Visual Browsing
Ερώτηση 48 βουλευτών της ΝΔ για την προνομιακή δανειοδότηση Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

Ερώτηση 48 βουλευτών της ΝΔ για την προνομιακή δανειοδότηση Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

«Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενοι στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδας, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, με θέμα: «Ντοκουμέντα διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής».

 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές επισημαίνουν πως με βάση τα παραπάνω ευρήματα, διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων», για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δόθηκαν δάνεια σε εταιρείες, παρά το γεγονός πως είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρίες. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, είναι και η κατασκευαστική εταιρία «Τοξότης Α.Ε.» του κ. Καλογρίτσα, η οποία, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνο το 2015, πήρε 39 δάνεια.

Σχετικα
Μάτι, Εύβοια, καταστροφές
Μάτι, Εύβοια, καταστροφές

 

Παράλληλα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν σχετικά: «Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του “Τριγώνου της Διαπλοκής”, που οικοδόμησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες. Ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα».

  

Σχετικα
Ο πολιτικός παλιμπαιδισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πολιτικός παλιμπαιδισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές εκτός των άλλων ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις αλλά και την κατάθεση στοιχειών και παραστατικών για τα εξής:

 

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.

- Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η «Τοξότης Α.Ε.» και ο κ. Καλογρίτσας  από την Τράπεζα Αττικής, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, Μέσα Ενημέρωσης;

- Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 έως και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.

- Να κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών» για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη - Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

- Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως οριστικό υπερθεματιστή.   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5