1821 Digital Gallery
Τζανακόπουλος: Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων για να κλείσει η αξιολόγηση

Τζανακόπουλος: Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων για να κλείσει η αξιολόγηση

«Χωρίς νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά για το 2019»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι εντός του Ιανουαρίου η αξιολόγηση θα μπορέσει να κλείσει, και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς και έχει κλείσει περίπου το 95% των θεμάτων της β' αξιολόγησης, για να σημειώσει ότι «αυτό που ψάχνουμε σήμερα είναι ένα σημείο ισορροπίας ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τη β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα, αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να γίνει αποδεκτή η απαίτηση που εγείρει ξανά (το ζητούσε και τον προηγούμενο Μάιο) το ΔΝΤ για 4,5 δισ για το 2019, και έκανε λόγο για «μεγάλη αντίφαση» όσον αφορά στη στάση του Ταμείου αναφορικά με αυτή την απαίτηση, την οποία χαρακτήρισε «απολύτως παράλογη» και «οικονομικά προβληματική και κοινωνικά καταστροφική».

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν περιλαμβάνει καμιά νέα δέσμευση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015», τονίζοντας ότι συνεπώς «έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος άνευ νοήματος».

Σχετικα
Fuel Pass 2: Στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα - Η ανακοίνωση Μητσοτάκη
Fuel Pass 2: Στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα - Η ανακοίνωση Μητσοτάκη

Στο ίδιο πλαίσιο, σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή, απέκρουσε με απόλυτη βεβαιότητα το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να δώσει 617 εκ ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνοντας το εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.

Εξήγησε πιο συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση περικοπών» και εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς εντός στόχων και έχουμε ?μαξιλάρι' ασφάλειας της τάξης των 500 εκ ευρώ και δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην πιάσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για 0,5%». «Επομένως», σχολίασε, «όλα αυτά δεν έχουν καμία πραγματική αντιστοίχηση, δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων. Τον στόχο θα τον πιάσουμε για το 2016 όπως θα τον πιάσουμε και για το 2017».

Σε ερωτήματα με αφορμή σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφορικά με ενδεχόμενο παράτασης του κόφτη και μετά το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ποσοτικοποιημένα συγκεκριμένα μέτρα».

Σχετικα
Μέτρα στήριξης και επιχορηγήσεις σε 42 μικρά νησιά - Η μαραθώνια συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους
Μέτρα στήριξης και επιχορηγήσεις σε 42 μικρά νησιά - Η μαραθώνια συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους

Τόνισε ότι «όπως καταφέραμε στην πρώτη αξιολόγηση να βρούμε σημείο ισορροπίας χωρίς νέα μέτρα, το ίδιο πράγμα θα καταφέρουμε και στη δεύτερη». «Θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων», για να σημειώσει όμως ότι «αυτοί οι μηχανισμοί εγγυήσεων δεν υπάρχει πιθανότητα να περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά για το 2019».

Επισήμανε ότι ούτως ή άλλως με βάση του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, οποιαδήποτε χώρα δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της πρέπει να πάρει μέτρα για να τους πιάσει, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τους πάντες. Σημείωσε ότι «κόφτης και χρέος δεν σχετίζονται» και πως δεν είναι αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο κόφτης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε σε αυτό το σημείο ότι στην πρώτη αξιολόγηση που το ΔΝΤ ζητούσε πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ., το δημοσιονομικό φρένο ήταν μια περαιτέρω εγγύηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2018. Είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν περαιτέρω μέτρα, αντιθέτως λένε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή η διαφορά θέσεων, έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές προβλέψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «καταστροφολογικές και υπεραπαισιόδοξες», με τις οποίες η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5