Πολιτικη & Οικονομια

ΓΣΕΕ: Στο 28,7% η πραγματική ανεργία – «Πιθανό και 5ο μνημόνιο»

Αποκαλυπτική η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας που αποδεικνύει ότι είναι «ψευδαίσθηση» η ανάπτυξη

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375122-774287.jpg
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και απασχόληση. Η πραγματική ανεργία αγγίζει το εκρηκτικό 28,7% για το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της ΓΣΕΕ το ποσοστό διαφέρει από αυτό της ΕΛΣΤΑΤ, αφού για τη Στατιστική Αρχή ακόμα και μία μέρα να έχει δουλέψει κάποιος μέσα στον μήνα δεν προσμετράται ως άνεργος.

Μάλιστα οι ερευνητές επεσήμαναν πως και όσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι «επισφαλείς με πολύ χαμηλούς μισθούς». Συγκεκριμένα τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη το πρώτο 7μηνο του 2017 δείχνουν απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών. Μερική και εκ περιτροπής εργασία έφτασαν το 61,7%, με την πλήρη απασχόληση να υποχωρεί στο 38,3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με τον μέσο μισθό για μερική απασχόληση να φτάνει τα 397 ευρώ μικτά τον μήνα. Την ίδια στιγμή για το 2015 το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση Κι το 42,1% με μερική έλαβαν μισθό κάτω του κατώτατου!

Όπως μάλιστα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, «ενώ παλιά στα ευρήματα φτώχειας ήταν κυρίως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι τώρα βρίσκουμε λοιπόν τους μισθωτούς»

Την ίδια στιγμή αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των μακροχρονίως ανέργων που πλέον φτάνει το 74%, ενώ η έκθεση εστιάζει και σε μία νέα κατηγορία που αναδύεται, αυτή των «αποθαρρημένων»- οι οποίοι ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία όπως εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης.

 

Κόλαφος είναι η έκθεση και για τις επενδύσεις, οι οποίες είναι κατά 63% χαμηλότερες από τα επίπεδα που ήταν το 2008, ενώ με τον ρυθμό ανάπτυξης του 2016 θα φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα το 2033

 

Η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 24% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2008. Για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέγεθος, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα «σοκ στην απασχόληση ή στα εισοδήματα», τη στιγμή που- αντίθετα- έχουν θεσμοθετηθεί «δύο αρνητικά σοκ:  ένα το 2019 με τη μείωση των συντάξεων και άλλο ένα το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου».

Έτσι η έρευνα καταλήγει ότι αποτελούν ψευδαίσθηση οι κυβερνητικές διαπιστώσεις για «αναπτυξιακή πορεία της χώρας» καθώς εν πολλοίς βασίζονται στις προσδοκίες από τις επενδύσεις που… «θα» έρθουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ερευνητές θεωρούν ότι καθόλου απίθανο δεν είναι ένα 5ο μνημόνιο, ενώ επισημαίνουν ότι η επιτροπεία έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει για δεκαετίες.

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τον Πρωθυποργό, ο οποίος όπως είπε «αρνείται να συναντήσει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που έχει συναντηθεί 3 φορές με τις εργοδοτικές οργανώσεις». 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ