Πολιτικη & Οικονομια

Άγρια κόντρα για τα «προαπαιτούμενα - σφήνα» στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358179-742005.jpg

Κοινοβουλευτική «έκρηξη» έχει προκαλέσει σήμερα παρασκευή πρωί η  επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή πέντε εκπρόθεσμες τροπολογίες με τα εκκρεμή και επαναψηφιζόμενα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 4, και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας για την Αλιεία και με συνοπτικές διαδικασίες. Η συζήτηση εξελίσσεται με οξύτητες και αποχωρήσεις, καθώς το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί τη Δευτέρα. 

Το σχετικό ρεπορτάζ από τον «Αθήνα 9,84»

  • «Για πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας έκανε λόγο, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. «Αν η χώρα είναι υποτελής για την κυβέρνηση να μας το διατυπώσει» τόνισε ο κ. Δένδιας και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την όλη διαδικασία και ρητά αντισυνταγματική την τροπολογία για τις συντάξεις που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Εξευτελιστική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι, «η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της». «Αν νομίζετε ότι τις δικές σας αυταπάτες μπορεί να τις φέρνετε με τέτοιο τρόπο είστε βαθιά νυχτωμένοι» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να λάβει πρωτοβουλίες, να ανοίξει κατάλογος ομιλητών και να γίνει έστω κανονική συζήτηση για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της σημερινής υποτελούς νομοθέτησης.
  • Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνεδρίαση, καθώς μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου κατήγγειλε την κυβέρνηση, γιατί με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα με κατάπτυστη διαδικασία νομοθέτησης
  • Απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση χαρακτήρισε τη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «φέρνετε τα ρέστα του μνημονίου σε μια νομοθετική ρύθμιση για τα ψάρια και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σαν ένα κοπάδι ψάρια για μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή όλων των Ελλήνων». Μάλιστα τόνισε ότι η τροπολογία για τις συλλογικές συμβάσεις είναι ίδιο κείμενο με το άρθρο 15 του τέταρτου μνημονίου που ήδη ψήφισαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης στο προηγούμενο νόμο και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών.
  • «Μας έχουν περάσει για καρπαζοεισπράκτορες οι δανειστές, γιατί πάλι εξπρές διαδικασίες;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εκπέμπει καμία σοβαρότητα.
  • Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, τόνισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα του πολιτικού πραγματισμού, και να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο ανήκει σε ένα καθεστώς εξαιρέσεων. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια.
  • «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεν απολογούμαστε σε όσους λεηλάτησαν επί 40 χρόνια τη χώρα» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
  • Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί γελοιοποίησης της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι, «δεν έχει κανένα νόημα ο συμψηφισμός με τις τακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων για την διαδικασία νομοθέτησης», θυμίζοντας, ωστόσο, το πλήθος διαδικασιών μέσω ΠΝΠ που δεν συζητούνταν καθόλου, ενώ σημείωσε ότι, δεν υπάρχει δυνατότητα να πάμε τη Δευτέρα, διότι, ήδη, στο εξωτερικό εξελίσσονται μια σειρά συζητήσεις στην κατεύθυνση η χώρα να πετύχει μια συμφωνία, με βάση την όποια σε ένα ορατό ορίζοντα να τακτοποιήσει το χρέος της, να βγει στις αγορές και χωρίς επί της ουσίας επιπλέον μέτρα να προχωρήσει και να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη.
  • «Ο λόγος που θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ψήφισης των εκκρεμών προαπαιτούμενων είναι ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogroup σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και όχι για το χρέος και την ανάπτυξη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις σφοδρές αιτιάσεις της κυβέρνησης να φέρει τις πέντε τροπολογίες σε νομοσχέδιο για την αλιεία, χαρακτηρίζοντας εξ ολοκλήρου αντισυνταγματική τη διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στους επικεφαλής των θεσμών επιστολές με τις οποίες διαμαρτύρεται για τις συνεχείς παρεμβάσεις στην διατύπωση των νέων νομοθετημάτων που πολλές φορές μπορεί να είναι αντίθετες στην ελληνική νομοθεσία και πρόσθεσε ότι, διατηρεί κάθε ευχέρεια ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
  • «Όταν πρόκειται για υπέρτατο συμφέρον, καθώς με αυτά τα προαπαιτούμενα ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, θα περιμέναμε από εσάς περισσότερη υπευθυνότητα αυτή τη στιγμή» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου. Απευθυνόμενος δε προς τη ΝΔ την κάλεσε να αφήσει τον δημαγωγό που κρύβει μέσα της και να λειτουργήσει ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως, ο κ. Αποστόλου αναγνώρισε ότι δεν είναι σωστό να γίνεται νομοθέτηση με κατεπείγουσες διαδικασίες ή άσχετες τροπολογίες και με αρκετή δόση ειλικρίνειας ομολόγησε «ήρθε η ώρα και σε εμάς να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ