Πολιτικη & Οικονομια

Κύπρος: Ο Τσαβούσοβλου συνεχίζει τις απειλές, ο Τσίπρας του λέει να μην φωνάζει και τουρκική φρεγάτα κόβει βόλτες στην ΑΟΖ

Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363662-752241.jpg
EUROKINISSI

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί το σκάφος που συμμετέχει στις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προηγουμένως, την είδηση για την παρακολούθηση είχε μεταδώσει το τουρκικό κανάλι CNN Turk, λέγοντας πως πρόκειται για την φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494).

Η ανακοίνωση από τις τουρκικές δυνάμεις αναφέρει πως η φρεγάτα «επιτελεί το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο, όπως αξιολογείται, μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης».

Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε μέτρα

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όπως είπε, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Τσίπρας: Έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη χθεσινή εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα».

 

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από μία μακρόχρονη οικονομική κρίση ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται σαν μία χώρα πολύτιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βαλκανική, μία χώρα πολύτιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα πολύτιμη στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη σημασία των χειρισμών στον τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας: «Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, στρατηγική, δημιουργεί διεθνή ερείσματα δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, αλλά είναι σταθερός στις θέσεις του, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, αλλά, ταυτόχρονα, είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει».

 

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη τη Ελβετίας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό».

Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια

Σε δηλώσεις του, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά. 

Επίσης, η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι όμως, όπως είπε, ο Γ.Λακκοτρύπης, που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός», το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. 

«Απέστειλα», είπε, «επιστολή στον ομόλογο μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». 

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι , ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ