Visual Browsing
Το σχέδιο Βαρουφάκη για «παράλληλο νόμισμα» ανάβει φωτιές στη Βουλή

Το σχέδιο Βαρουφάκη για «παράλληλο νόμισμα» ανάβει φωτιές στη Βουλή

Μετά τις αποκαλύψεις του συμβούλου Κιμ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητεί από τους εμπλεκομένους να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Νοτιοκορεάτης σύμβουλος των Βαρουφάκη-Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ το δήλωσε ορθά - κοφτά σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία: Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη γνώση για το σχέδιο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος στη χώρα, το 2015, και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους όδευαν ολοταχώς προς ναυάγιο και η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit.

Ο Κιμ, ο οποίος παραμένει σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ανέφερε την Τρίτη ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινούσε από το Δημόσιο. Ειδικότερα, το 10% του μισθού θα δινόταν σε κουπόνια, τα οποία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία. Στο πίσω μέρος τους θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική τους αξία, η διάρκεια ισχύος, αλλά και ο σκοπός δημιουργίας τους. Εφόσον, μάλιστα, όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο, το σχέδιο θα επεκτεινόταν και στον ιδιωτικό τομέα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι» ανέφερε ο Κιμ, περιγράφοντάς το ως ένα άλλο «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών σε εφημερίδες, προκειμένου με αυτό να μπορεί ο καταναλωτής να προμηθεύεται τρόφιμα με έκπτωση από σούπερ μάρκετ.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Νοτιοκορεάτη συμβούλου, ο οποίος μίλησε για κάτι το οποίο έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να αποτελεί κοινό μυστικό (ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει μιλήσει ανοικτά για αυτό το θέμα πολλάκις), ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητεί «την άμεση συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ενημέρωση από τους υπουργούς κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο και τον σύμβουλό τους κ.Γκλεν Κιμ, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για “παράλληλο νόμισμα” το 2015». 

Σχετικα
Κόντρα Βαρουφάκη -Μπακογιάννη στη Βουλή: «Μιλάτε συνεχώς» (video)
Κόντρα Βαρουφάκη -Μπακογιάννη στη Βουλή: «Μιλάτε συνεχώς» (video)

«Εν γνώσει του κ.Τσίπρα, με την καθοδήγηση του κ.Βαρουφάκη, και με μισθό 125.000 ευρώ μηνιαίως, ο σύμβουλος (και) του κ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ είχε επεξεργαστεί πλήρως, νομικά και τεχνικά, την έκδοση “παράλληλου νομίσματος”» επισημαίνεται στην επιστολή που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Η επιστολή εστάλη και σε όλους του βουλευτές - μέλη της οικείας Επιτροπής της Βουλής (πλην της Χρυσής Αυγής), με την οποία τους καλεί να ανταποκριθούν θετικά στην πρωτοβουλία του ιδίου και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συνυπογράφοντας το σχετικό αίτημα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σχετικα
Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σήμερα, αναβιώνουν οι μνήμες από το διχαστικό και -σύμφωνα με κορυφαίους έγκριτους Έλληνες νομικούς- αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας και νομιμότητας δημοψήφισμα, στο οποίο ο κ.Τσίπρας οδήγησε τον ελληνικό λαό πριν από δύο χρόνια ακριβώς, ύστερα από μία περίοδο πέντε μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καθ’όλη αυτή την περίοδο, ο κ.Πρωθυπουργός διατεινόταν πως η Κυβέρνηση «διαπραγματευόταν σκληρά» με μοναδικό στόχο την «παραμονή της χώρας στο ευρώ», ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται πως η ομάδα του, με επικεφαλής τον κ.Βαρουφάκη και υπό την καθοδήγηση του κ.Γκλεν Κιμ, απεργαζόταν μυστικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο κ. Γκλεν Κιμ, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.Βαρουφάκη, αλλά και του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλ.Τσακαλώτου, σε ομιλία του την περασμένη Δευτέρα, παρουσίασε λεπτομερώς και ανέλυσε ενδελεχώς το σχέδιο για «παράλληλο νόμισμα», όπως το είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, εν γνώσει του πρωθυπουργού. Η ομιλία του κ.Κιμ πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση του λαϊκιστικού κόμματος «5 αστέρων» στην Ιταλική Βουλή.

Ο κ.Γκλεν Κιμ, ακριβοπληρωμένος (125.000 ευρώ μηνιαίως η αμοιβή του, βάσει της ΠΝΠ της 31ης Ιουλίου  2015) σύμβουλος των κυρίων Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, εκπονούσε επί μήνες, μαζί με ομάδα συνεργατών του, “Plan B” για την ελληνική οικονομία, υπό την επίβλεψη του κ.Βαρουφάκη και με την εξουσιοδότηση του κ.Τσίπρα. Το “Plan B” των κ.Κιμ, Βαρουφάκη και Τσίπρα προέβλεπε την έκδοση «παράλληλου νομίσματος», με το οποίο θα πληρώνονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ -σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του συμβούλου των δύο Υπουργών- είχε προχωρήσει τόσο η νομική όσο και η τεχνική επεξεργασία της έκδοσής του (παράκαμψη νομικών κωλυμάτων, σχεδιασμός και μορφή του «νομίσματος», κ.λπ.).

Είναι ξεκάθαρο πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα από φήμες, δημοσιεύματα, ομιλίες, αρθρογραφίες κ.λπ. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον επισημότερο και τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μέσα στο Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό και ζητώ άμεσα (εντός της Βουλευτικής Συνόδου) τη σύγκληση έκτακτης Συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με πρόσκληση στον τέως και στον νυν υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη και κ. Τσακαλώτο, καθώς και στον σύμβουλό τους κ. Γκλεν Κιμ, ώστε να ενημερώσουν αναλυτικά τη Βουλή σχετικά με τις προθέσεις, τους σχεδιασμούς και τις ενέργειές τους από τις 26 Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, όσον αφορά την εισαγωγή «παράλληλου νομίσματος» στην Ελλάδα και την παραμονή (ή όχι) της χώρας στο ευρώ.

Η παρούσα επιστολή θα κοινοποιηθεί σε όλους τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (πλην της Χρυσής Αυγής), ώστε να συνυπογράψουν το αίτημα, εφόσον συμφωνούν.

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Memoirs are the pixels of my life
Memoirs are the pixels of my life
Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
13.12.2019
Memoirs are the pixels of my life
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5