Πολιτικη & Οικονομια

Παροχές 1 δισ. ευρώ, με την οικονομία να παραπαίει

Και «κόκκινη γραμμή» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το τέλος του έτους

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375123-774288.jpg
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάνω από ένα δισ. ευρώ σε παροχές και επιδόματα προγραμματίζει να δώσει η κυβέρνηση για το τέλος του 2017 και για το 2018, την ώρα που οι πραγματικοί «πυλώνες» της οικονομίας  δοκιμάζονται σκληρά. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας πολιτικής αναδιανομής των (όποιων) πόρων εισέρχονται στα κρατικά ταμεία, κυρίως μέσω της βαριάς φορολογίας αλλά και της μη απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε χτες το πακέτο παροχών, για το τρέχον έτος, με βάση την υπέρβαση του συμφωνηθέντος με τους δανειστές πρωτογενούς πλεονάσματος από το 1,75% στο 2,21%. Με βάση αυτό έκανε λόγο για «εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, καθώς και για μια σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευτούν αργότερα».

Για το 2018-και με την υιοθέτηση από τον προϋπολογισμό του κατεξοχήν αντιαναπτυξιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%-, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγγειλε πιστώσεις 760 εκ ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,  για πάνω από 250.000 νοικοκυριά, άλλα 320 εκ ευρώ για την «προστασία εύάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας» και 100 εκ ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το σύνολο των παροχών αυτών αναμένεται, δηλαδη, να ξεπεράσει κατά πολύ το ένα δις ευρώ.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση θωρακίζει το «κοινωνικό της προφίλ» με πακέτο παροχών,  τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας δείχνουν την ασφυξία που επικρατεί. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, παρά τις πιέσεις των δανειστών για αποκλιμάκωση του ποσού ενόψει της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκ ευρώ στο τέλος του μήνα. Η μη αξιοποίηση των πόρων, η καθυστέρηση των επιστροφών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και το πάγωμα συντάξεων και εφάπαξ είναι οι αιτίες εκτίναξης των οφειλών.

Την ίδια ώρα, παρά την αξιοποίηση από την κυβέρνηση της απόφασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό για την ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού αφηγήματος,  το ύψος των επενδύσεων φτάνει μετά βίας το  63% των επενδύσεων του 2008. Μάλιστα το Ινστιτούτο Εργασίας εκτιμά ότι «με βάση το μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 2016, ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει  στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008, το α’ τρίμηνο του 2033».

Όσο για την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Τζανακόπουλου ότι θα πετύχει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% για το 2017, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε ότι είναι φιλόδοξος στόχος και ότι θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης  τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους να είναι περίπου 3%.

Ο ίδιος έβαλε «κόκκινη γραμμή» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το τέλος του έτους αλλιώς «θα χτυπάνε όχι απλώς καμπανάκια, θα είναι εκτροπή και θα έχουμε δυσμενείς εξελίξεις».

Οι προβλέψεις αυτές μπορεί να αμφισβητούν ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης για success story στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον κ.Τζανακόπουλο να προγραμματίζει επιδόματα με ορίζοντα διετίας… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ