1821 Digital Gallery
«Θρίλερ» η ονομαστική ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου

«Θρίλερ» η ονομαστική ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου

H κυβέρνηση στα όρια της αντοχής της 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξελίσσεται η  διαδικασία συζήτησης και, σήμερα, ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», εξαιτίας επιλογών και χειρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ευαίσθητο ζήτημα της παροχής δυνατότητας σε ανηλίκους, από 15 ετών, να κάνουν υπό προϋποθέσεις χρήση του δικαιώματος φυλομετάβασης.

 Η εν λόγω διάταξη όχι μόνον οδηγεί τους ΑΝΕΛ σε καταψήφιση, αλλά και ενεργοποιεί σε βουλευτές, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις διαφοροποίησης. Το γεγονός αυτό προσδίδει στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν προεξοφλούν την υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου: υπέρ τάχθηκαν ευθέως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Ακόμη κι αν οι εκπεφρασμένες διαφωνίες 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γενιά, Δ. Γάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης) δεν καταγράφουν στην πράξη με την αρνητική τους ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία, με τη δηλωθείσα καταψήφιση των άρθρων από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, η κυβερνητική πλειοψηφία βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και η ψηφοφορία μοιάζει εξαιρετικά παρακινδυνευμένη ως προς το αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί αρραγής μαζί με το Ποτάμι, που έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το νομοσχέδιό στο σύνολό του, δεν ξεπερνά τις 150 θετικές ψήφους.

Σχετικα
Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος
Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος

Ακόμη πιο δύσκολους κάνει τους υπολογισμούς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που αν και υπερψήφισε διά του εισηγητή της στην Επιτροπή και τα άρθρα, τώρα αμφιταλαντεύεται ως προς το τι θα πράξει στην Ολομέλεια και στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα επικρατεί αναβρασμός.

Στις 9.30 την Τρίτη το πρωί το Συντονιστικό Όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να συνεδριάσει, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές της, με τη στάση «καμία στήριξη αν η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία» να επανέρχεται εντονότατα στο προσκήνιο.

Εάν τελικά και οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήξουν ομαδικά στο «ΟΧΙ» επί των άρθρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί πια στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές χωρίς ωστόσο να προσδοκά τη στήριξη όλων. Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, ίσως κληθούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα. 

Σχετικα
Ανδρουλάκης: «Άνευ πολιτικής σημασίας το σκετσάκι Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή»
Ανδρουλάκης: «Άνευ πολιτικής σημασίας το σκετσάκι Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή»

Ο Σταύρος Κοντονής δεν αποκλείεται να εξαναγκαστεί σε σπάσιμο του επίμαχου άρθρου 3 του νομοσχεδίου το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη δυνατότητα χρήσης του νόμου από τα 15 έτη, καθώς η δήλωση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι θα το καταψηφίσει ακόμη κι αυτός που είναι θετικά προσκείμενος στο νομοσχέδιο, θέτει εν αμφιβόλω τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Ο λόγος είναι το άρθρο 3 δεν αφορά μόνο στα 15χρονα, αλλά αποτελεί τον πυρήνα του νόμου, καθώς προβλέπει ενιαία τη διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου στην ταυτότητα χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση ή θεραπεία. Συνεπώς η καταψήφισή του σημαίνει κατ’ ουσίαν απόρριψη ολόκληρου του νομοθετικού οικοδομήματος και κατάρρευση της φιλοσοφίας του.

Εάν δεν προκύψουν αλλαγές μέσω παρασκηνιακών ζυμώσεων κατά την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις απουσίες ή τις ενδεχόμενες διαρροές προς το «ΝΑΙ» βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5