1821 Digital Gallery
Ο Γολγοθάς του ελεύθερου επαγγελματία- ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Ο Γολγοθάς του ελεύθερου επαγγελματία- ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Αναμονή επί 10 μήνες για να διορθωθούν λάθη, εισφορές επί ανύπαρκτων εισοδημάτων και ουρές από τις 5 το πρωί

Άθλος τείνει να θεωρείται το να είναι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα. Πέρα από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα γραφειοκρατίας, ο ΕΦΚΑ, που κλείνει ήδη 7 μήνες λειτουργίας, μετατρέπει σε Γολγοθά την προσπάθεια των ασφαλισμένων να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος

7 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ- ΓΙΑΤΡΟΥΣ- ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Μοιάζει απίστευτο αλλά επί 7 μήνες το κράτος αδυνατεί (;) να υπολογίσει τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών για επικουρική και εφάπαξ. Αποτέλεσμα; Αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων λαμβάνουν ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών μόνο για κύρια ασφάλιση με αποτέλεσμα όταν θα αποφασίσει το κράτος να τους στείλει το συνολικό ύψος εισφορών θα βρεθούν απέναντι σε υπέρογκες οφειλές. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι μηχανικοί και δικηγόροι, που έχουν και τις δύο εισφορές, θα χρεωθούν ένα 11% επί του εισοδήματός τους αθροιστικά επί 7 μήνες, ενώ οι γιατροί που έχουν μόνο εφάπαξ θα χρεωθούν ένα έξτρα 4% αθροιστικά επί 7 μήνες. Συνολικά η επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές θα αγγίζει το 40% του εισοδήματός τους, πέρα από φόρο, τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου στο 100%, και εισφορά αλληλεγγύης.

10 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ

Σχετικα
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Πότε γίνεται η πληρωμή ανά ταμείο
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Πότε γίνεται η πληρωμή ανά ταμείο

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ακόμα και αν κάποιος ασφαλισμένος έχει διαπιστώσει λάθος στο ύψος των εισφορών που του αποστέλλει ο ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σηκώνουν τα χέρια ψηλά ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στο σύστημα και πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο -στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμα και μέχρι το τέλος του 2017. Ένα σύνηθες λάθος που έχει εντοπιστεί είναι η αδυναμία εντοπισμού μισθωτής εργασίας. Κάποιος ασφαλισμένος, δηλαδή, που εργάζεται ως μισθωτός και έχει ένα έξτρα μικρό εισόδημα από μπλοκάκι, στο σύστημα εμφανίζεται συχνά μόνο ως ελεύθερος επαγγελματίας με αποτέλεσμα να πληρώνει το πλαφόν εισφοράς και όχι την πραγματική.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είναι μισθωτός και είχε και ένα μπλοκάκι με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 3.000 ευρώ, πρέπει να πληρώνει εισφορά 67 ευρώ τον μήνα. Του επιβάλλεται όμως εισφορά  167,96 ευρώ/μήνα- που είναι το κατώτατο πλαφόν- διότι το σύστημα δεν μπορεί να εντοπίσει ότι πληρώνει εισφορά και ως μισθωτός και δεν θα πρέπει να υπάγεται στο κατώτατο πλαφόν του ελεύθερου επαγγελματία. Έτσι, ο ασφαλισμένος αυτός θα πληρώνει 100 ευρώ έξτρα κάθε μήνα επί 10 μήνες!

Τον Σεπτέμβριο μάλιστα δεν θα του επιστραφούν τα 1.000 ευρώ που επί 10 μήνες πλήρωνε έξτρα, αλλά θα συμψηφιστούν με επόμενες οφειλές!

Σχετικα
Κατώτατος μισθός: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης
Κατώτατος μισθός: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης

10 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αν και έχουν μπλοκάκι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών. Και αυτό διότι συμβαίνει το αντίθετο απ ότι στην προηγούμενη περίπτωση. Δηλαδή, το σύστημα βρίσκει την μισθωτή τους απασχόληση, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει το ελεύθερο επάγγελμα που ασκούν! Και σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να παρέμβει στο σύστημα και έτσι θα πρέπει να περιμένει 10 μήνες τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αυτό όμως σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα του έρθει συνολική εισφορά και έτσι θα πρέπει  να πληρώσει αθροιστικά για 10 μήνες μαζί!

ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ Ν.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι ενώ η κυβέρνηση πήρε για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου 1,8 δισ. τον Ιούνιο του 2016 και 1,7 δισ. τον Οκτώβριο, τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή 10 μήνες μετά, έδωσε μόλις 74 εκατομμύρια ευρώ για έκδοση συντάξεων!  Την ίδια ώρα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι στάλθηκε εγκύκλιος σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να υιοθετήσουν τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αφού είχαν υπολογιστεί λάθος!   Συνολικά εκκρεμούν 264.921 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και 62.652  για εφάπαξ, κάτι που μεταφράζεται σε κρυφό χρέος του ΕΦΚΑ ύψους 3 δις!

ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΕΙΡΑ

Λίγες μέρες έχουν περάσει από το ρεπορτάζ που κάναμε στο δελτίο του star για τον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής. Εκεί όπου ασφαλισμένοι αποκάλυπταν on camera ότι έρχονται από τις 5 το πρωί για να γράψουν το όνομά τους σε χειρόγραφη λίστα έξω από το κτίριο, ούτως ώστε όταν ανοίξει να πάρουν σειρά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν πριν κλείσει. Και φυσικά το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται καθημερινά σε αρκετά υποκαταστήματα όλης της χώρας, αφού η λίστα των λαθών στο μητρώο παραμένει ατελείωτη.

Μέσα σε αυτό το μπάχαλο, η υπουργός Εργασίας έχει κόψει τις συνεντεύξεις τύπου, για να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να απαντήσει για όλα τα παραπάνω.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5