1821 Digital Gallery
Σύγκρουση Λοβέρδου με ΓΕΝ για τουρκικό πλοιάριο που άφησε να φύγει η φρεγάτα «Έλλη» (video)

Σύγκρουση Λοβέρδου με ΓΕΝ για τουρκικό πλοιάριο που άφησε να φύγει η φρεγάτα «Έλλη» (video)

Οι πληροφορίες για ναρκωτικά, οι καταγγελίες για «στραβά μάτια» και η λέμβος που δεν κατέβηκε ποτέ λόγω κακοκαιρίας

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΓΕΝ έπειτα από τις καταγγελίες του Ανδρέα Λοβέρδου για «στραβά μάτια» σε υπόθεση με τουρκικό σκάφος που μετέφερε ναρκωτικά ανοικτά της Κρήτης.

Όλα ξεκίνησαν με ερώτηση του κ. Λοβέρδου στη Βουλή για ένα «περίεργο» περιστατικό που εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της 27ης και τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Μαΐου 2016. Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι το Λιμενικό Σώμα είχε λάβει πληροφορία από διωκτικές αρχές κράτους-μέλους της Ε.Ε. για την παρουσία του σκάφους «Μουράτ Τερζή», σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης. Το πλοιάριο, σύμφωνα με την πληροφορία που είχε φθάσει στα  κεντρικά της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ήταν γεμάτο ναρκωτικά. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή όλες οι διαθέσιμες μονάδες άμεσης επέμβασης του Λιμενικού ήταν «δεσμευμένες» λόγω της επίσκεψης Πούτιν στο Άγιο Όρος.

Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ζητήθηκε από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη», η οποία συμμετείχε στην άσκηση «Phoenix Express», να σπεύσει στο σημείο και να πραγματοποιήσει αυτοψία. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι ενώ διαπιστώθηκε μέσω ειδικού συστήματος αναγνώρισης νυκτός ότι το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους πετούσε στη θάλασσα μεγάλα σακιά, η φρεγάτα «ούτε πλησίασε, ούτε προέβη σε κάποιον έλεγχο», παρά παρέμενε στο σημείο εποπεύοντας, μέχρι τελικά να απομακρυνθεί για να επιστρέψει στην άσκηση.

Ο κ. Λοβέρδος έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και video-ντοκουμέντο από τη στιγμή που το πλήρωμα του πλοιαρίου ξεφορτώνεται τους σάκους.

Σχετικα
Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ και έλα ν’ αΓΑΠηθούμε ντάρλινγκ
Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ και έλα ν’ αΓΑΠηθούμε ντάρλινγκ

Τουρκικό πλοίο πετά ανενόχλητο ναρκωτικα στην θαλασσα

Τέσσερα ερωτήματα ζητούν απάντηση

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Σχετικα
Λοβέρδος για Παπανδρέου: Nα μας πει γρήγορα τι θέλει να κάνει
Λοβέρδος για Παπανδρέου: Nα μας πει γρήγορα τι θέλει να κάνει

«Γνωρίζει, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτησή μου; Είναι το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικτικό υλικό για πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν;».

«Γιατί παρότι είχε την σχετική αρμοδιότητα, αφού επρόκειτο προφανώς για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, ο κυβερνήτης της φρεγάτας “Έλλη” έλαβε εντολή να μην επιχειρήσει εναντίον των μεταφορέων ναρκωτικών ουσιών, αλλά να παρακολουθεί για πάνω από μισή ώρα, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το πλήρωμα του πλοιαρίου να πετά στη θάλασσα τα ναρκωτικά;».

«Ενημερώθηκαν οι αρχές του κράτους της Ε.Ε. που μας έστειλε το σήμα για τον χειρισμό της υπόθεσης από ελληνικής πλευράς;».

«Θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να καταθέσετε στην Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά δελτία συμβάντων τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της φρεγάτας «Έλλη» για τα όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση;».

Η απάντηση του ΓΕΝ

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΝ υποστηρίζει ότι οι σάκοι περιείχαν χαλασμένα αλιεύματα, γνωστοποιώντας ότι πραγματοποιήθηκε τελικά αυτοψία στους χώρους του πλοιαρίου χωρίς όμως να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την 27 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην Άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια ν. Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μεταμεσονύκτιες ώρες της 28 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω Άσκησης.

Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας.

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 28 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.

Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI.

Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην ανωτέρω Άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5