Πολιτικη & Οικονομια

Τζανακόπουλος: Δε θα εκδοθεί κανένας Τούρκος

Αλλά «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται σε πραξικόπημα»

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzanakopulos_kefali_-_panagopulos.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια διευκρινιστική ανάρτηση σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά  με την κυβερνητική αίτηση ακύρωσης για την απόφαση παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς  που το έχουν ζητήσει, προχώρησε πριν λίγο σήμερα Κυριακή βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ανακοίνωση:

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος:

 1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά  από σχετικό αίτημα (Σ.Σ. εννοεί: παρά το σχετικό αίτημα) της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν, ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφύγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Η ουσία της (Σ.Σπολύ καθυστερημένης) τοποθέτησης είναι η εξής: η κυβέρνηση επιχειρεί ν΄ αποδείξει ότι κατάθεσε αίτηση ακύρωσης ενάντια στην απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου επειδή το θέμα πρέπει να φτάσει, τελικά, από το διοικητικό στο καθαυτό νομικό επίπεδο. Δηλαδή, ότι στην τελική η κυβέρνηση έκανε την άιτηση για το καλό του Τούρκου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ