Πολιτικη & Οικονομια

Υπάλληλοι της Βουλής από μετακλητοί έγιναν μόνιμοι με απόφαση Βούτση

Μια κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού  από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346239-719095.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» φέρνει στο φως αδιάσειστα στοιχεία για παράνομες μονιμοποιήσεις υπαλλήλων της Βουλής που έγιναν μέσα στον τελευταίο μήνα. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το γεγονός αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, ενώ γεννά και πολλά ηθικά ερωτήματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής», οι τρεις περιπτώσεις που παρουσιάζονται με έγγραφα αφορούν ουσιαστικά μετατροπές σχέσης εργασίας μετακλητού σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από τον Κανονισμό.

Η πρώτη εξ αυτών έχει σχέση με απόφαση διορισμού «σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου», για πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ως μετακλητό στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κωνσταντίνου Βασιλάκη. Ο διορισμός του συγκεκριμένου προσώπου στο προαναφερθέν γραφείο με την ιδιότητα μετακλητού-βοηθητικού προσωπικού έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2015. Στις 13 Μαρτίου 2017, μετά δηλαδή από τον διορισμό του ως ΙΔΑΧ, εκδόθηκε η «διαπιστωτική πράξη» του Προέδρου της Βουλής για την «αυτοδίκαιη παραίτηση» του εν λόγω προσώπου από τη θέση του μετακλητού.

Έγγραφο μονιμοποίησης

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η δεύτερη περίπτωση αφορά πράξη διορισμού σε θέση ΙΔΑΧ με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2017. Η υπάλληλος αυτή αρχικά εμφανίζεται να έχει προσληφθεί ως μετακλητή στο γραφείο της τέως Προέδρου, στις 21 Απριλίου 2015. Ακολούθως, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσής της στις 14 Οκτωβρίου 2015, όταν έχουμε πλέον και τη λήξη της θητείας της τέως Προέδρου. Δέκα ημέρες αργότερα όμως, και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου 2015, η ίδια υπάλληλος επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου Ειδικού Γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει έως να γίνει ΙΔΑΧ.

Έγγραφο μονιμοποίησης

Η τρίτη περίπτωση αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι ως τις 14 Οκτωβρίου 2015 μετακλητή στο γραφείο του τέως Γενικού Γραμματέα Γιώργο Θαλάσση. Στις 30 Οκτωβρίου 2015 τοποθετήθηκε μετακλητή εκ νέου στο γραφείο πλέον του τότε νέου Προέδρου της Βουλής. Στις 17 Ιουνίου 2016 εμφανίζεται η πρόσληψή της ως Ειδική Σύμβουλος πια στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 δημοσιοποιείται η πρόσληψή της πλέον ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, και στις 13 Μαρτίου 2017 εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη παραίτησής της από τη θέση της ως Ειδικού Συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι στον Κανονισμό της Βουλής, μέρος β' και ειδικότερα στο άρθρο 36 παράγραφος 1α, τονίζεται ότι: «απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής». Η απαγόρευση αυτή, ως πρόβλεψη του Κανονισμού, είχε ως γνωστόν κριθεί αναγκαία μετά από τον μεγάλο θόρυβο που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν φαινόμενα μαζικών «μονιμοποιήσεων» μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή.

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στις 29 Μαΐου 2010, με αφορμή το θόρυβο από τις μαζικές μονιμοποιήσεις τότε επί της δικής του θητείας, υπογράμμιζε πως εκείνες έγιναν με βάση διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2008 από τον προκάτοχό του και την τότε πλειοψηφία στην Ολομέλεια, και δεσμευόταν ότι θα έφερνε ειδική απαγορευτική διάταξη στον Κανονισμό για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό: πρόσωπα, δηλαδή, που επιλέγονται από πολιτικούς παράγοντες ως συνεργάτες - μετακλητοί, με διάρκεια απασχόλησης όση και η διάρκεια θεσμικής θητείας των εν λόγω παραγόντων, να μπαίνουν στο Δημόσιο ουσιαστικά ως μόνιμοι.

Η διαφορά των τωρινών με τις τότε περιπτώσεις είναι αφενός ότι αφορούν πολύ περιορισμένο κύκλο παραγόντων (τότε ήταν γενική και ευνοούσε μετακλητούς ακόμα και βουλευτών), και αφετέρου πως εκείνη την εποχή η «τακτοποίηση» γινόταν με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζονταν από την εθνική αντιπροσωπεία, ενώ τώρα γίνονταιμε διαπιστωτικές και άλλες πράξεις αξιωματούχων της Βουλής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ