1821 Digital Gallery
Ποιος φοβάται τους αντιρατσιστές αστυνομικούς

Ποιος φοβάται τους αντιρατσιστές αστυνομικούς

Αντιαυταρχικοί που επιδίδονται σε ένα σκληρό αυταρχισμό και φιλελεύθεροι εναντίον των ελευθεριών
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / Eurokinissi

Η ζωή έχει καταρρίψει τα στερεότυπα. Όσοι επιμένουν να βλέπουν μόνο «μπάτσους», θέλουν να αγνοούν πολλούς αστυνομικούς που μοχθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να προστατέψουν το μεγάλο κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας. Αναγνωρίζουν μόνο στους εαυτούς τους όλες τις ευαισθησίες και δεν θέλουν να δουν αστυνομικούς που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των πολιτών.

Στο φετινό Gay Pride της Αθήνας συμμετείχε η ομάδα Δράση Αστυνομικών Ενάντια στον Ρατσισμό. Ας αναλογιστούμε πόσο θάρρος χρειάζεται για κάποιους νέους αστυνομικούς να πάνε κόντρα σε παγιωμένες προκαταλήψεις, να αρνηθούν το βόλεμα και να πάρουν μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση. Ανάμεσα στους αστυνομικούς της ομάδας βρισκόταν και ο Μιχάλης Λώλης, ο οποίος έγινε γνωστός με τη συγκλονιστική ομιλία του στο TEDx της Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία αυτή περιγράφει το πώς αντιμετωπίστηκε από τον περίγυρό του και τι σημαίνει για έναν Έλληνα αστυνομικό να δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Μπλοκ αριστεριστών ή αντιεξουσιαστών που συμμετείχε στο Pride προσπάθησε να διώξει τα μέλη της Δράσης Αστυνομικών Ενάντια στον Ρατσισμό με σπρωξιές, βρισιές και συνθήματα όπως «έξω οι μπάτσοι από το Pride». Σε μια εκδήλωση υπέρ της ανεκτικότητας χρησιμοποιήθηκε βία για να απωθηθούν άνθρωποι λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Σχετικα
Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέα μέτρα ενόψει των εορτών
Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέα μέτρα ενόψει των εορτών

Ο ρατσισμός του συνθήματος «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι» δεν γίνεται αντιληπτός από ορισμένους που εμφανίζονται σαν αντιρατσιστές. Εκείνοι που ζουν τη φαντασίωση της διαρκούς μάχης εναντίον των μηχανισμών του συστήματος δεν θέτουν το ζήτημα του δημοκρατικού ελέγχου της αστυνομίας. Δεν τους ενδιαφέρει να ελεγχθούν τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Θέλουν μια αστυνομία ανεξέλεγκτη για να μπορούν στον αντίποδα να ασκούν τη δική τους αυθαιρεσία με τη βία.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς επιδίωξαν να επιβάλουν την άποψή τους για το ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο Pride και ποιος όχι. Προσπάθησαν να διώξουν τους αστυνομικούς της αντιρατσιστικής ομάδας χωρίς να ενδιαφέρονται για τη γνώμη των χιλιάδων πολιτών που έπαιρναν μέρος στο Pride και των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Η συμμετοχή των αστυνομικών στο Athens Pride ενόχλησε και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρο Φορτσάκη. Ο βουλευτής, που είναι και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ: «Έχετε διαλύσει την αστυνομία. Επιτρέπεται να βλέπουμε στο gay pride αστυνομικούς με μπλούζες άλλα αντ' άλλων. Τι θα πει ήταν εκτός υπηρεσίας;»

Σχετικα
Debate ΚΙΝΑΛ: Τι είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι (βίντεο)
Debate ΚΙΝΑΛ: Τι είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι (βίντεο)

Η ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής προσδίδει στα λεγόμενα του Φορτσάκη ιδιαίτερη βαρύτητα. Από τη θέση του καθηγητή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι αστυνομικοί έχουν συνταγματικό δικαίωμα να μετέχουν σε συγκεντρώσεις. Στράφηκε εναντίον ενός νόμιμου δικαιώματος χωρίς καμιά αιτιολόγηση, μόνο και μόνο επειδή δεν του άρεσε η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ζούμε σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη πολίτες και θεσμοί αφήνουν στο περιθώριο τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού. Συναντάμε δημάρχους, υπουργούς και πρωθυπουργούς που δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν την ομοφυλοφιλία τους. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που επιμένουν να πουλάνε ομοφοβία.

Εδώ δεν έχουμε μόνο αντεξουσιαστές που θέλουν συνεχώς να εξουσιάζουν και αντιαυταρχικούς που επιδίδονται σε ένα σκληρό αυταρχισμό. Έχουμε και φιλελεύθερους που είναι εναντίον των ελευθεριών. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι αυτοί συνέπεσαν όταν στράφηκαν κατά των αντιρατσιστών αστυνομικών.

Υ.Γ. Με νεότερες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ ο Θεόδωρος Φορτσάκης διευκρίνισε ότι στη Βουλή υποστήριξε το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και τη νομική εξίσωση των δικαιωμάτων τους με εκείνα των ετερόφυλων ζευγαριών. Επίσης ανέφερε ότι υποστήριξε και τη δυνατότητα υιοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι προφανές ότι με αυτές τις θέσεις κάθε άλλο παρά ομοφοβικός. μπορεί να χαρακτηριστεί.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5