Πολιτικη & Οικονομια

Ώρα Αποφάσεων: Τι πρότειναν Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης στη Λάρισα

Νέα μεγάλη συγκέντρωση  

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341167-709560.jpg
facebook.com/diamantopoulou

Η τέταρτη ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου της «Ώρας Αποφάσεων» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κατάμεστο στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρισας.

Ομιλητές ήταν οι Άννα Διαμαντοπούλου , Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Παντελής Αβραμίδης από το Ποτάμι, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα τη συμπόρευσή του με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου προοδευτικού Κέντρου.

Άννα Διαμαντοπούλου: Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας

Η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε κατά την ομιλία της την ανάγκη να ενοποιηθεί ο χώρος της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία βάζει χρονοδιάγραμμα να ιδρυθεί πολιτικός φορέας με εκλογή αρχηγού μετά το Πάσχα και τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

«Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας. Το "όλοι μαζί" σημαίνει πως η χώρα πρέπει καταρχήν να κυβερνηθεί, όμως πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από αυτές που έχει το μνημόνιο ή από αυτές που λέει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν, έχουμε βάλει χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση του χώρου, που σημαίνει μετά το Πάσχα να υπάρξει εκλογή αρχηγού και τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί ιδρυτικό συνέδριο», είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Ραγκούσης: Λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και όχι λόγια

«Θέλουμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτικός φορέας ολόκληρου του προοδευτικού χώρου, ο οποίος είναι κατακερματισμένος και δυστυχώς δεσπόζει η παρουσία του δημαγωγικού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έχει ανάγκη η χώρα, διότι από την άλλη υπάρχει ένας συντηρητικός χώρος, ο οποίος είναι η Νέα Δημοκρατία όπου δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως τόνισε, το βασικό που μπορεί να φέρει η πολιτική πρόταση της πρωτοβουλίας είναι «να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και όχι λόγια»

Τα προβλήματα που καθήλωσαν την Ελλάδα κι έφεραν την κρίση είναι ο «κρατισμός, ο λαϊκισμός και ο παλαιοκομματισμός» εκτίμησε ο πρώην υπουργός.

Γιώργος Φλωρίδης: Να αναγεννηθεί ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς

«Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και στις πολιτικές δυνάμεις με μια καθαρή και τίμια πρόταση για το πώς με τη συμμετοχή όλων να δημιουργήσουμε το καινούριο. Επίσης, έχουμε προτάσεις για την Ελλάδα για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, το τραπεζικό σύστημα, η επιχειρηματική δραστηριότητα, το ασφαλιστικό σύστημα, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και γενικά πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παρασιτικό μοντέλο που μας κατέστρεψε με το νέο παραγωγικό μοντέλο», εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι κατακερματισμένος, σε βαθιά πολιτική κρίση και η αναγέννηση του δεν μπορεί να έρθει ούτε από τον τρόπο που πολιτεύεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα παρωχημένο και παρακμιακό λόγο και φυσικά ούτε από την γερασμένη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται κάτι γενναίο, κάτι ανανεωτικό που μέσα από ενωτικές διαδικασίες μπορεί να οδηγήσει στο νέο» τόνισε.

Τι συζητήθηκε

Ειδικά για την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, τονίστηκε από τους ομιλητές ότι, η 20ή Φεβρουαρίου ήταν γνωστό σε όλους ότι είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της οικονομίας και για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, η άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα και η έλλειψη εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου  οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε μια πολιτική και οικονομική συμφωνία ήττας και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας –κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός περαιτέρω μέτρων ύφεσης και φτωχοποίησης χωρίς λέξη για το χρέος. Στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο ή και μεθοδευμένη-απ΄έξω κι από μέσα-έξοδο από την Ευρώπη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται. Ο συντηρητικός πόλος επιχειρεί, με αλλαγή αρχηγού, την επιστροφή του στην εξουσία, όμως στον οργανικό του πυρήνα παραμένει βαθιά λαϊκιστικός, κρατικιστικός, πελατειακός και αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία. Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη χώρα. Δεν πρέπει να λάβει λευκή επιταγή.

Από την άλλη, η γερασμένη λαϊκίστικη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνη στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να διακινδυνεύει για μία ακόμα φορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας, φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το τετράπτυχο της «Ώρας Αποφάσεων»

Κατά τη συζήτηση, τονίστηκε πως το προοδευτικό κίνημα, για να γίνει ξανά ισχυρός, ανταγωνιστικός και διακριτός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό, χρειάζεται  δομικές, ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές που συνοψίζονται  στο τετράπτυχο:

Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.

Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.

Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.

Ήττα του Σύριζα και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν

Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία μέχρι την ολοκληρωμένη αποτύπωσή τους σ’ ένα Νέο και Ενιαίο Προοδευτικό Κόμμα. Σε αυτή τη βάση προχωρούμε στην πιο προωθημένη πράξη ενότητας. Εστιάζουμε σε όσα μπορούν να ξεκινήσουν από αύριο, αφού αξιοποιήσαμε και συνθέσαμε όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο:

Πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων.

Ιδρυτικό συνέδριο του Νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Ποιοι λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής

Όποιος θέλει τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο, συνδιαμορφωτή και συμμέτοχο, όποιος πράγματι επιθυμεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση, δεν μπορεί να αρνηθεί μια τόσο καθαρή πρόταση. Γι' αυτό, όποιοι με αήθεις ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα, τότε, εκ των πραγμάτων λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ