Visual Browsing
Και με την αριστερά και με τον Σούλτς και με την Άνγκελα

Και με την αριστερά και με τον Σούλτς και με την Άνγκελα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται και βάζει νερό στο κρασί του

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τις γερμανικές εκλογές, με την οποία «εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) που αποτέλεσε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο τη δύναμη εκείνη που στις πιο δύσκολες για τη χώρα μας συνθήκες στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού, αψηφώντας το πολιτικό κόστος». Πρόκειται για μια εκδήλωση συμπαράστασης ρουτίνας, καθώς η κυβέρνηση έχει «απλώσει τον τραχανά» επιδιώκοντας σχέσεις τόσο με τους Σοδιαλδημοκράτες (SPD) του κ. Σουλτς όσο, κυρίως, με την πιθανότατα αυριανή καγκελάριο κ. Μέρκελ, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Το πάθημα έγινε μάθημα, απ' όσο φαίνεται, για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ήταν τότε, παραμονές εκλογών, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε άνευ όρων τον υποψήφιο της Αριστεράς Μελανσόν, εξαπολύοντας επίθεση κατά του... «νεοφιλελεύθερου» Μακρόν! «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος στη Λεπέν αφού, σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε ως σήμερα στη Γαλλία και την Ευρώπη», αναφερόταν στην ανακοίνωση του κόμματος. Ωστόσο, στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου −πλέον− Μακρόν, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άλέξης Τσίπρας έπλεκε το εγκώμιό του ως αναμορφωτή της Ενωμένης Ευρώπης και εξυμνούσε την παρασοδιακή φιλία Γαλλίας-Ελλάδας. Κουβέντα περί συνέχειας της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής» σε Γαλλία και Ευρώπη.

Για να αποφύγουν ενόψει γερμανικών εκλογών τα χειρότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει στην ανακοίνωσή του ονομαστικές αναφορές στους αντιπάλους της γερμανικής Αριστεράς. Και πώς να το έκανε άλλωστε, αφού οι πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης θέτουν άλλες προτεραιότητες. Κατ’ αρχάς υπάρχει η φιλία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο και υποψήφιο καγκελάριο του SPD κ. Μάρτιν Σουλτς. Κι αυτό  λόγω των δεσμών που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωσοσιαλιστές − άλλωστε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών κ. Πιτέλα είναι τακτικός επισκέπτης του Μαξίμου και υπέρμαχος της σύσφιξης των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο άλλος λόγος είναι ότι ένα ενισχυμένο SPD, σε περίπτωση εκ νέου συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, θα είχε ευνοϊκές συνέπειες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος μετεκλογικά. Μάλιστα, όταν ο κ. Σουλτς είχε κερδίσει το χρίσμα του υποψηφίου του SPD  και οι δημοσκοπήσεις «έτρεχαν» ευνοϊκές, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για κυβέρνηση με κορμό τους Σοσιαλιστές, προσδοκώντας αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας από τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Βέβαια, τα προγνωστικά δείχνουν μεγάλη κάμψη της δύναμης του SPD και τα σχέδια αυτά μπήκαν στο ράφι. Ωστόσο, η πιθανή συμμετοχή του κ. Σουλτς στη νέα κυβέρνηση  αποτελεί βασικό κίνητρο στήριξής του από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης

Εκκωφαντική... σιωπή όμως κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά την προεκλογική καμπάνια της κ.Άνγκελα Μέρκελ. Διαβλέποντας ότι θα είναι ο νικητής στην κάλπη στη Γερμανία, και με ορίζοντα την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να είναι συγκρατημένος στους όποιους χαρακτηρισμούς και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγει «νεοφιλελεύθερες» κορώνες εναντίον της. Ακόμα και το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Σόιμπλε εκ νέου υπουργός Οικονομικών δεν σοκάρει πλέον το Μαξίμου, καθώς εσχάτως κυβερνητικά στελέχη εκθείαζαν τη θετική γνώμη του κ. Σόιμπλε για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα.

Γι' αυτό και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές εκλογές, σε σύγκριση με αυτήν για τις γαλλικές, έχει απόσταση όσο η μέρα με τη νύχτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται και βάζει νερό στο κρασί του, καθώς καραδοκούν και οι θεσμοί για την τρίτη αξιολόγηση...

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5