Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας για F-16: Μέχρι 1,1 δις ευρώ αντέχουμε να δώσουμε - Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Θεοδωράκη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν αντισταθμιστικά - Τι ειπώθηκε για τη βάση της Σούδας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378539-781252.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16» ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα καθήκοντα του παρελθόντος δε θα τα κάνουμε. Αφήνω ένα μικρό ενδεχόμενο να στηριχτεί η ΕΑΒ, αλλά και εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο. Λογισμικά που υπερτιμολογούνται με απροσδιόριστες "γκρίζες" προσφορές για να κάνουν κάποιοι μπίζνες, δε θα υπάρξουν αντί αόριστων ωφελημάτων. Θα διεκδικήσουμε τη μέγιστη μείωση της τιμής». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τις ΗΠΑ», επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση» και «αναμένουμε την τελική προσφορά των ΗΠΑ».

Αναφορικά με το γιατί επελέγη η υλοποίηση ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα πασχίζει να βγει από την οικονομική κρίση, απάντησε: «Έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα», υπογραμμίζοντας πως «η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη».

Όπως είπε, το ανώτατο ποσό που μπορεί να ξοδέψει η χώρα για την αναβάθμιση είναι 1,1 δις ευρώ, εφόσον δεν θέλει να παραβεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αμερικάνικη πρόταση αφορά στο σύνολο των 123 αεροσκαφών και αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια. «Δεν υπάρχει καμία απόφαση» τόνισε, αφού η χώρα περιμένει την επίσημη προσφορά, η οποία θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το περιεχόμενό της θα παρουσιαστεί στη Βουλή.

Τι μέλλει γενέσθαι με τη Σούδα

Ο κ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον χρόνο που θα υποβληθεί το πρόγραμμα προς έγκριση στη Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του και τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Το πρωί της Παρασκευής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα αντισταθμιστικά των F-16, έδωσε έμφαση στη στρατιωτική βάση της Σούδας και στις δυνατότητες που υπάρχουν να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του συνολικού κόστους της συμφωνίας που αφορά στην αναβάθμιση των αεροσκαφών. «Η απάντησή σας, κ. Τσίπρα, ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση για τη Σούδα, είναι εθνικά επιζήμια» εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Νωρίτερα, είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό: «Τι εννοείτε, κ. Τσίπρα, όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό».

Fake news

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέρριψε, επίσης, τα περί fake news που στόχο έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «το θέμα των fake news ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». 

«Κύριε Θεοδωράκη, πιστεύω ότι κάνετε σε μεγάλο βαθμό καλοπροαίρετη αντιπολίτευση, μην ταυτίζεστε με το μπλοκ εκείνων που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο» απάντησε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα και τώρα κ. Θεοδωράκη μας ζητάτε να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα βγει από την κρίση αφήνοντας πίσω «το μοντέλο της διαφθοράς και της διαπλοκής, γιατί όλοι γνωρίζουν πως όταν μπαίναμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ στην Ευρώπη κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια, καθώς τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα. Όχι τώρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ