Visual Browsing
Το χτύπημα στο Βερολίνο δοκιμάζει τις αντοχές της Μέρκελ

Το χτύπημα στο Βερολίνο δοκιμάζει τις αντοχές της Μέρκελ

Η τρομοκρατία προσφέρει νέες ευκαιρίες στην Εναλλακτική για τη Γερμανία

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό των δυνάμεων στη Γερμανία. Δημιουργούνται νέα εμπόδια στην πορεία της κ. Μέρκελ προς την άνετη επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 και την τέταρτη τετραετία. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η καγκελάριος κ. Μέρκελ είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση σε όφελος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.

Οι Χριστιανοδημοκράτες κατέγραφαν ποσοστά της τάξης του 36% έως 37%, με τους Σοσιαλδημοκράτες να κινούνται γύρω στο 22%, την Εναλλακτική για τη Γερμανία η οποία πιέζει για δραστικούς περιορισμούς στο προσφυγικό - μεταναστευτικό να είναι στο 11%, τους Πράσινους στο 10%, την Αριστερά στο 9% και τους Φιλελεύθερους στο 6%. 

Σχετικα
«Όχι» από Μέρκελ σε εξομοίωση εμβολιασμένων και όσων έκαναν τεστ
«Όχι» από Μέρκελ σε εξομοίωση εμβολιασμένων και όσων έκαναν τεστ

Είχε προηγηθεί το επιτυχημένο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια του οποίου η κ. Μέρκελ υιοθέτησε πιο αυστηρές θέσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό χωρίς όμως να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των συνέδρων οι οποίοι ζητούσαν σκληρότερα μέτρα, όπως την κατάργηση της διπλής υπηκοότητας. 

Η σταθεροποίηση του συστήματος σε όφελος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τίθεται τώρα σε αμφισβήτηση καθώς το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο –με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας– αναμένεται να ενισχύσει τα ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε βάρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. 

Χριστουγεννιάτικη αποσταθεροποίηση

Σχετικα
Σόιμπλε: Ποιον προτιμά για διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία
Σόιμπλε: Ποιον προτιμά για διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Οι γιορτές των Χριστουγέννων του 2015 και της Πρωτοχρονιάς του 2016 στιγματίστηκαν από εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν εκατοντάδες βορειοαφρικανοί μετανάστες στην Κολωνία και κατέληξαν στη μαζική σεξουαλική παρενόχληση Γερμανίδων. Τα επεισόδια αυτά είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τον αστυνομικό διευθυντή της Κολωνίας και ενίσχυσαν στη γερμανική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η πολιτική της καγκελαρίου κ. Μέρκελ υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της ανοιχτής κοινωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα. 

Η δημοτικότητα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έπεσε από το 42% στο 32% από το φθινόπωρο του 2015, οπότε η γερμανική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες μέχρι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεργασίας για τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, τον Μάρτιο του 2016. 

Η κ. Μέρκελ μπόρεσε να ελέγξει τη δημοσκοπική και πολιτική πτώση του κόμματός της χωρίς να αλλάξει την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει. Τώρα όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση εφόσον η Γερμανία πέρασε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την παραβατικότητα και το χουλιγκανισμό των παράνομων μεταναστών στην ισλαμική τρομοκρατία.

Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μπορεί να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των στελεχών του για κατάργηση της διπλής υπηκοότητας ακόμη και να επιβάλλει πλαφόν 200.000 ατόμων το χρόνο, σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, με βάση την πρόταση του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Μεγάλη πίεση στην Ελλάδα

Η διαφαινόμενη σκλήρυνση της πολιτικής της Γερμανίας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και η παραπέρα ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα μας. 

Θα έλθει ξανά στο προσκήνιο η αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να διαχειριστεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό με όρους που ικανοποιούν τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ενώ η ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα δώσει νέα ώθηση στη δημόσια συζήτηση για έξοδο της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία όπως και οι Φιλελεύθεροι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τρίτου προγράμματος - μνημονίου και πως η κυβέρνηση Μέρκελ οφείλει να σταματήσει να δεσμεύει δημόσιο χρήμα σε μια χαμένη υπόθεση. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5