Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ξυδάκης έκανε διορθωτική δήλωση για τη δραχμή και τα έκανε χειρότερα

Σάλος από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338913-704906.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σάλος έχει προκληθεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας από τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί επιστροφής στη δραχμή.

«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;» σχολιάζει στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ξυδάκη.

Ο ίδιος σημειώνει: «Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική.

» Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης.

» Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από διαπραγματευτικά 'όπλα' της κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά το τόπο».

Επίσης, με επιστολή της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, ζητεί τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για Grexit που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2015. 

Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει: «Πρόκειται για ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη υπόψιν του Πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. Η επιστολή αυτή δίνεται στη δημοσιότητα μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. Νομίζω ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να δοθεί το σχέδιο επιπτώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Και τα ελληνικά κόμματα, όμως, πρέπει να το απαιτήσουν. Η δημοσίευση είναι εθνική υποχρέωση και εθνική ανάγκη. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά».

Για το θέμα, ο Νίκος Ξυδάκης έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις οι οποίες όμως, δεν φαίνονται να ανασκευάζουν τις προηγούμενες.  

Για την ακρίβεια, πρώτα προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έγραψε, μεταξύ άλλων: Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Ξυδάκη:

Λίγο αργότερα, στο περιστύλιο της Βουλής ρωτήθηκε εκ νέου για το θέμα και δήλωσε: «Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της».

Και συνέχισε: «Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον”. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

  • Δημοσιογράφος: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing; 
  • Ξυδάκης: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.
  • Δημοσιογράφος: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όχι λέει ενδιάμεσα ο Ξυδάκης) ή επανέρχεστε στο παλιό του κου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
  • Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
  • Δημοσιογράφος: Με ευρώ;
  • Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ
  • Δημοσιογράφος: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής
  • Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
  • Δημοσιογράφος: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
  • Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ