Πολιτικη & Οικονομια

To Le Point για Βαρουφάκη: Δεν ξέρει να χάνει

Ο Γάλλος δημοσιογράφος σχολιάζει για το βιβλίο του πρώην υπουργού: Ναρκισσισμός, μεγαλομανία και παρανοειδείς ιδέες 

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376491-777314.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της αφήγησης του Γιάνη Βραουφάκη για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κάνει στο το γαλλικό περιοδικό Le Point ο δημοσιογράφος Πιέρ – Αντουάν Ντελομέ.

Το κείμενο του Πιέρ - Αντουάν Ντελομέ  στο Le Point:

Eγκαινιάζοντας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τρίπρας καλωσόρισε θριαμβευτικά τους ξένους επενδυτές που επιστρέφουν στη χώρα του: το Grexit, είπε, εξελίσσεται σε Grinvest. Μετά από οκτώ χρόνια τρομερής ύφεσης, η ανάπτυξη αναμένεται γύρω στο 2% και το ελληνικό κράτος μπορεί να χρηματοδοτηθεί και πάλι από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Τον Ιούλιο του 2015, ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που επέβαλε η Τρόικα. Το επιλεγόμενο «μνημόνιο», που σήμαινε περαιτέρω μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα δάνειο 86 δις, θεωρήθηκε συνθηκολόγηση από όλους τους πολέμιους της λιτότητας ― συμπεριλαμβανομένων της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ― και προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο άκρως χαρισματικός Βαρουφάκης έγινε έκτοτε η ενσάρκωση της αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη «δικτατορία».

Στο βιβλίο του με τίτλο «Συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων» (εκδ. Les liens qui libèrent), o κ. Βαρουφάκης επέλεξε να περιγράψει τα παρασκήνια αυτής της ιστορικής κρίσης όπου δεν παίχτηκε μόνο η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και η τύχη της ίδιας της ευρωζώνης. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία γύρω από αυτή την τεράστια παρτίδα πολιτικού και οικονομικού πόκερ με  μπλόφες και με προσπάθειες εκφοβισμού ― ωστόσο, την απόλαυση της ανάγνωσης μετριάζει ο ναρκισσισμός, η μεγαλομανία και οι παρανοειδείς ιδέες του συγγραφέα. Ο κ. Βαρουφάκης, ένας πανεπιστημιακός, δεν μπορεί να κρύψει την εγωκεντρική μέθη που τον κατέλαβε όταν άρχισε να συναναστρέφεται τους ισχυρούς αυτού του κόσμου: όταν, για παράδειγμα, ζήτησε συμβουλές από τον Λάρρυ Σάμμερς, πρώην υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, ή όταν βρέθηκε για λίγα λεπτά τετ-α-τετ με τον Ομπάμα. Συμπτωματικά, όλες οι συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται στο βιβλίο του αναδεικνύουν την «αχτύπητη λογική των επιχειρημάτων [του]».

Ο κ. Βαρουφάκης αναλαμβάνει τον καλύτερο ρόλο, τον ρόλο του ήρωα της Ιλιάδας που υπερασπίζεται, εναντίον όλων, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Εναντίον των μοχθηρών δανειστών, της τυραννικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της άσπλαχνης Κεντρικής Τράπεζας, των μεγάλων συνενοχικών ΜΜΕ του Κατεστημένου, της ανελέητης κ. Μέρκελ, των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται κάτω από τη γερμανική μπότα, αλλά και εναντίον της κωλοτούμπας του μελαγχολικού και υπερφιλόδοξου Τσίπρα. Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι διεξάγει αγώνα εναντίον ολόκληρης της ελληνικής διοίκησης, των προδοτών πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ και των διπρόσωπων Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών με πρώτους και καλύτερους τους Γάλλους τους οποίους επικρίνει για «την αδυναμία τους και την απροθυμία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας».

Ο κ. Βαρουφάκης εκδικείται χαιρέκακα τον κ. Μισέλ Σαπέν, τον οποίον χαρακτηρίζει αστοιχείωτο στη μακροοικονομία. Ο κ. Σαπέν, ενώ σε προσωπική συνομιλία είχε συμφωνήσει με τον κ. Βαρουφάκη ότι «η έμμονη ιδέα της λιτότητας πρέπει να αντικατασταθεί από αναπτυξιακό πρόγραμμα», λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωνε ότι δεν ετίθετο ζήτημα εγκατάλειψης των μέτρων λιτότητας. Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει ότι «η κωμωδία του Μισέλ Σαπέν είναι η εικόνα όσων δεν λειτουργούν στη γαλλική δημοκρατία»…

Αλλά φυσικά ο πρωταρχικός στόχος του είναι οι Γερμανοί, οι σκληρότεροι στις διαπραγματεύσεις αλλά και αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης. Ο κ. Βαρουφάκης, ως σύγχρονος Αχιλλέας, ρίχνει τα βέλη του εναντίον του Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθυντή του μηχανισμού σταθερότητας: όταν ο κ. Ρέγκλινγκ τού έστειλε απειλητικό email ζητώντας του πίσω 146,3 δις που εισέπραξε η Ελλάδα στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, ο κ. Βαρουφάκης τού απάντησε περήφανα όπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες: «Μολών λαβέ»!

Ανάμεσα στις αφηγήσεις περί έντασης Ελλάδας και Γερμανίας είναι μια συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Προτού συναντήσω το άτομο, ένιωθα την εχθρότητα στην ατμόσφαιρα. Μόλις έφτασα στο υπουργείο, με υποδέχτηκε ένας υφυπουργός που, προτού ακόμα μπούμε στο ασανσέρ, μου είπε χαριεντιζόμενος “Πότε θα μας επιτρέψετε τα ωραία μας λεφτά”;». Στη συνέντευξη Τύπου εκείνης της μέρας ο κ. Βαρουφάκης έκανε υπαινιγμό στον ναζισμό· η πρόκληση θεωρήθηκε άστοχη. Η ελληνική κρίση, συνέπεια της τρελής πολιτικής της Αθήνας μετά την ένταξη στην ευρωζώνη, συνδέεται, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, με την ίδρυση του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος το 2012 το οποίο καταγγέλλει το εξωφρενικό κόστος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης για τον Γερμανό φορολογούμενο.

Διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς η διανοητική του αλαζονεία, η φιλαυτία και η ιδεοληψία του ― συν το επιμελημένο λουκ του ροκά ― προκάλεσαν αποτροπιασμό στους ηγέτες της ΕΕ και διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μαρτυρία εναντίον όλων όσοι δεν μοιράζονται τις ιδέες του ―τις εξαιρετικά μειοψηφικές ― σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, δείχνει προπάντων ότι ο κ. Βαρουφάκης, ειδήμων στη θεωρία των παιγνίων, δεν ξέρει να χάνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ