Πολιτικη & Οικονομια

Το πρώτο ντιμπέιτ με τους υποψήφιους της Κεντροαριστεράς

7 υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις και ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 626
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371586-767970.jpg

Η Κεντροαριστερά με μια εντυπωσιακή προσπάθεια συνολικής ανασυγκρότησης του χώρου καλεί τους πολίτες στις κάλπες για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί, θα ανανεώσει, θα δώσει προοπτική στο χώρο και στη χώρα. 

Η Κεντροαριστερά κληρονόμησε το βαρύ ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ, με την κρίση απαξιώθηκε, κατακερματίσθηκε και βρέθηκε αντιμέτωπη τόσο με τη δυσκολία προσδιορισμού σαφούς ιδεολογικο-πολιτικού στίγματος όσο και με την αδυναμία να διατυπώσει διακριτή μεταρρυθμιστική πρόταση σε σχέση με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται ηγέτη που να εκφέρει λόγο ενωτικό, πειστικό, ειλικρινή και νικηφόρο. Που θα οικοδομήσει και πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη με τους πολίτες επειδή θα καταφέρει ταυτόχρονα να εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες της εξουθενωμένης μεσαίας τάξης αλλά και να μιλήσει στην καρδιά των «νέων μη προνομιούχων» της κατώτερης τάξης. 

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο». Το οποίο όμως προϋποθέτει ξεκάθαρες θέσεις και επιλογές. Η εποχή με τα ωραία λόγια και τα συνθήματα έχει περάσει, τις ανώδυνες λύσεις τις πουλάνε άλλοι. 

Με αυτή την έννοια αυτές οι εκλογές έχουν σημασία. Απευθύναμε τις ίδιες ερωτήσεις στους υποψήφιους σε ένα γραπτό ντιμπέιτ ζητώντας σαφείς απαντήσεις, χωρίς τακτικισμούς. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, αν τους ενδιαφέρει το εγχείρημα, ώστε να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν στις εκλογές για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής δύναμης χρήσιμης στη χώρα.

Οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά:

Νίκος Ανδρουλάκης

Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Νίκος Ανδρουλάκης

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Είχα ζητήσει από την αρχή η ίδρυση του νέου φορέα να προηγηθεί της εκλογής της ηγεσίας ακριβώς για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο εγχείρημα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου, όπως αυτό της ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Όμως, ακόμα κι έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η ιταλική ΕΛΙΑ μετεξελίχτηκε σε βάθος χρόνου στο σημερινό Partito Democratico. Αργά ή γρήγορα οι πολιτικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, αλλά στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα πρέπει να προκύψει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα εκλεγεί από συνέδρους που έχουν επιλέγει με καθολική ψηφοφορία από τη βάση. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς διορισμένους συνέδρους και κλειστές ομάδες χωρίς κοινωνική αναφορά. Οι αποφάσεις του νέου οργάνου θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για τα κόμματα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε μια Βαβέλ που θα υπονομεύει το όλο εγχείρημα.

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στο νέο φορέα εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Φιλοδοξία μου είναι η διεύρυνση των ορίων της παράταξης αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο. Με ιστορική συνείδηση και μνήμη, μπορεί να αποτελέσει τον αυθεντικό εκφραστή προοδευτικών αξίων και ιδεών στη χώρα μας. Το στοίχημα είναι να της δώσουμε σάρκα και οστά.

Νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για τον τόπο να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, εστιάζοντας σε αυτά που μας ενώνουν κι όχι στις λεπτομέρειες που μας χωρίζουν. Ο κόσμος χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις, έχει μάλλον κουραστεί με τις ορολογίες και τις υπεραναλύσεις.

 

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι, ίσως και εξοργισμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν το χώρο στην πολυδιάσπαση. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος. Προσωπικά, όπως έκανα και στις πιο δύσκολες στιγμές, θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ελπίζω ότι η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στον νέο φορέα.

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ο διαρκής ετεροπροσδιορισμός ενός κόμματος είναι δείγμα μιζέριας και μοιρολατρίας. Πρέπει να διατυπώσουμε τις απόψεις μας με τρόπο πειστικό, ανεξάρτητα με το τι εκφράζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Εξάλλου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αλλάζουν τόσο συχνά απόψεις που θα ήταν μάλλον μάταιο να μπούμε σε μια τέτοια λογική. Με ενότητα και ανανέωση, ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή κι όχι του κομπάρσου.

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την πολιτική του βύθιση, αναζητά σωσίβια. Ξαφνικά ανακαλύπτει το «κεντροαριστερό μέτωπο» για να αντικαταστήσει το «αντιμνημονιακό μέτωπο» που τον έφερε στην εξουσία. Ο τρόπος που πολιτεύεται και το ήθος της εξουσίας που ασκεί, δεν έχουν καμία σχέση με προοδευτικές αρχές και αξίες. Αντιθέτως, αποπνέουν βαθιά συντήρηση και παρωχημένο παρελθόν. Το μόνο ενιαίο μέτωπο που συνειδητά έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, το οποίο μάλλον δύσκολο θα διαρραγεί όσο τους συνδέει η κοινή αγάπη για την εξουσία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Στόχος του νέου φορέα οφείλει να είναι η πειστική διατύπωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, κι όχι να είναι απλώς μια συμπληρωματική δύναμη στους σχεδιασμούς άλλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αντίθετα με την ελληνική εμπειρία μέχρι σήμερα, κάθε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει την επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των μερών, ώστε η συνεργασία τους να μην αποτελεί απλώς μια κυνική συμφωνία διανομής των λαφύρων της κυβερνητικής εξουσίας.

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;

Γυρίζουμε σελίδα με αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι με όσους θέλουν να γίνουν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να συμβάλουμε στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που απαντά στα προβλήματα της Ελλάδας του 2017.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Το 2009 φτάσαμε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί συντονίστηκαν δύο φαινόμενα: από τη μια τα τεράστια ελλείμματα που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή και από την άλλη η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007. Το πρώτο είχε να κάνει με το αδύναμο μοντέλο παραγωγής όπου οι πελατειακές σχέσεις διάβρωναν την οικονομία, και το δεύτερο με τον καπιταλισμό καζίνο όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας αιωρείται από την πραγματική παραγωγή δημιουργώντας συνεχώς οικονομικές φούσκες.

Η παράταξη που θα δημιουργήσουμε οφείλει να είναι πυλώνας μιας ώριμης δημοκρατίας που θα σέβεται τους πολίτες και τους θεσμούς και θα στηρίζει την πολιτική της ηγεμονία στις ιδέες της και όχι στο ρουσφέτι και τις γκρίζες σχέσεις με τις οικονομικές ελίτ. Ο κρατισμός πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευέλικτο κράτος που θα δημιουργεί και δεν θα καταστρέφει ευκαιρίες. Πρέπει να απαντήσουμε τι κοινωνικό κράτος χρειαζόμαστε όταν η χώρα δημογραφικά είναι σε δεινή κατάσταση και, ενώ δεν έχουμε διασφαλίσει ότι κάθε μητέρα θα ξέρει ότι το παιδί της θα έχει πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση, το κράτος μας δίνει 8,5 δισεκατομμύρια το χρόνο σε πρόωρες συντάξεις.  


Κωνσταντίνος Γάτσιος

Πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Φυσικά τάσσομαι υπέρ ενός νέου και ενιαίου κόμματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία. Διότι επρόκειτο για ένα νέο κόμμα και για εκλογή Προέδρου ενός νέου κόμματος. Εάν θεωρούσα ότι κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα θα είχα επιλέξει να γίνω μέλος σε ένα από αυτά. Νομίζω, πάντως, ότι πρέπει να κάνουμε σαφές κάτι: τα κόμματα που συμμετέχουν στην εν εξελίξει προσπάθεια είχαν και θετική συνεισφορά στην πρόοδο της Ελλάδας. Πλην, όμως, βαρύνονται με τα γνωστά βαριά σφάλματα και, ούτως ή άλλως, έχουν ολοκληρώσει τον ιστορικό τους κύκλο. Ένα από τα καθήκοντα του νέου φορέα  θα είναι, μεταξύ άλλων, να διορθώσει τα σφάλματα των κομμάτων αυτών. Όχι τόσο για να αποφανθεί στην τελική κρίση της η Ιστορία θετικά για αυτά, όσο, κυρίως, διότι αυτό είναι απαραίτητο για τη σωτηρία της χώρας. 

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Δες την προηγούμενη απάντηση.

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στον νέο φορέα, εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται συχνά, αλλά πολύ φοβούμαι ότι αντιστοιχεί σε ένα νηπιακό στάδιο πολιτικής ανάπτυξης και σε μία παρωχημένη πολιτική τοπογραφία. Ο διαχωρισμός δεξιάς και αριστεράς σήμερα πραγματικά δεν έχει περιεχόμενο. Ιδιαιτέρως στην Ελλάδα της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Οι «ταμπέλες» υποκρύπτουν πνευματική ραστώνη, παρά οτιδήποτε άλλο. Τα δόγματα καταστρέφουν τη σκέψη, οι ιδεολογισμοί παρεμποδίζουν τη δημιουργικότητα. Η χώρα πρέπει να μάθει να σκέφτεται με το δικό της μυαλό και όχι με το μυαλό άλλων, να εφευρίσκει και όχι να αντιγράφει. Στο πεδίο αυτό θα κριθεί το νέο κόμμα: θα πρέπει να προτείνει λύσεις ελληνικές που θα έχουν προέλθει από την επεξεργασία της δικής μας εμπειρίας, μέσα από τη δική μας πνευματική και διανοητική προσπάθεια και τη δική μας ειλικρινή αναζήτηση λύσεων και διεξόδων. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν δεκάδες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν, από αυτές που κινούνται προς την κατεύθυνση απαλλαγής από τον κρατισμό μέχρι εκείνες που βρίσκονται προς την κατεύθυνση της χειραφέτησης της κοινωνίας από την εμπορευματοποίηση των πάντων. Ούτε μία από αυτές δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θυσιάσουμε για λόγους πνευματικής αγκύλωσης, θεωρώντας ότι έχει «αριστερό» ή «δεξιό» χαρακτήρα και θα μολύνει την ιδεολογική μας «καθαρότητα». Συνεπώς, δεν με απασχολεί καθόλου το πού ακριβώς θα βάλουμε το υποδεκάμετρο για να χαρακτηρίσουμε τον νέο πολιτικό φορέα ως κεντροαριστερό η κεντρώο. Οι απόψεις μου και οι προτάσεις μου έχουν επανειλημμένα παρουσιαστεί δημοσίως (βρίσκονται όλες στο www.gatsiosblog.gr).

Αλλά για να μη νομίζετε ότι θέλω να αποφύγω την ερώτηση και να υπεκφύγω, θα σας πω επίσης –επειδή η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία και τη δική της πολιτική παράδοση– ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες πραγματικές αλλαγές έχουν υλοποιηθεί από το μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Από την εποχή ακόμη του Βενιζέλου και του Παπαναστασίου.

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Πιστεύω ότι η δυναμική της συσπείρωσης του νέου φορέα και της απήχησής του στους πολίτες θα είναι μεγαλύτερες από κάθε φυγόκεντρη τάση.

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Παρά το ότι η Ν.Δ. ευθύνεται περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα για τον οριστικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας μας την περίοδο 2004-2009, ο σημερινός καταστροφέας της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι φρόνιμο, λοιπόν, να κρατάμε ίσες αποστάσεις.

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ.;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οτιδήποτε κοινό μεταξύ του   δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού φορέα που εγώ, τουλάχιστον, έχω στο μυαλό μου και του σταλινικού και ασυνάρτητου ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με την Ν.Δ. ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Όποια συνεργασία προκύψει ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να είναι στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και με πολύ σαφείς δεσμεύσεις. Ειδικά στην περίπτωση της Ν.Δ. δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να ανασυστήσει το πελατειακό κράτος του οποίου η παράταξη της δεξιάς υπήρξε δημιουργός και βασικός πυλώνας για πολλές δεκαετίες.

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;

Το μήνυμά μας είναι: Αγώνας για την πνευματική αυτονομία, την οικονομική ανάπτυξη, την γεωπολιτική θωράκιση και την ηθική αναγέννηση της Ελλάδας. Το σύνθημά μας είναι «Παραγωγή ή Θάνατος», γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει τίποτε από τα προηγούμενα, δεν υπάρχει χώρα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Είναι σαν να με ρωτάτε τι έκανε περισσότερο κακό στην Ελλάδα: η χούντα του Βιντέλα ή η χούντα του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη.

Κοιτάξτε. Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι η χρεοκοπία την οποία διάγει. Το βασικό της διακύβευμα είναι η οριστική θεραπεία των αιτιών που την οδήγησαν εκεί. Θεωρώ ότι όποιος δεν παραδέχεται πως η χώρα καταστράφηκε από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις δεν έχει κατανοήσει τι έχει συμβεί και τη σπρώχνει βαθύτερα μέσα στην κρίση, προς τον αφανισμό.  


Σταύρος Θεοδωράκης

Επικεφαλής του Ποταμιού

Σταύρος Θεοδωράκης

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Είναι προφανές ότι μιλάμε για έναν εντελώς νέο φορέα, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέα ηγετική ομάδα, νέο καταστατικό. Και βέβαια, οι πολιτικές θέσεις του νέου φορέα θα συγχρονίζονται με την πολιτική πλατφόρμα που θα έχει υπερψηφιστεί στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντα αρχηγού. Γιατί βέβαια δεν κάνουμε καλλιστεία, καθένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να παρουσιάσει τα πιστεύω του. Εγώ ήδη το έπραξα.

 

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Θα επιμείνω ότι αυτά έχουν ξεκαθαριστεί. Ο νέος φορέας θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία. Αλίμονο αν κάθε μέρα αναζητά την έγκριση όλων των κομμάτων ή όλων των τάσεων που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού θα συντονίζονται από τη νέα ηγεσία. Χρέος βέβαια του νέου αρχηγού είναι να συνθέτει όλες τις απόψεις, να ενώνει και να μη λειτουργεί σαν αρχηγός κάποιας τάσης.

 

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στον νέο φορέα εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Μιλάμε για ένα νέο Κίνημα που περιλαμβάνει κεντροαριστερούς, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και ακτιβιστές του κέντρου. Αλλά δεν μιλώ για ένα Κέντρο-σούπα, μιλώ για ένα δυναμικό Κέντρο που θα κάνει τομές και θα έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ένα Κέντρο ανοιχτό και ανεξάρτητο.

 

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Όχι! Όλα όμως θα κριθούν και από το μέγεθος της συμμετοχής. Αν ψηφίσουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες, κάποιοι είναι πιθανόν να αρχίσουν να μουρμουράνε. Αν όμως ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες –που είναι ο στόχος μου– τότε κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και τον νέο αρχηγό.

 

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Στην πολιτική δεν έχουν εφαρμογή οι κανόνες της γεωμετρίας, ούτε είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι. Η σύγκρουσή μας με το συντηρητισμό της ΝΔ και τον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δεδομένη. Και δεν κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα είναι αριστερή ή δεξιά ουρά. Θέλουμε ένα Κίνημα Πρωταγωνιστή που θα χτίζει τις συμμαχίες του με το βλέμμα στις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου. 

 

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα εθνικολαϊκιστικό μέτωπο με τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και με αυτό το μέτωπο εμείς δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία. Αν υπάρχουν άνθρωποι στην αριστερά που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ιστορία του εθνικολαϊκισμού είναι ένα λάθος και έχει τελειώσει, ας το πουν για να βρουν θέση στη σκέψη μας και στα πλάνα μας. 

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Το ποιος θα συμπράξει με ποιον μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των δικών μας εκλογών του Νοεμβρίου. Εκεί θα καθοριστεί αν θα είμαστε ένα Κίνημα που απλώς θα παρακολουθεί τις εξελίξεις ή αν θα είμαστε ένα μεγάλο πλειοψηφικό μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Εγώ θα παλέψω για το μεγάλο και δεν θα παζαρέψω ρόλο για το μικρό. 

 

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;

Το κάλεσμά μας προς τους νέους, προς τους ανθρώπους που ανησυχούν –ανεξαρτήτως αν απέχουν ή όχι από την πολιτική– είναι «γίνε εσύ το κέντρο της αλλαγής». Πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας και με μια μικρή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Σε ό,τι αφορά τις νεανικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και με στηρίζουν, τα πράγματα διχάζονται. Στα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργήσει δύο hashtag. #KaiToraStavros και #MakranStavros.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Το πρόβλημα της χώρας ήταν και είναι ο κρατισμός και η κομματοκρατία. Αυτή είναι η μόνιμη ταυτότητα του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες, αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά διαστήματα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό κάποιοι το παίζουν νεοφιλελεύθεροι και κάποιοι λαϊκιστές. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, ή μάλλον η ζωή των ανθρώπων δεν αλλάζει. 


Γιώργος Καμίνης

Δήμαρχος Αθηναίων

Γιώργος Καμίνης/ Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Σε προοπτική θα είναι ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα. Όμως αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα. Τα βήματα πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο με τη συμμετοχή των πολιτών. Τα κόμματα είναι ταυτότητα, ιστορία και τιμή του καθενός. Δεν σβήνουν με διατάγματα.

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Όλα αυτά θα λυθούν το επόμενο διάστημα, υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα και στην Ευρώπη. Η επιτυχία, η μαζικότητα του εγχειρήματος θα γεννήσει δυναμική που οδηγεί σε λύσεις δημιουργικές και συναινετικές. Δεν γίνεται με πολυαρχία, αλλά δεν είναι λύση και το συγκεντρωτικό, κλειστό κέντρο αποφάσεων.

 

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στο νέο φορέα εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Ένας πολυτασικός ενιαίος φορέας είναι όλα όσα αναφέρετε ως ονόματα και πολλά ακόμη... Θα είναι μια παράταξη βαθιά φιλελεύθερη σε θέματα λειτουργίας θεσμών, με δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά ασθενέστερους, με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε παιδεία και υποδομές.

 

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Αντιθέτως, η διαδικασία ήδη συσπειρώνει τους πολίτες που ταυτίζονται αξιακά και ιδεολογικά με το χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Και αναφέρομαι σε αυτούς που δηλώνουν σήμερα ψηφοφόροι της, αλλά και σε εκείνους που την έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να μεγαλώσουμε την παράταξη, να μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες που βρίσκονται μακριά μας. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που συμβιβάζεται με μια παράταξη του 6, του 8 ή του 10%;

 

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε η κοίτη, η μήτρα των μεγάλων αλλαγών στην ιστορία της χώρας. Προχωρούμε σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, ώστε να ταρακουνήσουμε όλο το κομματικό σύστημα. Δεν αξίζει στους πολίτες να καθηλώνονται μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των υπερσυντηρητικών αντανακλαστικών της ΝΔ. Η αναγέννηση της παράταξης θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υπόλοιπα κόμματα. Οι συμμαχίες θα αφορούν τους πάντες με εντελώς νέους όρους.

 

 Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Οι συμμαχίες θέλουν σοβαρότητα και συνέπεια. Tο σκηνικό αλλάζει με την επιτυχημένη αναγέννηση της παράταξης. Εμείς θα φτιάξουμε μέτωπο απέναντι στο ρουσφέτι, την αδικία και τη μιζέρια, το πελατειακό σύστημα, την πολιτική ερήμην των πολιτών, τη φθορά των θεσμών και της δημοκρατίας. Εάν οι εταίροι του κ. Καμμένου πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες, τις παραδόσεις και τις κοινωνικές και μεταρρυθμιστικές κατακτήσεις που διαχρονικά έχει πετύχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ας το πουν. Έως τώρα πάντως βλέπουμε μια ντεμέκ κεντροαριστερά που τη Δευτέρα χαριεντίζεται με τον κ. Καραμανλή και την Τρίτη ταυτίζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ποια η αξιοπιστία της;

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Κυβερνήσεις που φτιάχνονται για εκλογικά συστήματα δεν αξίζουν στη δημοκρατική παράταξη. Εμείς δεν είμαστε για τη «συμμαχία των προθύμων». Βάζουμε τα ισχυρά θεμέλια ενός δημοκρατικού κινήματος που θα έχει σαφή ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα ώστε να αλλάξει τα διλήμματα και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;

Δεν είναι σύνθημα αλλά λέξεις και έννοιες που με εμπνέουν. Χρειαζόμαστε μια ενωμένη, δημοκρατική προοδευτική παράταξη των πολιτών για μια άξια, περήφανη, δίκαιη και ανοιχτή Ελλάδα. Δεν είναι μήνυμα, αλλά μία ερώτηση για όλους μας. Αν όχι εμείς, τότε ποιοι;

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Όλο το εγχείρημα, όλη η προσπάθεια είναι να ανατρέψουμε, να φύγουμε από αυτό το συντηρητικό, παλιό δίλημμα. Το σημερινό πρόταγμα, η ανάγκη εδώ και τώρα είναι η πρόοδος και το πώς θα την πετύχουμε. Στην Ελλάδα οι ανισότητες μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν κι από τις δύο συνταγές: από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις από τη μια, αλλά κι από την ψευδαίσθηση του νεοφιλελευθερισμού ότι οι λίγοι μπορούν να αφήσουν πίσω τους πολλούς. Πρόοδος είναι η κατανόηση ότι στη νέα εποχή, δημοκρατία με ευμάρεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς μείωση των ανισοτήτων. 


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη και σταθερή από το 2015: Χρειαζόμαστε ένα νέο, ενιαίο κόμμα, που θα εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών πολιτών και θα οδηγήσει τη μεγάλη Δημοκρατική μας Παράταξη στη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από έναν «ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς», δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και δεν θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα ένα τέτοιο κατασκεύασμα. Χαίρομαι που οι περισσότεροι πλέον φαίνονται να συμφωνούν με την άποψή μου. Εξάλλου, έχω ήδη εκφράσει την πεποίθηση πως οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες –της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού– των οποίων οι επικεφαλής είναι και υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα, πρέπει από την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογής να λάβουν την απόφαση και να λειτουργούν ως μία ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μόνο έτσι θα δώσουμε ξεκάθαρα μηνύματα στους πολίτες.

 

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Κυρία Μπιρμπίλη, ήμουν ξεκάθαρος: όχι σε έναν «ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς». Δημοκρατία δεν είναι η εκβιαστική επιβολή μίας θορυβώδους και άτακτης μειοψηφίας σε μία πανικόβλητη πλειοψηφία. Δημοκρατία είναι ο ανοιχτός πολιτικός διάλογος, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λήψη αποφάσεων μέσα από σαφείς κανόνες και εντός του αξιακού και ιδεολογικού πλαισίου του συνόλου, το οποίο οι αποφάσεις αυτές αφορούν. Κάθε άλλη συνταγή είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία. Και δυστυχώς, η εν λόγω αποτυχία θα είχε και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

 

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στο νέο φορέα, εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Δεν μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις. Σημασία δεν έχει, εντέλει, πώς θα αυτοαποκαλούμαστε, αλλά τι θα εκφράζουμε, ποιους θα επιλέξουμε να εκπροσωπούμε. Εξάλλου, ο διχασμός «αριστερά-δεξιά» είναι προ πολλού ξεπερασμένος και δεν αφορά τους πολίτες. Η παράταξή μας οφείλει να καταθέσει μία ξεκάθαρη πολιτική πρόταση, που θα οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή διέξοδο από την κρίση. Ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, μακριά από τον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο θα προσφέρει λύση στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και νέα προοπτική ανάπτυξης στη χώρα μας. Θέλουμε να εκφράσουμε τους προοδευτικούς πολίτες. Την Ελλάδα που παράγει, που δημιουργεί, και την Ελλάδα που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τους ανθρώπους που παράγουν πλούτο για τη χώρα μας, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μία ανταγωνιστική οικονομία, επειδή θέλουμε να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων, θέλουμε δουλειές και εισόδημα για όλους. Μόνο μία ανταγωνιστική οικονομία μπορεί να στηρίξει ένα δυνατό κοινωνικό κράτος, να θεμελιώσει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του 2030, και καταθέτουμε μία προοδευτική ατζέντα για το σκοπό αυτό.

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Στόχος μας είναι η ενότητα, η ανανέωση και η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Όποιος δεν έχει αυτόν ως πρωταρχικό στόχο σε αυτή τη διαδικασία, κακώς συμμετέχει. Η πορεία του θα είναι εξαιρετικά μοναχική.

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν με εκφράζει η λειτουργία με τη νοοτροπία ενός μικρού κόμματος. Συμμετέχω, επειδή θέλω να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συγκυβερνήσει με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας αγκαλιάζεται καθημερινά με τον κ. Καμμένο. Αν κάποιος θέλει την επόμενη μέρα των εκλογών να ενοποιηθεί η Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να μην ψηφίσει εμένα. Αν όμως θέλει να ενωθούμε και με τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και εξαπατήθηκαν και με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν, τους καλώ να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, ώστε να γίνουμε ο άλλος πόλος κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε δεύτερο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούν για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;

Μια νέα συμφωνία με τους πολίτες της χώρας. Να αισθανθούμε ξανά ασφαλείς και να δημιουργήσουμε εκ νέου προοπτική για την πατρίδα μας: να παραγάγουμε πλούτο για τη χώρα και θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους της. Να αφήσουμε πίσω παλιές νοοτροπίες και πρακτικές. Να πιστέψουμε μαζί με τους πολίτες στο όραμα της δίκαιης και αξιοκρατικής κοινωνίας. Να δουλέψουμε για την Ελλάδα του 2030. Να ξαναβρούν οι οικογένειές μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Θεμελιώδες πρόβλημα του κράτους είναι η χαμηλή παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα και η χαμηλή απόδοση των δημόσιων δαπανών, σε συνδυασμό με τη δυσβάσταχτη φορολόγηση για τους πολίτες, ειδικά τα μεσαία στρώματα. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη συμμετοχής και εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική, τους θεσμούς και στην πολιτεία. Η συμμετοχή είναι προσωπικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθενός. Για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, για να αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα της κρίσης, η συμμετοχή είναι απαραίτητη. 

Να βάλουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Να κατακτήσουμε μία νέα ποιότητα για τη Δημοκρατία μας, βάζοντας τέλος στην καταστροφική πορεία στην οποία μας οδηγούν οι επιλογές Τσίπρα-Καμμένου. Με τη συμμετοχή όλων στη δημιουργία της νέας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, με τη διαμόρφωση της προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης, είναι εφικτό να ηττηθεί στρατηγικά ο εθνικολαϊκισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι «ψεκασμένες» ανοησίες που εξαπλώθηκαν μετά από το 2010 στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το συντηρητισμό της ΝΔ και να δημιουργήσουμε τον άλλο πόλο στην πολιτική και στη διακυβέρνηση της χώρας. 


Γιάννης Μανιάτης 

Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Γιάννης Μανιάτης

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Τάσσομαι υπέρ ενός νέου και ενιαίου, σύγχρονου, προοδευτικού κοινωνικού Κινήματος, το οποίο θα επαναφέρει την αξιοπιστία στην πολιτική και την κοινωνία. Κίνημα ενός νέου πολιτικού πολιτισμού, στη βάση της αλήθειας, της αποτελεσματικότητας του έργου, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή να επιδείξει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.   

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Το νέο προοδευτικό Κίνημα, με ισχυρούς θεσμούς συμμετοχής των πολιτών και με εσωκομματική δημοκρατία, θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον κύκλο μίας νέας εποχής που ανοίγει εκ των πραγμάτων. Προτείνω τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Συμβουλίων, που θα λειτουργούν ως διαρκή όργανα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Θα είναι οι φορείς που θα μεταφέρουν στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, απόψεις και πολιτικές, άνθρωποι καθημερινοί, του μόχθου και της παραγωγής, πολίτες με κοινωνική  κι επαγγελματική προσφορά. Οι επιμέρους σχηματισμοί λοιπόν είναι τα κοινωνικά και πολιτικά κύτταρα ενός νέου και αξιόπιστου κοινωνικού Κινήματος, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στο νέο φορέα, εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Έχω καταθέσει σαφή και ξεκάθαρη θέση για ένα Κίνημα  που φέρνει στο προσκήνιο μια νέα, σύγχρονη αντίληψη Σοσιαλδημοκρατίας. Μια ανατρεπτική ελληνική Κεντροαριστερά, με βαθιές προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αναπόσπαστο κομμάτι των σημερινών αναζητήσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες έδωσε ένα πρώτο δείγμα ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την ομιλία του στην Πνύκα. Η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο είναι ζωτικής σημασίας για μας.

 

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο σεβασμός και η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων είναι μονόδρομος για συντεταγμένη ανασύνθεση, πολιτική αποτελεσματικότητα κι ετοιμότητα διακυβέρνησης.

   

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι ζήτημα τήρησης ίσων αποστάσεων. Είναι ξεκάθαρη αντιπαράθεση με το συντηρητισμό της λιτότητας και την οικογενειοκρατία της Νέας Δημοκρατίας και τον καρεκλοκεντρικό εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Κοινό μέτωπο με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει μόνο η ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Εμείς δεν είμαστε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανένα δήθεν αριστερό, που στην πραγματικότητα είναι πολιτικός χαμαιλέων, που φτωχοποιεί όλη την ελληνική κοινωνία και ξεπουλά το δημόσιο πλούτο.

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Πιστεύω ακράδαντα πως η νέα ελληνική Σοσιαλδημοκρατία θα ανακτήσει την πρωταγωνιστική θέση της στο πολιτικό σκηνικό μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Οπότε σας βεβαιώνω πως θα είναι άλλοι αυτοί που θα πρέπει τότε να ερωτηθούν αν είναι πρόθυμοι να συμπράξουν σε μια προοδευτική προγραμματική σύγκλιση, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό. Εγώ έτσι κι αλλιώς, πάντα πίστευα σε μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Τα μετεκλογικά ερωτήματα λοιπόν δεν θα τεθούν σε μας, αλλά στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

  

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα-μήνυμα;

 Να αλλάξουμε, να ανατρέψουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Από το άλφα, όπως Αξιοπιστία, Ανάπτυξη, Αποτελεσματικότητα, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αυτοπεποίθηση.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Το πρόβλημα της χώρας είναι να καταφέρει να γίνει μια αξιόπιστη κανονική ευρωπαϊκή χώρα της παραγωγής, της εργασίας, της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης. Ούτε ο νεοφιλελευθερισμός, ούτε ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα αξιοποιεί παραγωγικά όλα τα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, από τον ορυκτό μας πλούτο μέχρι το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό η νέα, η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία καλείται από την ίδια την ιστορία να αποτελέσει εφαλτήριο στη νέα προσπάθεια για την εξέλιξη της χώρας. Της Ελλάδας της Κοινωνίας της Γνώσης και της Καινοτομίας, της Αειφορίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης, του σύγχρονου Προοδευτικού Πατριωτισμού, που θα πρωταγωνιστεί σε μια Ευρώπη κι έναν κόσμο που αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες και να το κερδίσει προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών. Μας αξίζει να προχωρήσουμε Μαζί Μπροστά. 


Γιάννης Ραγκούσης

Πρώην υπουργός

Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;

Τάσσομαι υπέρ μιας σύγχρονης κι ενιαίας προοδευτικής παράταξης. Μιας προοδευτικής παράταξης η οποία θα αποτελέσει τη βασική αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης που είναι η ΝΔ. Μίας νέας προοδευτικής παράταξης που θα θεσμοθετήσει την ανανέωση –κι όχι που απλώς θα φέρνει στο προσκήνιο κάθε τόσο κάποιους νέους– καθιερώνοντας ανώτατο όριο στις θητείες των βουλευτών τα 12 χρόνια και των υπουργών τα 8 χρόνια. Με ενιαίο κι αυτόνομο κέντρο λήψης αποφάσεων που θα νομιμοποιηθεί την ημέρα εκλογής Προέδρου από τη νέα κοινωνική βάση, που θα εγγραφεί στις επίσημες λίστες των μελών και των φίλων. Λίστες που θα είναι διαρκώς ανοιχτές να δεχτούν νέα μέλη και νέους φίλους.

 

Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;

Η πολιτική αυτονομία του νέου φορέα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να περιμένει έγκριση ή επικύρωση από τα επιμέρους κόμματα, θα νομιμοποιηθεί από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, συμβατικές και ηλεκτρονικές, στις 5 Νοεμβρίου. Για εμένα όμως υπάρχει ένα άλλο είδος αυτονομίας που πρέπει να κατακτηθεί. Πιο δύσκολο και πιο σημαντικό, που σήμερα παραμένει ζητούμενο. Η νέα προοδευτική παράταξη θα πρέπει να αυτονομηθεί απέναντι σε κάθε εξωθεσμικό κέντρο διαπλοκής. Επομένως, θα πρέπει να απεξαρτηθεί πολιτικά από τη ΝΔ.

Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στο νέο φορέα, εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;

Η μεγάλη και σύγχρονη προοδευτική παράταξη περιλαμβάνει και την επιμέρους κεντροαριστερά και το επιμέρους μεταρρυθμιστικό κέντρο και την επιμέρους σοσιαλδημοκρατική θεώρηση. Έχει ως μεγάλο στρατηγικό στόχο τη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ώστε να χτίσουμε μια Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας. Έχει ως σκοπό της να κάνει ξανά τους Έλληνες υπερήφανους.

 

Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;

Ποιος θα αποτολμούσε να τραυματίσει ό,τι πιο όμορφο κι ενωτικό έχει γεννηθεί στον προοδευτικό χώρο μέσα στα πέτρινα χρόνια της πτώχευσης;

 

Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Με βρίσκει σύμφωνο η σύγχρονη νοοτροπία της συνεννόησης με τους πολιτικούς μας αντιπάλους προκειμένου από κοινού να λύσουμε προβλήματα των πολιτών. Όπως η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών μαζί με τη ΝΔ. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο πυλώνες ενός αναγχρονιστικού δικομματισμού που πηγαίνει διαρκώς τη χώρα προς τα πίσω. Χθες ακόμη, σε μια Ελλάδα με 1,2 εκατομμύρια ανέργους, αυτοί, και οι δύο, ξόδευαν πολιτικό χρόνο στην αντιπαράθεση για τα εγκλήματα του Στάλιν. Αν συνεχιστεί ο δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα φτάσουμε να λέμε «όταν οι άλλοι έχτιζαν τεχνολογικούς Παρθενώνες, εμείς τρώγαμε τεχνολογικά βελανίδια παρακολουθώντας το Survivor του Γεωργιάδη με τον Πολάκη».

Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑσε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;

Όχι. Σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική του ομάδα έχει επιλέξει στρατηγικό εταίρο. Έχει ιστορικά και πολιτικά ταυτιστεί με την εθνικιστική και ακροδεξιά πολιτική αρπαχτή του Πάνου Καμμένου. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Επειδή κάθε άλλη απάντηση πλην του όχι είναι ένα συγκαλυμμένο ναι, γι’ αυτό σας απαντώ ευθέως: Όχι, δεν θα συμπράξω. Καθαρά και ξάστερα. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, αν δεν θελήσουν να αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη, τότε θα έχουν δύο επιλογές. Είτε θα σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε κυβέρνηση μειοψηφίας. Κυβέρνηση ανοχής, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα. Έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, η αναξιόπιστη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταλάβει τη στρατηγική θέση της μοναδικής αντιπολίτευσης. Αν αυτό συμβεί, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να γίνει ξανά σύντομα κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, στη νέα προοδευτική παράταξη, ο κυβερνητισμός και η εξουσιολαγνεία πρέπει να τελειώσουν. Επίσης, τα συστήματά 4-2-1 για τη σύληση του κράτους. Δεν πρόκειται να παζαρέψουμε την κοινωνική υπευθυνότητα με κρατικούς μισθούς και αξιώματα. Όποιος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κρατική έμμισθη θέση, ας πάει από τώρα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας για πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού και πρώην πολιτικούς αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο δικός μας άμεσος εκλογικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με 6% και 7% στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, στερείται σοβαρότητας να λέμε ότι πάμε για να κυβερνήσουμε. Εκτός αν εννοείται ως μικρό συμπλήρωμα της ΝΔ. Όμως, εάν η νέα προοδευτική παράταξη γίνει ο κομπάρσος του κ. Μητσοτάκη τότε θα καταρρεύσει σε χειρότερα επίπεδα από αυτά που έφτασε το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της κυβέρνησης Σαμαρά.

 

Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα-μήνυμα; 

Να πάμε στην επόμενη Ελλάδα. Πώς; Στηρίζοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Πώς; Παρέχοντάς τους τα δύο πολύτιμα αγαθά για την ανάπτυξή τους, την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα. Πώς; Μέσα από μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα προς την Προεδρική Δημοκρατία, τις 180 μονοεδρικές περιφέρειες, το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, το πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα και βεβαίως την εδραίωση της ανανέωσης ως υποχρεωτικής. 

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;

Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει μια ισχυρή και σύγχρονη παραγωγική οικονομία. Ότι ιστορικά πορεύεται όχι ως παραγωγός αλλά βασικά ως καταναλωτής, άλλοτε αξιόχρεος και άλλοτε χρεοκοπημένος.

Ο νεοφιλελευθερισμός, στον οποίο δεν πιστεύω, δεν ήταν ποτέ υπαρκτό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η ελληνική δεξιά ήταν διαχρονικά η αυθεντική εκπρόσωπος του μεταπρατικού, πελατειακού κρατισμού, όχι του νεοφιλελευθερισμού. Το περιβόητο κομματικό κράτος, οι μεγάλες κρατικοποιήσεις, οι πρώτοι συνταξιούχοι κάτω των 30 ετών, η μείωση των ωρών εργασίας μόνο στο δημόσιο τομέα ήταν κατευθύνσεις που εδραιώθηκαν τη δεκαετία του ’70. Όπως και το πολιτικό σύστημα που θεμελιώθηκε στο Σύνταγμα του ’75. Πολιτικό σύστημα στα χέρια του οποίου η χώρα πτώχευσε. Σε κάθε περίπτωση, για να μην παρεξηγηθώ, όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να αποσιωπήσω τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της παραδοσιακής αριστεράς του πελατειακού κρατισμού. 


*Η κ. Φώφη Γεννηματά αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην απαντήσει στις ερωτήσεις. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ