλέπει δυνατότητες μεγάλης πλειοψηφίας για την ονομασία και ταυτόχρονα διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας... Στη συνέντευξή του υπογράμμισε πως «το κύριο είναι, οι όποιες αλλαγές που ενδεχομένως θα γίνουν στο πολιτικό σύστημα, να γίνουν επειδή θα λυθεί το ζήτημα, δηλαδή στο έδαφος μιας επίλυσης, στο έδαφος ότι η χώρα θα έχει βγει από μία μεγάλη εκκρεμότητα και θα έχει ανοίξει τον δρόμο». Θα έχει ανοίξει τον δρόμο σε τι; Στη διαμόρφωση του μετώπου «πρόοδος - συντήρηση»; Στο κλείσιμο του ματιού προς το Κίνημα Αλλαγής, που, εφόσον ψηφίσει την όποια λύση, θα υπολογίζεται από το Μαξίμου ως ο έτερος κυβερνητικός εταίρος της «προόδου»; Η απαλλαγή μέσω του Σκοπιανού από το άγος των ΑΝΕΛ και η διαμόρφωση μιας νέας «προοδευτικής συμμαχίας» -στην πορεία μάλιστα προς τις εκλογές- φαίνεται να είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στα κυβερνητικά επιτελεία. Μένει να φανεί το προσεχές διάστημα τι έδαφος υπάρχει για μια τέτοια «αναδιαμόρφωση του συνόλου του πολιτικού συστήματος», κατά τον κ. Βούτση - και όχι μόνο...

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5