1821 Digital Gallery
Σχοινάς: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έπειτα από ιστορικές θυσίες

Σχοινάς: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έπειτα από ιστορικές θυσίες

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση, το μνημόνιο και το Brexit
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως γυρίζουμε σελίδα και ότι το κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας - Ε.Ε. το έχτισε κυρίως ο ελληνικός λαός με τις ιστορικές θυσίες του τα τελευταία 7-8 χρόνια» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ε», ανέφερε: «Αυτό είναι το κεφάλαιο τώρα που τοκίζουμε, αυτή είναι η ιστορική κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική ιστορία».

«Αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης πρέπει να το κατοχυρώσουμε, πρέπει να το προστατέψουμε και είναι και η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζουμε τις μεταμνημονιακές μας στοχεύσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται συνεννόηση, ενότητα, πλατιά στήριξη αυτού του αμετάκλητου προσανατολισμού της Ευρώπης προς την Ελλάδα αλλά και αμετάκλητη στροφή της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινής γνώμης προς μια κοινή κατεύθυνση, προς μια κοινή διαδικασία. Ένα κοινό μέλλον που θα μας ενώνει» πρόσθεσε.

Μετά το μνημόνιο, τι;

Σχετικα
Βρετανοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μετά-Brexit χρηματοοικονομικό τομέα
Βρετανοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μετά-Brexit χρηματοοικονομικό τομέα

«Τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το μνημόνιο έτσι όπως το ξέρουμε και είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ένα πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που είναι στο τελικό στάδιο, θα αποτελεί την αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα. Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν, θα ενταθούν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια προοπτική αυτοπεποίθησης που θα της επιτρέψει να πατήσει γερά στα πόδια της, καταστώντας σαφές σε όλους, φίλους, εταίρους, εχθρούς και αγορές ότι τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα δεν θα αναστραφούν.

» Παράλληλα, θα καταστήσουν αναμφισβήτητα ένα γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της και θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Σχοινάς.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα στο μεταναστευτικό

Σχετικα
Η κυβέρνηση Τζόνσον θα παραβιάσει το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας
Η κυβέρνηση Τζόνσον θα παραβιάσει το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Για το μεταναστευτικό ο κ. Σχοινάς τόνισε: «Μετά το κολασμένο καλοκαίρι του 2015, όταν κατέρρευσαν οι πύλες εισόδου της Ε.Ε. για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, η Ευρώπη έκανε πάρα πολλά: Δημιούργησε συνοριοφυλακή, επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει συντονισμός επιχειρήσεων στη νότια Ιταλία , γίνεται διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο από αυτούς που πρέπει να επιστραφούν κ.λπ.».

Υποστήριξε, επίσης, πως «η νομοθεσία για το προσφυγικό πρέπει να αλλάξει για να μην πέφτουν τα βάρη στην Ελλάδα και την Ιταλία».

«Αυτό θα γίνει, πιέζουμε όλοι, ο πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ώστε να βρεθεί μια λύση επιμερισμού των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη και αυτό ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Από τώρα μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αναδιαμόρφωση του Δουβλίνου και της μεταναστευτικής πολιτικής» σχολίασε.

Στενάχωρη διαδικασία το Brexit

Για το Brexit ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «πρόκειται για ένα διαζύγιο, για μια διαδικασία πολύ στενάχωρη για την οποία τον λόγο τώρα έχουν οι τεχνικοί, όπως οι δικηγόροι στα διαζύγια, για να βρούμε τους όρους ενός πολιτισμένου διαζυγίου».

«Πρέπει μέχρι τον Μάρτιο του 2018 να βρεθούν λειτουργικοί τρόποι για τον χωρισμό» κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5