Πολιτικη & Οικονομια

Πώς η «ιδιωτική» ΤτΕ σώζει τον Τσίπρα

Κάθε δις που κερδίζει το κράτος, βγαίνει με αίμα από την πραγματική οικονομία αφαιρώντας θέσεις εργασίας

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348618-723691.jpg

Στο γράφημα απεικονίζονται πόσα λαλάκια ανά έτος συνεισφέρει η «ιδιωτική» Τράπεζα της Ελλάδας στα κρατικά ταμεία, έτσι όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της. Τα τελευταία 5 χρόνια υπερήφανων αντιμνημονιακών κυβερνήσεων η ΤτΕ έχει σπρώξει στα κρατικά ταμεία 4 δις ευρώ. Έναμισι ένφια καβάτζα. Δεν τα λες και λίγα! Όσο πιο χάλια τα πάει η εκάστοτε κυβέρνηση τόσο περισσότερα κέρδη μοιράζει ως μέρισμα η ΤτΕ στο υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό. (Και αυτά από τις δικές μας τσέπες βγαίνουν.)

Τα κέρδη προκύπτουν από τη συμμετοχή στον ELA παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, την άσκηση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, τους τόκους των χαρτοφυλακίων κ.λπ. Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013 και το 2014 του σκίζω τα μνημόνια σελίδα σελίδα, και η κυβέρνηση Τσίπρα του 17 ώρες διαπραγμάτευση πέρσι και φέτος, το έριξαν στα τσάμικα και τα νταούλια, οι πολίτες αντέδρασαν και σήκωσαν καταθέσεις για να τις κρύψουν στους απορροφητήρες. Το αποκορύφωμα; Εν μέσω capital controls η διαπραγμάτευση Τσίπρα το τελευταίο 3μηνο οδήγησε τους καταθέτες να σηκώσουν 4 δις ευρώ από τις τράπεζες. Με περιορισμό στις αναλήψεις η πολιτική Τσίπρα και Καμμένου κατάφεραν να σηκώσουν εκτός τραπεζών επιπλέον 4 δις ευρώ. Αναρωτιέσαι, αν δεν υπήρχαν τα CC, οι καταθέτες θα είχαν αφήσει στα τραπεζικά καταστήματα έστω τα χαρτιά υγείας;

Η πλάκα είναι ότι όλοι οι φωστήρες και οι βαξεβάνηδες που για χρόνια ψέκαζαν ότι η ΤτΕ είναι «ιδιωτική», «σκοτεινή και ένοχη», «ύποπτη για τα μνημόνια και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική», το κατάπιαν και δεν αναφέρουν πια ούτε καν πως ο προϋπολογισμός φέτος έχει αυξημένα έσοδα το πρώτο 3μηνο γιατί η ΤτΕ έδωσε τον Φεβρουάριο μέρισμα 734 εκ. ευρώ. Χωρίς αυτά το πρώτο 3μηνο θα είχε υστέρηση εσόδων σχεδόν μισό δις ευρώ. Συνολικά πέρσι η ΤτΕ είχε καθαρά κέρδη 1,09 δις ευρώ από τα οποία τα 1,08 δις ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία και στους ιδιώτες μετόχους θα μοιραστούν 9,5 εκ. ευρώ. Το ξαναγράφω, η περιβόητη «ιδιωτική τράπεζα» μοιράζει στο δημόσιο 1,08 δις και στους 19 χιλ. ιδιώτες μετόχους της 9,5 εκ. Αν και το δημόσιο κατέχει μόλις το 8,93% των μετοχών της ΤτΕ.

 Από τα 127 εκ. που έδινε ως μέρισμα το 2010, έχουμε φτάσει στο 1,1 δις το 2016, όσο πιο πολύ βουλιάζουμε στην ανυποληψία και την κρίση τόσα ποιο πολλά δανειζόμαστε μέσω ELA και τόσο πιο πολλά περνούν ως χρέος των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα. Τα κέρδη της ΤτΕ είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις τόκων των ελληνικών τραπεζών. Το δημόσιο χρέος γίνεται ιδιωτικό.

Όσο πιο πολλά δανείζονται από τον ELA οι τράπεζες, για να βρίσκουμε χρήματα στους λογαριασμούς μας οι καταθέτες, τόσο πιο πολλά «κερδίζει» το δημόσιο ταμείο σώζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των πολιτών έχει μασήσει τη φούσκα της μπούρδας και της συνωμοσιολογικής αυταπάτης περί «ιδιωτικής» ανεξέλεγκτης τράπεζας που μοιράζει χρήμα σε αγνώστους ιδιώτες μετόχους. Όταν γκρινιάζουμε ότι οι τράπεζες δανείζονται μέσω ELA με αυξημένο επιτόκιο +1,5% ξεχνάμε να συμπληρώσουμε ότι αυτός «ο τοκογλύφος» που καρπώνεται το αυξημένο επιτόκιο δεν είναι οι «κακοί» ξένοι δανειστές, αλλά κατά κύριο λόγο το «καλό» ελληνικό κράτος. Η επιβάρυνση του επιτοκίου μεταφέρεται στους καταθέτες και την ελληνική οικονομία. Το χρήμα γίνεται ακριβό και μοιραία οι επιχειρήσεις αντί να δανείζονται με 4%, δανείζονται με 8%, και η οικονομία παγώνει και άλλο. Κάθε δις που κερδίζει το κράτος, βγαίνει με αίμα από την πραγματική οικονομία αφαιρώντας θέσεις εργασίας.

Οι ελληνικές τράπεζες (και κατά συνέπεια οι έλληνες καταθέτες) έχουν αντλήσει ρευστότητα 43,66 δις από τον ELA και έχουν δανειστεί απευθείας από την ΕΚΤ άλλα 23 δις. Συνολικά η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος το 2016 είχε υποχωρήσει στα 66,7 δισ. ευρώ, από 107,6 δισ. ευρώ το 2015. Αυτά ενώ το σύνολο των καταθέσεων είναι 118 δις ευρώ. Ο φαύλος κύκλος υπερφορολόγηση - αναλήψεις - ela - δανεισμός - ΤτΕ - το χρήμα στο κράτος - το χρέος στους καταθέτες, αποδεικνύει ότι ακόμα και τώρα πιστεύουμε ότι δεν μας βολεύει να καταλάβουμε ότι επιμένουμε στο λάθος του «αντιμνημονίου». Και θα επιμείνουμε σε όσα βολικά ψέματα εξυπηρετούν την αυταπάτη μας. Τα αυξημένα επιτόκια του ELA «εξυπηρετούν» τα κρατικά έσοδα, επιβαρύνοντας την πραγματική οικονομία. Για τον λόγο ότι οι κυβερνώντες και πάρα πολλοί πολίτες πιστεύουν, ή θέλουν να πιστεύουν, ότι η πραγματική οικονομία είναι το βαθύ πελατειακό κράτος και ότι η μοναδική τους φροντίδα και σχεδιασμός είναι να εξακολουθούν να απομυζούν την αγελάδα του ιδιωτικού τομέα για τη συντήρηση του μινώταυρου του χρεοκοπημένου κρατικού μοντέλου. Ο μύθος περί ιδιωτικής τράπεζας ξεχάστηκε, οι μύθοι σπάνε στη συνεκδοχή των ψηφοφόρων απελπιστικά αργά και επώδυνα, αλλά οι μύθοι για την ανάγκη του μεγάλου κράτους-πατερούλη εξακολουθούν να καλύπτουν τη μάσκα του πελατειακού κομματικού κράτους των λίγων σε βάρος των πολλών.

Υ.Γ. (άσχετο) Η κυβέρνηση ενοχλείται γιατί ο διοικητής της ΤτΕ κος Στουρνάρας βγαίνει συχνά και ενημερώνει και προειδοποιεί κόμματα και πολίτες για την πορεία της οικονομίας. Μόνο αυτή το βλέπει ως πρόβλημα! Αν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο και ο «βουβός» κος Προβόπουλος το 2009, και δεν τα κουκούλωνε μαζί τον Καραμανλή τον άσ’ το για αργότερα, ίσως η χώρα και οι πολίτες να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι για τη χρεοκοπία των 36 δις έλλειμμα, 300 δις χρέος και 3% ύφεση. Αλλιώς να μας εξηγήσουν τι θέλουν να κρύβει από τους πολίτες ο κεντρικός τραπεζίτης;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ