1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης: Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί (video)

«Διαλύετε συνειδητά τη μεσαία τάξη»

Με επίθεση στην κυβέρνηση, «για τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην προεδρική εκλογή του 2015 και είπε: «Εσείς που λέγατε ότι θα είσαστε κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε το Σύνταγμα, εργαλειοποιώντας την εκλογή Προέδρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή και με τον κ. Κουβέλη, για να έλθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές...Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι», και πρόσθεσε: «Τρίτη ευκαιρία δεν έχετε. Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά.  

Σχετικα
Γιατί ο Τσίπρας δεν φοβάται τις εκλογές;
Γιατί ο Τσίπρας δεν φοβάται τις εκλογές;

Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία.

«Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%

Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις υποαπασχόλησης και τα έσοδα αυξάνονται συγκυριακά και όχι με βιώσιμο τρόπο.

Σχετικα
Το βίντεο Μητσοτάκη για τα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα
Το βίντεο Μητσοτάκη για τα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα

«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακολούθως, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Επαναλαμβάνετε τρεις ανυπόστατους συλλογισμούς: ότι δήθεν η οικονομία αποδίδει, βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχει η πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο».

«Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, καθώς νομοθετήσατε μέτρα έως το 2020, δεσμευτήκατε για 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και αυστηρή επιτήρηση για μετά» επεσήμανε.

«Ποιους πλήττει η πολιτική σας;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που φτωχοποιούνται. Διαλύετε συνειδητά την μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας. Επικαλείται την απόδοση πλεονάσματος. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομία έχει σήμερα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά η χώρα πάει χειρότερα από τις δικές σας αρχικές προβλέψεις. Υπερφορολόγηση υπάρχει, όπως υπάρχει λιτότητα και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας».

«Το 2017 προβλέπετε ότι θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη... Για άλλη μια φορά πέσατε έξω. Ο στόχος του 2017 για ρυθμό ανάπτυξης, που είναι το σημαντικότερο μέγεθος, ήταν 2,7% και αναμένεται να κλείσει στο 1,3%, άντε 1,5%. Δηλαδή, στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους προς τα κάτω, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αναθεωρούνταν οι στόχοι προς τα πάνω».

Σημείωσε ακόμη: «Για το ΔΝΤ αποτελούμε αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη, γιατί επί των ημερών σας δεν αξιοποιήθηκαν χαμηλές τιμές και ρευστότητα. Την χάσαμε την συγκυρία. Αυτό δεν λέγετε υπεραπόδοση, αλλά πλήρης αποτυχία, που έχει την δική σας υπογραφή. Ο στόχος για τις επενδύσεις ήταν 9,1% και είμαστε στο 5,1%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά έξι δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Εσείς σε μεγαλύτερο διάστημα τις αυξήσατε, αν και έχετε πάρει πέντε δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. 4,2 εκατ. συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία. Ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του. Οι μισές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

«Εξίσου στρεβλό είναι το κυβερνητικό αφήγημα για το υπερπλεόνασμα. Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να εξηγήσει, γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που ζητούν οι πιστωτές; Γιατί σε συνθήκες ύφεσης πρέπει να αφαιρούμε πόρους από την πραγματική οικονομία; Μια εξήγηση υπάρχει γι' αυτή την συνειδητή επιλογή παραγωγής μεγάλων πλεονασμάτων: τα θέλετε, για να έρθετε να μοιράσετε κάποια επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Παίρνετε από την μια τσέπη δέκα και επιστρέφετε στην άλλη ένα» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ανάμεσα στα άλλα ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε σε έσοδα από μείωση ανεργίας. Ψέμα. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής. Το 60%, δηλαδή έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας, είναι μερικής απασχόλησης. Φέρνει αυτό νέα έσοδα; Φαντάζομαι ξέρετε ότι δύο εργαζόμενοι των 350 ευρώ εισφέρουν όσο ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ. Γι' αυτό μειώνεται η ανεργία, αλλά δεν αυξάνονται τα έσοδα από τις εισφορές» σημείωσε επίσης.

Και προσέθεσε: «Ακόμα ένα ψέμα είναι ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε λόγω περιορισμού διαφθοράς. Δεν είναι έτσι, γιατί οι επιδόσεις στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι ανύπαρκτες. Προεκλογικά υποσχεθήκατε έσοδα τρία δισ. ευρώ και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μήνες. Εσείς που ενδιαφέρεστε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, που έχουν τους σέρβερ στην Μάλτα και δίνουν ό,τι προαιρούνται, θα κάνετε τίποτα ή μήπως τα τελευταία χρόνια απέκτησαν ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;».

«Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες, όταν άνοιγαν τα κανάλια τους. Κατανοώ την νευρικότητά σας. Ξέρετε ότι σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά έως τότε συμπεριφερθείτε με σεβασμό στο Κοινοβούλιο» είπε στο σημείο αυτό, απαντώντας στις αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ: «Τα έσοδα από τους φόρους, άμεσους και έμμεσους, μειώνονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 25% λιγότερα εισοδήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή, παρά την αυξημένη ηλεκτρονική συναλλαγή λόγω capital controls. Η φοροδιαφυγή αυξάνει συνεχώς. Πώς προέκυψε λοιπόν το υπερπλεόνασμα; Όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά από την ανελέητη φοροεπιδρομή κατά πάντων. Από τις κατασχέσεις σε 1.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις, με άλλους 700.000 πολίτες να είναι στην ζώνη κινδύνου από την σκόπιμη καθυστέρηση απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, από την μείωση επικουρικών δαπανών και φυσικά από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών που είχατε προϋπολογίσει, αλλά δεν υλοποιήσατε -και σας το επισήμανε ο κ. Κοστέλο».

«Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα» προσέθεσε. «Τα μικροεπιδόματα που δίνετε δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Πάμε στον δεύτερο ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση έχει βάλει την χώρα σε 4ο μνημόνιο, με δέσμευση μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων έως το 2022. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;».

«Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κύριε Τσίπρα, όταν βγήκαν από τα μνημόνια, είχαν το ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο; Ψήφισαν και αυτές οι χώρες εκ των προτέρων μέτρα για μετά την λήξη του προγράμματος; Όχι. Ψήφισαν υψηλά πλεονάσματα έως το 2060; Όχι. Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Όχι. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί, μόνο όταν κάνουμε αυτό που έκανε η Κυπρος και η Ιρλανδία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα. Στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο και στελέχη της Κομισιόν το βαφτίζουν νέο μνημόνιο "υβριδικό". Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το καθεστώς της χώρας θα είναι το ίδιο με τις άλλες χώρες. Ο Βίζερ άλλα λέει» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;». Και απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς δυστυχώς δεν είστε».

Και συνέχισε: «Θυμίζω κύριε Τσίπρα -το είπε και η κυρία Γεννηματά, αλλά αξίζει να το επαναλάβω. Τι είπατε πριν από ένα χρόνο: "Τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα φέρει άρση τραπεζικών κεφαλαίων". Έκτοτε επανειλημμένα τονίζετε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε το QE. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε: τα δίνετε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα. Τώρα μας είπατε ότι δεν είναι σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Τώρα φταίω εγώ αν σας πω "ψεύτη"; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο "κωλοτούμπας", που έχετε πατεντάρει;».

Είπε ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Έχετε επισκεφθεί την Πορτογαλία αρκετές φορές. Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό με αυτές τις επιδόσεις. Να σας θυμίσω τι έγινε από το 2014 και μετά; Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο ΑΕΠ 11%. Η Ελλάδα επί ημερών σας 0%. Αυτή είναι η σύγκριση με την Πορτογαλία. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός μας είπε ορθά κοφτά ότι πρώτα θα τελειώσει το πρόγραμμα και μετά θα γίνει η συζήτηση για χρέος».

«Το πρόβλημά σας δεν είναι η ιδεολογία σας. Αμφιβάλω αν έχετε κάποια ιδεολογία. Σας το θυμίζουν κάποιοι παλιοί συνοδοιπόροι σας όπως Λαφαζάνης Κωσνταντοπούλου. Τι σας είπε η Κωνσταντοπούλου που εσείς την κάνατε Πρόεδρο της Βουλής; Λέει η Κωνσταντοπούλου ότι είστε εγκληματική κυβέρνηση που ταυτίζει την Αριστερά με την ρεμούλα την διαφθορά» πρόσθεσε και τόνισε: «Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας τα ατελείωτα ψέματα τα σας η βαθειά σας ανηθικότητα. Αυτά είναι στοιχεία του χαρακτήρας σας και δεν αλλάζουν δεν μασκαρεύονται. Πίσω από το Greek came back όπως το είπατε κρύβονται ωρολογιακές βόμβες που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει όπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και την ΔΕΗ. Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας  που εχουμε πέσει έξι θέσεις στην σχετική λίστα. Σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν. Το Ελληνικό, Κασσιόπη, Αφάντου στην Ρόδου έχουν κολλήσει. Μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποεπενδύουν. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες. Οσες επενδύσεις έγιναν δρομολογήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε. Από ιδεοληψία ή ανικανότητα; Μου είναι παντελώς αδιάφορο το αποτέλεσμα μετρά».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο «3ο ζήτημα: λέτε ότι έχετε στην πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Επιβάλλατε 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε 2 φορές το αφορολόγητο όταν ο Τσκαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί. Καταργείτε το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν οι δικαιούχοι και ποσά εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιδόματος θέρμανσης. Έχετε πρόσθετα μέτρα 2 δις ευρώ. 150 χιλ στελέχη των ΕΔ θα δούν περικοπές. 2 εκατ. Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και κάθε κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση. Μειώνετε φαρμακευτική δαπάνη. Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν 1,15 το 2014 και σήμερα 1,33.

»Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων, στα τσιγάρα, στην κινητή τηλεφωνία και τα χειρότερα είναι μπροστά/ Η μείωση συντάξεων του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το τέταρτο μνημόνιο το δικό σας είναι μπροστά σας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα κάνετε εσείς που φωνάζατε κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Λέτε ψέματα όταν λέγατε ότι προστατεύεται η κατοικία 300 χιλ. Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία. Καταργήσατε την διάταξη που προστάτευε την πρώτη κατοικία έως 200.000 ευρώ. Όλα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε μπροστά στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους λόγω των δικών σας πολιτικών. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απροστάτευτοι. Αποκαλύψτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5