1821 Digital Gallery
Citizen
ΤΕΥΧΟΣ 276

Citizen

Ένας απλός πολίτης παρατηρεί έκπληκτος την πολιτική ζωή. Και προσπαθεί να το φιλοσοφήσει...

O Γιώργος Αυτιάς δέχεται ντομάτες και ληγμένα γιαούρτια κατά ριπάς. Άδικο. Η συζήτηση με το βίντεο του Παναγιώτη Ψωμιάδη μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της κουτοπονηριάς, αλλά πολιτικά είναι όχι μόνο έντιμη, αλλά και ουσιαστική. Όποια στιγμή και αν συνομιλήσεις με τον Ψωμιάδη, θα σου πει ακριβώς τα ίδια. Για την πληγωμένη παράταξη, το λαϊκό κόσμο που πληγώθηκε, την περηφάνια που χτυπήθηκε με δέκα μονάδες στο κεφάλι και έπεσε ανάσκελα. Τα πιστεύει; Δεν έχει σημασία. Όμως γνωρίζει τόσο καλά το ρόλο του λαϊκού παιδιού, που αισθάνεσαι ότι κάθε βράδυ προβάρει με καραόκε λόγους μεγάλων ηγετών, προκειμένου την επομένη να τους επαναλάβει ως καρικατούρα. Οι περισσότεροι από σας πιστεύετε ότι ο Ψωμιάδης κάποια στιγμή θα αποτραβηχτεί από την κούρσα της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζοντας όποιον υποψήφιο του προσφέρει κάτι καλό για το πολιτικό του μέλλον. Λάθος. Ο Ψωμιάδης πιστεύει (και το λέει) ότι η Ντόρα θα κερδίσει το κόμμα. Επίσης εκτιμά ότι οι καραμανλικοί θα συσπειρωθούν γύρω από τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς είναι πιο δεξιός και από τον αείμνηστο Αβέρωφ. Ο Ψωμιάδης ξέρει ότι και οι δύο στο ίδιο κοινό απευθύνονται. Τι θα κάνει, λοιπόν; Θα μείνει στην κούρσα ως το τέλος, λέγοντας στην Ντόρα πως κόβει ψήφους από τον Σαμαρά. Και θα το πράξει. Τι περιμένει; Να πάρει το χρίσμα για το Δήμο της Θεσσαλονίκης. Οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μοιρασμένες, όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Και αν συμβεί αυτό, τότε όσοι ανεβαίνουν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, στα διόδια των Μαλγάρων θα βλέπουν χιλιάδες σκηνές κατά μήκος της εθνικής οδού. Θα είναι ο πρώτος καταυλισμός Σαλονικιών προσφύγων. 

Ανάμεσά σας σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που κατέθεσαν αίτηση για την πρόσληψή τους σε θέση γενικού γραμματέα υπουργείου. Ομολογώ πως σχετικό ενδιαφέρον εξεδήλωσα κι εγώ, καθώς έχω μία εμμονή με θέματα αθλητισμού και διαιτησίας – αν γίνω γενικός γραμματέας Αθλητισμού θα ανοίξω τη Μακρόνησο μόνο για διαιτητές. Επίσης δεν αποκλείεται μαζί μας να βρίσκονται άνθρωποι που στέλνουν email στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση του Ραγκούση για την τύχη των κρατικών αυτοκινήτων. Διόλου κακή ιδέα. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν είναι άσχημη. Αρκεί να διαθέτεις τεράστια αποθέματα χιούμορ ή να έχεις ξεμείνει χωρίς ίχνος ελπίδας. Ειλικρινά, όποιος πιστεύει ότι θα τον τοποθετήσουν γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών επειδή διέκριναν τα προσόντα και τις συστάσεις του, τότε είναι και ο πρώτος που πρέπει να αποκλειστεί από τη διαδικασία καθώς δεν διαθέτει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Είναι και το άλλο: αν όντως υπάρχουν τόσες χιλιάδες συμπατριωτών μας που πιστεύουν ότι είναι ικανοί για να αναλάβουν κομβικές θέσεις στη διοίκηση, τότε θα πρέπει να το κοιτάξουμε συνολικά ως λαός, εντάξει; Μπορεί να μην είναι ανησυχητικό, αλλά έναν έλεγχο τον θέλουμε. 

Σας έλεγα, λοιπόν, ότι με ενδιαφέρει παθιασμένα η θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Ξέρω επίσης ότι η ίδια θέση απασχολεί εντόνως τον Κώστα Παταβούκα. Και διαισθάνομαι ότι στο τέλος η θέση θα καταληφθεί από τον κ. Παταβούκα. Ομοίως μπορώ να στοιχηματίσω ότι γνωρίζω άλλους δύο εξαιρετικούς ανθρώπους που θα πάρουν θέση γραμματέα. Και καλά θα κάνουν, έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα, όπως και ο Παταβούκας, για τη δουλειά. Όμως κάπως πρέπει να τηρηθούν και τα προσχήματα, έτσι δεν είναι; Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τέτοιο επικοινωνιακό οίστρο ώστε είναι ικανοί να προσλάβουν γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης έναν gay Πακιστανό πολιτικό πρόσφυγα που βρέθηκε σε αστυνομικό τμήμα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Να είστε βέβαιοι πως κάτι τέτοιο θα γίνει προκειμένου να «ξεπλυθεί» η διαδικασία, να αποκτήσει άλλοθι. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα επιλεγούν οι γραμματείς. Πώς θα μάθουμε αν ήταν και οι καλύτεροι; Δεν θα το μάθουμε. Οι όροι εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας δεν επιτρέπουν δημοσιοποίηση στοιχείων όσων κατέθεσαν αίτηση. Τι θα μας χαρίσει θέαμα και χαμόγελο; Η εμφάνιση κάποιου που θα χτυπιέται διαμαρτυρόμενος και θα ισχυρίζεται ότι έχει καλύτερα προσόντα από τον τύπο που κατέλαβε τη θέση. Όπως θα κάνω εγώ, αν τελικά πάρουν τον Παταβούκα. 

 

 kostas@giannakidis.com

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5