Πολιτικη & Οικονομια

WikiLeaks κι αποκαλύψεις CIA: Διαρροές χειρότερες κι από μια τρύπια σακούλα

Η μυστικότητα είναι πλέον αδύνατη, ακόμα κι όταν οι συσκευές μας είναι απενεργοποιημένες 

343852-714628.jpg
Αθηνά Καρατζογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343855-714633.jpg

Το WikiLeaks έχει κυκλοφορήσει μόνο το 1% από το υλικό που έχει στη διάθεσή του, αναφέροντας ότι η CIA είχε «χάσει τον έλεγχο» ενός αρχείου μεθόδων κυβερνοεπιθέσεων. Στο πρώτο μέρος της σειράς Vault 7 των 8.761 εγγράφων, το WikiLeaks ισχυρίζεται πως η CIA έχει αναπτύξει λογισμικά με στόχους  iOS και Android, Windows, OS X και Linux, με δυνατότητα μετατροπής της Samsung F8000 Smart TV σε συσκευή παρακολούθησης τοποθετώντας την τηλεόραση σε ψεύτικη λειτουργία «off». Δύο δυνατότητες ήδη ξεχωρίζουν: «Fine Dining», ένα ερωτηματολόγιο εντοπισμού για το ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποιες κυβερνοεπιθέσεις, και το «Ηive» ή «Κυψέλη», μια σουίτα κακόβουλου λογισμικού προσαρμοσμένη για Windows, Solaris, MikroTik, και Linux.

Αυτή η εκρηκτική αποκάλυψη επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαρροές χειρότερες κι από μια τρύπια σακούλα. Το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσημα τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ, βοηθώντας τον Trump να εκλεγεί (μετά τα 2.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εκστρατεία Κλίντον, που κυκλοφόρησε το WikiLeaks), την εκμετάλλευση των εσωτερικών συγκρούσεων στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ από τη διοίκηση Trump και τον πόλεμο του Trump με το λεγόμενο «βαθύ κράτος», αθροιστικά σημαίνει ότι πολύ περισσότερες διαρροές είναι πλέον αναμενόμενες.

Η θυσία των νομικών και ηθικών αρχών στην τρέλα των κυβερνοπολέμων μέσα κι έξω από την Αμερική είναι ξεκάθαρη, καθώς και πόσο αδύνατη είναι η προστασία από τις διαρροές μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ενδεικτικά, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η CIA διατηρεί αρχείο κλεμμένου κακόβουλου λογισμικού που παράγεται σε άλλες χώρες. Αυτό το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκαλύψει την πραγματική προέλευση κυβερνοεπιθέσεων, σε επιχειρήσεις τύπου «ψευδή σημαία». Αυτό τροφοδοτεί τις θεωρίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν σενάριο με τη Ρωσία ως ένοχο των διαρροών της καμπάνιας Κλίντον την περίοδο των εκλογών, καθώς πέφτει στα χέρια της διοίκησης Trump, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά συνεργασία με το WikiLeaks και τη Ρωσία.

Μια δευτερεύουσα επιπλοκή αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τις επιχειρήσεις να τις ειδοποιεί για όλα τα ευάλωτα λογισμικά τα οποία ανακαλύπτει, μετά το 2010. Η μη τήρηση όμως αυτής της δέσμευσης από τη CIA αποσκοπεί στο να εκμεταλλεύεται τα εν λόγω λογισμικά με αποτέλεσμα οι εταιρείες τεχνολογίας να μην τα διορθώνουν και τα συστήματα να εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις από άλλες κυβερνήσεις ή εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι εταιρείες τεχνολογίας για άλλη μια φορά, όπως και με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περίοδο στην ιστορία της χώρας με ψεύτικες ειδήσεις και κατηγορίες για παρακολούθηση του Πύργου Trump κατά την προεδρία Ομπάμα.

Δεν έχει σημασία αν έχουν πλέον θωρακιστεί τα ευάλωτα σημεία, όμως οι εταιρείες σπεύδουν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους: το γεγονός ότι κρατήθηκαν στο σκοτάδι και έμειναν εκτεθειμένοι είναι μια σημαντική ρήξη στην όποια σχέση εμπιστοσύνης που είχε απομείνει με την κυβέρνησή τους. Σημαίνει επίσης ότι οποιαδήποτε όπλα χρησιμοποιούνται από τη CIA σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν από τρίτους παντού ανά την υφήλιο.

Ακόμη, οι πρόσφατες αποκαλύψεις προσθέτουν στο μεγάλο χάος στις ΗΠΑ και τις σχέσεις της με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Η MI5 ξύπνησε την Τρίτη με την είδηση ​​ότι επινόησε «τον Άγγελο που δακρύζει», ο οποίος μετατρέπει ένα Samsung μοντέλο TV F8000 σε μια συσκευή ακρόασης όταν η τηλεόραση φαίνεται σβήστή, ενώ στέλνει την εγγραφή σε ένα διακομιστή της CIA. Η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη ως μυστική βάση για τους χάκερ της που κινούνται ανά την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτές και άλλες αποκαλύψεις θέτουν τις μυστικές υπηρεσίες σε μια κατάσταση αναγκαστικής διαφάνειας, η οποία αλλάζει σημαντικά την κατασκοπεία, από τα πρώτα έγγραφα του Wikileaks σχετικά με το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τον Σνόουντεν να τεκμηριώνει τη διαρθρωτική παρακολούθηση και τη συλλογή μεταδεδομένων απο την NSA.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ρίχνουν την Αμερική και τους συμμάχους των ΗΠΑ σε έναν κόσμο όπου η μυστικότητα είναι πλέον αδύνατη, ακόμα και όταν οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες. Ένα κόσμο όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι θύμα των παρατεταμένων πολιτικών εγχώριων και διεθνών συγκρούσεων και κυβερνοπολέμων χωρίς κανόνες ή εποπτεία, κι όπου οι εταιρείες τεχνολογίας είναι οι τελευταίες που μαθαίνουν για τα τρωτά σημεία στα συστήματά τους, όπως οι απατημένοι σύζυγοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ