Visual Browsing
Οι Έλληνες με τις καλές ειδήσεις

Οι Έλληνες με τις καλές ειδήσεις

Προϊόντα Gaea

Η A.V. σε συνεργασία με τη The Newtons Laboratory παρουσιάζουν ιστορίες επιτυχίας μέσα στην κρίση.

Υπάρχουν καλά νέα. Έρχονται από συμπολίτες μας που δημιουργούν και εξελίσσονται μέσα στην κρίση, που μεταφέρουν με επιτυχία στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και ιδέες. Η ATHENS VOICE σε συνεργασία με τη The Newtons Laboratory –άλλη μια ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια νέα και ήδη βραβευμένη διαφημιστική εταιρεία– παρουσιάζουν ελληνικές ιστορίες επιτυχίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της GAEA Άρης Κεφαλογιάννης μάς διηγείται τη δική του ιστορία.

«Ζούσα στο εξωτερικό, είχα τελειώσει τα μεταπτυχιακά μου και επιδίωκα να μείνω εκεί γιατί δεν ήθελα να ακολουθήσω τον οικογενειακό προγραμματισμό (βλ. την πολιτική πορεία της οικογένειας). Έτσι ανέπτυξα επιχειρηματική δραστηριότητα με ένα φίλο Έλληνα στο Λονδίνο. Μέχρι που έγινε μια τυχαία γνωριμία με μια ηλικιωμένη Αγγλίδα που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των τροφίμων και μας επισήμανε την παντελή απουσία καλών ελληνικών προϊόντων στα αγγλικά super markets. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Γαία.

Με γνώμονα ότι η Ελλάδα παράγει πολλά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό brand name που θα είναι συνώνυμο με ποιοτικά αυθεντικά εγχώρια προϊόντα και να τα προωθήσουμε στις αγορές όλου του κόσμου, με στόχο να μπούμε εξαρχής στη μεγάλη διανομή. Η βάση μας είναι το ελαιόλαδο και η ελιά, αλλά και οι σάλτσες και το οξύμελο, που πλέον αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

Σχετικα
Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στη Λευκωσία
Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στη Λευκωσία

Πριν από εμάς το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών ελληνικών ετικετών διακινούνταν από ομογενείς –Έλληνες της Αμερικής και της Γερμανίας ή Κύπριους της Αγγλίας– και τα προϊόντα κατέληγαν σε ομογενειακά μπακάλικα κι αγορές. Εμείς θέλαμε να πάμε στο super market που αγοράζει ο Αμερικάνος, ο Εγγλέζος, ο Γερμανός και εκεί να καθιερωθούμε. Το 1995 ξεκινήσαμε λοιπόν μια 100% εξωστρεφή προσπάθεια. Πρώτος αποδέκτης η αγορά της Αγγλίας, το 1995. Σήμερα τα προϊόντα έφτασαν να έχουν δυναμική παρουσία σε 23 διεθνείς αγορές.

n

Παρόλο που η Ελλάδα κατατάσσεται 3η μετά την Ισπανία και την Ιταλία όσον αφορά τον όγκο παραγωγής ελαιόλαδου, έχει την πρωτιά στην ποιότητα, καθώς το 80% της παραγωγής μας είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Κι όμως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χάσει «έδαφος» σε σχέση με τον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν υπήρχε μια εθνική στρατηγική προώθησης του προϊόντος μας. Εμείς επιλέξαμε να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Σχετικα
Το post της ημέρας: Λένα Διβάνη
Το post της ημέρας: Λένα Διβάνη

Παρουσιάσαμε το πρώτο κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, που ταυτόχρονα είναι και πρώτο του είδους του καταναλωτικό προϊόν στην Ελλάδα, με την πιστοποίηση «κλιματικά ουδέτερο», καθώς υπολογίσαμε τις ποσότητες των εκπομπών άνθρακα που παράγονται ανά κιλό ελαιολάδου και τις εξισορροπήσαμε χρηματοδοτώντας έργα προστασίας του κλίματος μέσω του μη κυβερνητικού οργανισμού Myclimate. Έπειτα από έρευνα 2 και πλέον ετών κυκλοφορήσαμε το πρώτο snack pack ελιών χωρίς τη χρήση συντηρητικών, πρόσθετων ουσιών ή την ύπαρξη υγρών, μεταμορφώνοντας ένα παραδοσιακό συστατικό της ελληνικής γης, τις ελιές, από ορεκτικό ή συστατικό ενός πιάτου σε ένα υγιεινό σνακ.

Όλη μας η προϊοντική γκάμα έχει λάβει κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις, ενώ τα ελαιόλαδα της Gaea θεωρούνται τα πιο πολυβραβευμένα ελαιόλαδα διεθνώς. Φέτος, όπως και σε προηγούμενες διοργανώσεις, βραβευτήκαμε στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων, τη SIAL στο Παρίσι, για την καινοτομία μας στο χώρο των τροφίμων, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδίσαμε τη σημαντική διεθνή διάκριση Ruban d’ Honneur των European Business Awards 2012, η οποία μας συγκαταλέγει στις καλύτερες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες στην κατηγορία Import/ Export.

Κι ύστερα έχουμε στο ενεργητικό μας από βραβεύσεις Ποιότητας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, του Stiftung Warrentest - Ινστιτούτου Καταναλωτή στη Γερμανία, και τα Great Taste Awards στην Αγγλία, μέχρι την επιλογή των 2 ΠΟΠ εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων μας –Καλαμάτας και Σητείας– ως δώρα των Oscars το 2007 και 2009, και πρόσφατα και ως δώρα στα Emmy’s 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία Nielsen, η Gaea αυτή τη στιγμή είναι #3 brand στην κατηγορία ελαιολάδου στη Γερμανία, # 3 brand στην κατηγορία ελιών στη Μ. Βρετανία, # 1 brand στην κατηγορία των ελιών και # 2 brand στην κατηγορία του ελαιολάδου στη Νορβηγία, # 3 brand στην κατηγορία του ελαιολάδου στη Ρωσία, # 1 brand στην κατηγορία του βιολογικού ελαιολάδου και ελιών στην Ελλάδα, ενώ είναι και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand στην κατηγορία των ελιών στην Αμερική.

n

Άρης Κεφαλογγιάνης

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, έχει διαμορφωθεί μια σαφής τάση των ελληνικών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τη μείωση της εσωτερικής αγοράς. Η δυσκολία που συχνά αντιμετωπίζουν –καθότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα εν μέσω μιας νυκτός– οδήγησαν την εταιρεία μας στο λανσάρισμα του εγχειρήματος «Συνεργασία», όπου κορυφαίοι Έλληνες παραγωγοί και εταιρείες εμπιστεύτηκαν τα προϊόντα τους στην Gaea και στο ισχυρό διεθνές δίκτυο διανομής μας, με σκοπό να βρουν μια διέξοδο για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους. Τρία μόνο παραδείγματα από αυτό το εγχείρημα είναι η συνεργασία μας με την εταιρεία «Τρικαλινός», όπου υπογράφουμε μια σειρά από αλάτια, τα παραδοσιακά παξιμάδια με την εταιρεία «Κρητών Άρτος» και τα αρωματικά τσάγια με σαφράν σε συνεργασία με την επωνυμία «Κρόκος Κοζάνης».

Η κρίση βρήκε την GAEA σε πολύ καλό σημείο, υγιή και δυναμικά αναπτυσσόμενη. Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μια αμυντική στρατηγική και να χαράξουμε μια επιθετική πολιτική ανάπτυξης μέσα από το εγχείρημα «Συνεργασία». Ταυτόχρονα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών προϊόντων, ειδικότερα στον τομέα του packaging.

Θεωρούμε ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με καινοτομία και εξωστρέφεια, καθώς τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ελληνική οικονομία με την παρουσία τους στο εξωτερικό. Χρειάζεται υπομονή και μεθοδικότητα και κανένας συμβιβασμός στην ποιότητα και τη γεύση».


Τρία ακόμα προϊόντα που κυκλοφορεί στην αγορά η Gaea

Οξύμελο, βαλσαμικό ξύδι με θυμαρίσιο μέλι βασισμένο σε αρχαία ελληνική συνταγή.

Σάλτσες μαγειρικής βασισμένες σε συνταγές Ελλήνων σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου κι ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Πατέ λιαστής ντομάτας με φέτα.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5