1821 Digital Gallery
Άρθρο στον Guardian για τον Μουζάλα: Αξίζει κάποιον καλύτερο η τόσο σημαντική θέση του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρθρο στον Guardian για τον Μουζάλα: Αξίζει κάποιον καλύτερο η τόσο σημαντική θέση του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έκκληση προς την Ελλάδα να το ξανασκεφτεί και να επιλέξει έναν άλλο υποψήφιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με άρθρο τους στον Guardian, ο πρώην γ.γ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας, Κωστής Παπαϊωάννου και ο πρώην γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, παραθέτουν τις παρεμβάσεις και τις αποτυχίες του κ. Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες τον καθιστούν ακατάλληλο υποψήφιο για αυτό το τόσο σημαντικό αξίωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Απευθύνουν μάλιστα έκκληση προς την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την επιλογή της, να την αναθεωρήσει και να επιλέξει έναν διαφορετικό υποψήφιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προώθησε κατά τη διάρκεια «τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μούζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Άγκυρα. Αντιθέτως, ο Έλληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Έχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη- σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρουν οι υπογράφοντες το άρθρο.

Σχετικα
Πώς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποστόμωσε Τούρκο βουλευτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης (βίντεο)
Πώς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποστόμωσε Τούρκο βουλευτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης (βίντεο)

«Όταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», υπογραμμίζουν και ταυτόχρονα αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα.

«Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- όπως και άλλοι οργανισμοί- έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν στο άρθρο τους.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5