1821 Digital Gallery
Μπαλάφας: Oι πρόσφυγες που έφυγαν από το Ελληνικό τακτοποιούνται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες

Μπαλάφας: Oι πρόσφυγες που έφυγαν από το Ελληνικό τακτοποιούνται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες

«Σε όλες τις δομές της Ελλάδας οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς»
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για την επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη άτυπη δομή είναι υπόλοιπο της πρώτης φάσης, όπου χιλιάδες ανθρώπων έρχονταν καθημερινά στη χώρα μας από τα νησιά, μεταφέρονταν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

«Αυτή η περίοδος ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, όπου άνθρωποι έμεναν σε πλατείες, στην πλατεία Βικτωρίας, στην Ομόνοια, στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά» είπε, σε συνέντευξή του στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ.

Ο κ. Μπαλάφας περιέγραψε, πως οι δομές στη Θήβα, όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες, είναι πολύ πιο κατάλληλες, σε σύγκριση με έναν άτυπο χώρο με κακές συνθήκες διαβίωσης, όπως το Ελληνικό, βρίσκονται δίπλα στην πόλη και υπάρχει πλήρη συναίνεση με τις αρχές και την κοινωνία.

Η όποια καθυστέρηση, συνέχισε ο κ. Μπαλάφας, έχει να κάνει με τη συνολική διαχείριση του προβλήματος και τον έλεγχο όλων των παραμέτρων. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να βάλεις οικογένειες σε δομές με μεμονωμένα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων.

Σχετικα
Αγχίαλος: Ένα βιβλίο για μια οδυνηρή σελίδα της ιστορίας μας
Αγχίαλος: Ένα βιβλίο για μια οδυνηρή σελίδα της ιστορίας μας

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία αναφέρει, ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, οι υπηρεσίες υποδοχής κλπ, δεν βελτιώθηκαν, ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και να μην έρχονται πλέον πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα, ο κ. Μπαλάφας απάντησε, πως «ως πρόθεση κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά ισχύει εξ αντικειμένου».

«Έχουμε επισκεφθεί όλες τις δομές στην Ελλάδα και οι συνθήκες είναι πια αξιοπρεπείς. Υπάρχουν Έλληνες, που, δυστυχώς, ζουν σε χειρότερες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των δικαιωμάτων και των Ελλήνων πολιτών και των ανθρώπων που φιλοξενούμε στη χώρα μας. Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΚΕ) αναφέρει ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί, ότι η πολιτεία κάνει τα ίδια και περισσότερα για τους πρόσφυγες από ό,τι κάνει για τους Έλληνες».

Η πρώτη έκθεση που κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη είναι καλοδεχούμενη, τόνισε ο κ. Μπαλάφας. «Έχουμε βιώσει το πέρασμα από τη μεγάλη κρίση σε μια κανονικότητα με πολύ μεγάλη προσπάθεια, από τις δομές φιλοξενίας, με αρχικά άσχημες συνθήκες, στα διαμερίσματα, με χρήματα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει κάποιο ρόλο. Το υπουργείο έχει την υποχρέωση να κάνει το καλύτερο δυνατόν, διαχειριζόμενο μια δύσκολη κατάσταση. Παίρνουμε πολύ σοβαρά την έρευνα αυτή. Θα μας βοηθούσε περισσότερο να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε δομές και καταστάσεις».

Σχετικα
Lamda Development: Παρουσίασε κέρδη-ρεκόρ 224,6 εκατ. ευρώ
Lamda Development: Παρουσίασε κέρδη-ρεκόρ 224,6 εκατ. ευρώ

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε, πως πλέον στην Ελλάδα έρχονται σημαντικά λιγότεροι πρόσφυγες-μετανάστες καθημερινά, ένας μέσος όρος κάτω από 100. Από τότε που εγκλωβίστηκαν περίπου 60.000 άνθρωποι, μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων, από τον Μάρτιο του 2016, ο αριθμός παραμένει σταθερός. Κάποιοι επιστρέφουν στις χώρες τους, κάποιοι μετεγκαθίστανται, κάποιοι επανενώνονται με τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5