Πολιτικη & Οικονομια

Καλάσνικοφ στις κάλπες

Θεσσαλονίκη - Τίρανα

41805-94162.JPG
Κώστας Κουκουμάκας
ΤΕΥΧΟΣ 434
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλάσνικοφ στις κάλπες
Καλάσνικοφ

«Η πανταχού παρούσα διαφθορά σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, παραμένει σοβαρό πρόβλημα...»

Εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα του περασμένου Φεβρουαρίου στο κέντρο των Τιράνων, μία γκρι BMW παρακολουθούσε διακριτικά το αυτοκίνητο του Ντριτάν Λαμάι, ανώτερου στελέχους της αλβανικής Αστυνομίας. Ξαφνικά, η γκρίζα BMW έστριψε και χάθηκε στο πρώτο στενό, αμέσως δύο μοτοσικλέτες πλεύρισαν το αυτοκίνητο του «στρατηγού» και οι αναβάτες τους άδειασαν τα Καλάσνικοφ στις λαμαρίνες. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι δώδεκα σφαίρες είχαν πλήξει το κορμί και το κεφάλι του Λαμάι «με φορά από πίσω προς τα εμπρός». Το ημερολόγιο έγραφε 24 Φεβρουαρίου και ήταν ακριβώς τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Τέσσερις μέρες αργότερα, Έλληνες αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκαν από τις αλβανικές Αρχές ότι οι δράστες του μαφιόζικου χτυπήματος κρύβονταν σε ξενοδοχείο απέναντι από τα δικαστήρια. Κατά την αστυνομική έφοδο συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ αυτών ο 44χρονος Αλβανός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Αρμπέν Φρόκου. «Είμαι στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και υποψήφιος στις εκλογές. Δεν έχω σχέση με τη δολοφονία του “στρατηγού”, όλο αυτό είναι μία πολιτική σκευωρία» ήταν τα πρώτα λόγια του Φρόκου προς τους αστυνομικούς. Το αστυνομικό θρίλερ με πολιτικό φόντο είχε μόλις ξεκινήσει στον άξονα Τίρανα-Θεσσαλονίκη. Καλάσνικοφ πριν από τις κάλπες. Και μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία, το ένα μάτι πολλών παραγόντων στα Τίρανα θα αλληθωρίζει προς τον ελληνικό Βορρά.

n

Στη φτωχή Αλβανία, η παραγωγική βάση παραμένει σε μηδενικό επίπεδο. Η οικονομία αιμοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα των μεταναστών σε Ελλάδα και Ιταλία, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν τώρα στο σπίτι. Για το 2012 η αλβανική κυβέρνηση προσδοκούσε σε ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, όμως αργότερα αυτό διαμορφώθηκε στο 0,5%. Οι σημαντικές επενδύσεις είναι μετρημένες στη χώρα κι επιπλέον η ανεργία και η διαφθορά σαρώνουν.

Στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κεφάλαιο που αφορά την Αλβανία, η γειτονική χώρα επικρίνεται για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό. «Η πανταχού παρούσα διαφθορά σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, παραμένει σοβαρό πρόβλημα (…) Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί, καθώς και δικαστές, που απολαμβάνουν ασυλία από ποινικές διώξεις, όπως επίσης και ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, συχνά μπόρεσαν να αποφύγουν τη δίωξη. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ήταν σαφώς εμπλεκόμενοι σε κρούσματα καταχρήσεων, απλά μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις στην κυβέρνηση χωρίς καν να τιμωρηθούν» αναφέρεται στην έκθεση των Αμερικανών.

n

Πίσω στη Θεσσαλονίκη, ο Αρμπέν Φρόκου κρατείται στις φυλακές Διαβατών για τη δολοφονία του αξιωματικού της αλβανικής Αστυνομίας Ντριτάν Λαμάι. Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα των αλβανικών Αρχών για την έκδοσή του, ωστόσο εκκρεμεί έφεση του Αλβανού προς τον Άρειο Πάγο κατά του βουλεύματος έκδοσης. Στο κείμενο της έφεσης ο Φρόκου αποδίδει χωρίς περιστροφές την εμπλοκή του στη δολοφονία σε πολιτική σκευωρία. «Η επίθεση κατά του πολίτη Αρμπέν Φρόκου, υποψήφιου βουλευτή στην περιφέρεια της Σκόδρας στις επικείμενες εκλογές, αποτελεί επίθεση κατά όλων των πιθανών συμμαχιών, που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση» αναφέρεται στην προσφυγή.

Ο Φρόκου υποστηρίζει ότι το απόγευμα της δολοφονίας Λαμάι συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο των Τιράνων, κατά τη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκε από αστυνομικούς, όπως λέει. «Το ίδιο βράδυ έφυγα για την Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσω το δικηγόρο ενός συγγενή μου, που είχε συλληφθεί για ναρκωτικά στη Χαλκιδική. Έμαθα για τη δολοφονία από τον αδερφό μου, που μου τηλεφώνησε» λέει και επιμένει ότι την ώρα της δολοφονίας του αξιωματικού της Αστυνομίας εκείνος βρισκόταν ήδη στο Ελμπασάν, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Στα δικαστικά έγγραφα οι αλβανικές Αρχές δίνουν μία άλλη εκδοχή. Περιγράφουν ότι ο Φρόκου βρισκόταν σε «ανοιχτό πόλεμο» με τον επίσης αμφιλεγόμενο Λαμάι, όταν ο δεύτερος ήταν ακόμη αστυνομικός διοικητής του 6ου διαμερίσματος των Τιράνων κι έμπαινε στο ρουθούνι του κάθε φορά που άνοιγε ένα νέο κέντρο διασκέδασης.

n

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Φρόκου πέρασε τα σύνορα στις 9.27 το βράδυ εκείνης της μέρας. Άγνωστο γιατί, οι Αρχές παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του και τον άκουσαν «να μιλά χαρούμενος, γιατί είχε τελειώσει μία δουλειά». Και οι συγγενείς του, που εξετάστηκαν, κατέθεσαν ότι το ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν ξαφνικό. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης βοούν, κάνουν σεισμό με πάταγο. Την ημέρα της εκδίκασης της έκδοσης του Φρόκου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν τρία συνεργεία αλβανικών καναλιών. Οι περιγραφές στα μίντια είναι ακραίες. Ο «άγγελος Αρμπέν» και ο «δαίμονας Αρμπέν». Ο 44χρονος περιγράφεται ως επιδραστική προσωπικότητα των Τιράνων, με υψηλές διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της Αλβανίας. Είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και στοιχηματικών εταιρειών. Κάποιοι μιλούν, όχι ανοιχτά, για τον «αρχινονό του διαμερίσματος 6 της πόλης των Τιράνων», άλλοι για τον πετυχημένο επιχειρηματία, που «διώκεται λόγω των αντικαθεστωτικών του πεποιθήσεων».

Και η υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, όταν στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν παλιότερες φωτογραφίες του Φρόκου να διασκεδάζει σε ταβέρνα με ηγετικά στελέχη της αλβανικής Αστυνομίας, μεταξύ αυτών και έναν πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Στελέχη της αντιπολίτευσης διαχώρισαν τη θέση τους, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις με κακοποιούς» και ότι ο φόνος του Αλβανού αστυνομικού «σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ συμμοριών» στον υπόκοσμο Τίρανα. Αίφνης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση χρεώνουν τον Αρμπέν η μία στην άλλη.

n

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Ντίτα» των Τιράνων αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να προσφέρει βοήθεια 1,3 δισ. ευρώ στην αλβανική κυβέρνηση, στην περίπτωση όμως που τις εκλογές θα κερδίσει ο συνασπισμός του σοσιαλιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα. Η αλβανική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα, συσσωρεύει πρόσθετο χρέος περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για να εξοφλήσει τους τόκους προηγούμενων χρεών, επομένως «τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου από τη Σκόδρα στην Αυλώνα». Το παιχνίδι, παντού και πάντα, δεν ήταν ποτέ γρανιτένιο, μωρό μου. Ο Φρόκου κρατείται στη Θεσσαλονίκη και περιμένει την εκδίκαση της έφεσης στον Άρειο Πάγο κατά της έκδοσής του. Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία είναι προγραμματισμένες για τις 23 Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ