1821 Digital Gallery
Εξεταστική για την υγεία: Άνοιγμα λογαριασμών για το «Μνημόνιο Γεωργιάδη – Ντυνάν» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ (video)

Εξεταστική για την υγεία: Άνοιγμα λογαριασμών για το «Μνημόνιο Γεωργιάδη – Ντυνάν» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ (video)

Γεωργιάδης: Όταν τελειώσει, θα βάλω έναν-έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μου ζητάει συγγνώμη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και την κλήση μαρτύρων και του πρώην προέδρου του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη στην Επιτροπή ασχολήθηκε, στη δεύτερη συνεδρίασή της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Υγεία.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης επισήμανε ότι «υπάρχει μια δυστοκία στην αποστολή εγγράφων από το «Ντυνάν».

Επιπλέον, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «πολύ κρίσιμο και πιθανόν καταλυτικό ρόλο για την ορθή εκτίμηση της υπόθεσης έχει ένα "τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας"», το οποίο «υπογράφτηκε μεταξύ (α) του Υπουργείου Υγείας που, κατά τη διατύπωση εκπροσωπήθηκε από τον τότε Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη (β) της Τράπεζας Πειραιώς, που εν τέλει έγινε μέσω της θυγατρικής της ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου και (γ) του νοσοκομείου ΝΤΥΝΑΝ». Για το συγκεκριμένο «μνημόνιο κατανόησης», επισήμανε ο κ. Μπαλωμένάκης, υπάρχει η καταγγελία του Ανδρέα Μαρτίνη, που περιέχεται σε ανακριτική πράξη, ότι περιγράφει ρητά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκποιηθεί το νοσοκομείο και ότι με αυτό προσυμφωνείται η διενέργεια του πλειστηριασμού του 26ης Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου ο οποίος κατέστη δυνατός με μια σειρά ενεργειών που επακολούθησαν.  

Ακόμη, ανέφερε ότι σύμφωνα με τη δικογραφία το έγγραφο φέρεται να έχει αριθμό πρωτοκόλλου 62 και ημερομηνία 28-3-2014, ενώ σε μια παλιότερη απάντησή του το τότε ΔΣ λέει καθαρά ότι «κατόπιν προτάσεως του κ. Γεωργιάδη» το έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε. «Εάν εν τέλει το ΔΣ δεν μας το αποστείλει, ενδεχομένως ισχυριζόμενο ότι ο αριθμός που προαναφέρω ως αριθμό πρωτοκόλλου δεν αντιστοιχείται προς τις εγγραφές που υπάρχουν στο αρχείο του ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο τότε θα πρέπει να αναζητηθεί από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη», προσέθεσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής και αναφερόμενος στον Ανδρέα Μαρτίνη πρότεινε στο σώμα «να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής να καταθέσει ό,τι γνωρίζει». 

Σχετικα
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα αφαιρείται από τους νέους λογαριασμούς ρεύματος
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα αφαιρείται από τους νέους λογαριασμούς ρεύματος

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής» που παρουσιάζει το Μνημόνιο που υπεγράφη για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μεταξύ της εταιρείας «Ημιθέα» και υπουργείου Υγείας επί υπουργίας Άδωνιδος Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντας σκάνδαλο τόσο το μνημόνιο όσο και την πώληση. «Επρόκειτο για μνημόνιο μεταξύ συγκεκριμένου τραπεζίτη και υπουργού», επισήμανε.

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη «δεν είχε κανένα δικαίωμα να ζητά τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν και την αντικατάσταση με άλλους, λέγοντας ότι του το ζήτησε συγκεκριμένος τραπεζίτης, λειτουργώντας όχι σαν υπουργός αλλά ως υπάλληλος συγκεκριμένου τραπεζίτη». «Τουτέστιν ο κ. Γεωργιάδης δεν εξυπηρέτησε το συμφέρον του Δημοσίου αλλά του συγκεκριμένου αγοραστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας και ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των μελών του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» και του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ, ενώ και αυτός ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική ο Ανδρέας Μαρτίνης. 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς έκανε μία αναδρομή της πορείας του «Ερρίκος Ντυνάν» και υποστήριξε ότι πριν την πώληση του νοσοκομείου υπήρξαν 1.050 άτομα προσωπικό απλήρωτο, συνεχείς κινητοποιήσεις εργαζομένων, κλίμα δυσπιστίας στον κόσμο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), στοιχεία κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης και συνεχείς κρατικές επιχορηγήσεις για να μπορεί να κρατηθεί ως νοσοκομείο. 

Σχετικα
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Γιώργου Τσίπρα: «Είσαι γελοίος» - «Εσύ είσαι 100%»
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Γιώργου Τσίπρα: «Είσαι γελοίος» - «Εσύ είσαι 100%»

«Μετά τα παραπάνω και για την εξυγίανση του νοσοκομείου το υπουργείο Υγείας με απόφαση του Ειρηνοδικείου διόρισε προσωρινό ΔΣ» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση του υπουργού Υγείας κρίθηκε αναγκαία από το δικαστήριο λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν». 

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι «παραχωρήθηκε σε στρατηγικό επενδυτή μετά από διεθνή διαγωνισμό και υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου και του ΕΕΣ» και υπεραμύνθηκε της εμπλοκής του υπουργείου Υγείας «για την προάσπιση του Δημοσίου». Τέλος ο κ. Γεωργαντάς συμφώνησε να κληθεί ο Ανδρέας Μαρτίνης στην Επιτροπή για να καταθέσει και επιφυλάχθηκε για το άνοιγμα λογαριασμών προσώπων «μόνο εάν υπάρξουν αποδείξεις».

 Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ζήτησε να κληθεί στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης ως «2ος ή 3ος μάρτυρας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να έχουν προηγηθεί άλλες καταθέσεις. Επίσης πρότεινε δύο από τα τρία μέλη (καθώς το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή) που τοποθετήθηκαν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΔΣ του Ντυνάν, και στα οποία αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, να κληθούν και αυτά να καταθέσουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα πρακτικά τα έγγραφα με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την οποία συγκαλούσε, όπως είπε, ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ώστε να έχει τις αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων.

Τέλος, ζήτησε, αφενός να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που έγιναν για το Μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του στρατηγικού επενδυτή και αφετέρου να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας. Τέλος υποστήριξε ότι το άνοιγμα λογαριασμών να ζητηθεί από την Επιτροπή μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις.

Από την Ένωση Κεντρώων η εισηγήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έκανε λόγο για ξεκάθαρη διαπλοκή στην υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν και ζήτησε από την Επιτροπή να κληθούν τόσο ο Ανδρέας Μαρτίνης όσο και οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Επίσης ζήτησε να κληθούν και τα 23 μέλη του ΔΣ που συμφώνησαν στην μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν στον συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτή.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ Γιώργο Σούρλα που ζητούσε, «αντίθετα από τη ΝΔ» -όπως είπε χαρακτηριστικά-, «την απόδοση των ευθυνών για το Ερρίκος Ντυνάν» και πρότεινε να κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εταιρεία του στρατηγικού επενδυτή αφήνοντας υπόνοιες πως ενώ είχε μικρό μετοχικό κεφάλαιο βρήκε χρήματα για την εξαγορά και κατήγγειλε ότι την ημέρα του πλειστηριασμού μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία «Ημιθέα» θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε προσφορά. «Όταν μιλήσει ο Μαρτίνης θα λυθούν όλες οι απορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε καταρχήν στην εισήγησή του ότι « δεν είναι σωστό να βλέπουμε δικογραφίες σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων» και ζήτησε να κληθούν ο κ. Μαρτίνης και άλλοι μάρτυρες στην Εξεταστική.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, στην εισήγησή του ζήτησε να «γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα από την υπόθεση Ντυνάν», να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων, να κληθούν στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης, όλοι όσοι εμπλέκονται -και οι τέως υπουργοί Υγείας, αλλά και οι τέως πρωθυπουργοί-, καθώς και οι ορκωτοί λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισμούς του νοσοκομείου. Τέλος για το μνημόνιο που συνήφθη μεταξύ της θυγατρικής της Πειραιώς «Ημιθέα», και του υπουργείου Υγείας ζήτησε να διαβαστεί και να ακουστεί «σε όλο της το μεγαλείο».

Γεωργιάδης: «Όταν θα τελειώσει η συζήτηση, θα βάλω on camera έναν - έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μου ζητάει συγγνώμη»

Σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απάντησε λέγοντας: «Έχω δημοσιεύσει στο twitter μου δημοσιεύματα του Μαρτίου του 2014, όπου αναφέρουν: "Μνημόνιο σωτηρίας για το Ερρίκος Ντυνάν". Πώς γίνεται να είναι μυστικό ένα μνημόνιο, το οποίο τότε ο Τύπος το παρουσίαζε και είχαν βγει τότε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου γιατί πληρώθηκαν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, και φύγαν οι μαύρες σημαίες και τα μαύρα πανό από το Ερρίκος Ντυνάν, αυτό μόνο η "Αυγή" το ξέρει».

«Είναι στη δικογραφία. Το έχει ζητήσει και στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλος προ τριών μηνών. Και αυτό διέφυγε από την προσοχή της "Αυγής"», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όταν θα τελειώσει η συζήτηση περί "Ερρίκος Ντυνάν" στην Εξεταστική της Βουλής, θα βάλω on camera έναν - έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μου ζητάει συγγνώμη» πρόσθεσε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ... από Enikos_gr

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5